Antigua és Barbuda - mi a legjobb módja az utazásnak

Antigua és Barbuda

Az Antiguán való utazás szöges ellentétben áll a sokkal ritkábban lakott Barbudán való utazással. Míg Antiguán az összes nagy multinacionális autókölcsönző cég és egy alapvető buszhálózat működik, addig Barbudán ezek egyike sincs, és a közlekedést mindig a helyi magánszolgáltatókon keresztül kell megszervezni.

Autóval - Antigua

Mindenképpen javasoljuk, hogy Antiguán autóval utazzon. Csak így juthat el az összes strandra, és nem függ a buszoktól, amelyeknek nincs menetrendjük. Gyakorlatilag Antigua teljes keleti és az északi partvidék nagy része csak autóval érhető el.

Foglaljon autót Antigua repülőterén

A kölcsönző cégek közvetlenül a St. John's-i repülőtéren működnek.

Mennyibe kerül az autóbérlés Antigua és Barbuda területén? Milyen minőségűek az utak? Milyen előírások vannak itt, és hogyan lehet benzint tankolni a kútnál? Olvassa el az Autóbérlés Antigua és Barbudán című részletes fejezetet.

Taxi - Antigua

A taxi nagyon elterjedt közlekedési eszköz Antiguán, még a fővároson kívül is. Valójában a taxi az egyetlen módja annak, hogy eljusson számos strandra, ha nem akar vagy nem tud autót bérelni.

A legtöbb taxi nagyobb személygépkocsi vagy akár nagy furgon. Minden hivatalos taxinak speciális sárga rendszámtáblája van, fekete "TX" betűkkel és számokkal.

Antiguán nincsenek taxiórák, azonban vannak kormány által meghatározott maximális árak az egyes helyszínek közötti útvonalakon. A fizetés mindig amerikai és kelet-karibi dollárban történik, és csak készpénzzel lehet fizetni.

Az árakat autónként, maximum 4 főre számoljuk. Tehát az ár ugyanaz, akár 1, akár 4 fővel utazik. Példák az árakra (2024-es állapot szerint):

 • St. John's - Jolly Harbour: 20 USD / 54 XCD
 • St. John's - English Harbour (és környező strandok): 25 USD / 67 XCD
 • St. John's - Long Bay: 27 USD / 72 XCD
 • Szent János - Dickenson Bay: 13 USD / 35 XCD
 • English Harbour - Half Moon Bay: 15 USD / 40 XCD
 • English Harbour - Galleon Beach: 7 USD / 18 XCD
 • English Harbour - Jolly Harbour: 25 USD / 67 XCD

A repülőtérről és St. John's fő kikötőjéből (Deep Water Harbour) az árak mindig 2-4 usd-dal magasabbak.

Egy félórás várakozás 5 usd / 12 xcd.

Ha taxival megy a tengerpartra, érdemes a taxisofőrrel megállapodni a pontos visszautazási időben és a várakozási időre vonatkozó kedvezményes árban.

Buszok - Antigua

Antigua meglehetősen kiterjedt buszjárat-hálózattal rendelkezik. Pontosabban a járatok túlnyomó többségét kisebb furgonok és kisbuszok üzemeltetik, hagyományos nagy buszokkal itt nem igazán találkozhatsz a tömegközlekedésben.

Antigua - 10 legolcsóbb szálloda a booking.com-on

Minden járat St. John's-ból indul, ahol 2 külön buszpályaudvar található:

 • West Bus Station - Jolly Harbour, English Harbour, Falmouth, Nelson's Dockyard, All Saints, Old Road, Dickenson Bay és más (általában az egész nyugati és déli part + a sziget közepe).
 • East Bus Station - Willikies, Bethesda, Freetown, repülőtér (általában az északkeleti partvidék).

A privát, de megbízható busstopanu.com weboldalon útvonaltérképek, tájékoztató árak és egyéb gyakorlati információk találhatók.

Milyen gyakran járnak a buszok?

Az antiguai buszjáratoknak nincs menetrendje. Akkor indulnak el St. John's-ból, amikor megtelik a busz. A forgalmas útvonalakon a kisbusz igazából csak akkor indul el, amikor az utolsó hely is megtelik.

Visszafelé St. John's-ba a buszok az ellenkező végről abban az intervallumban közlekednek, ahogyan St. John's-ból érkeztek.

A legforgalmasabb útvonalakon a buszok nagyjából 5-15 percenként közlekednek napközben (körülbelül reggel 7:00 és este 7:00 között), míg a ritkábban közlekedő útvonalakon óránként 1-2 járat közlekedik.

Sötétedés után jelentősen csökken a járatsűrűség, és körülbelül 19:30 és 23:00 óra között óránként csak 1, legfeljebb 2 járat közlekedik.

A legforgalmasabb vonalak a következők:

 • A 17-es vonal St.
 • 20-as és 22-es vonal St. John's-ból Jolly Harbourba (a 22-es vonal az Old Roadon folytatódik, a 20-as vonal Jolly Harbourban ér véget).

Mennyibe kerülnek a jegyek, és hogyan kell fizetni?

A viteldíjak viszonylag olcsók, és a kormányzati közlekedési hatóság állapítja meg őket. Külön felárat (a nappali viteldíjak nagyjából 1,75-szörösét) kell fizetni az éjszakai utazásokért este 22 és reggel 5 óra között.

Példák az árakra:

 • John's - English Harbour: 3,75 xcd
 • St. John's - Jolly Harbour: 2,75 xcd
 • St. John's - Dickenson Bay: 2,25 XD
 • St: 3,25 xcd
 • St. John's - Airport Road: 2,25 xcd
 • St: 3 xcd

A viteldíjakat készpénzben és kizárólag kelet-karibi dollárban kell fizetni.

Mindig a buszvezetőnek kell fizetni. St. John's-ból történő utazáskor a sofőr az utazás előtt beszedi a viteldíjat, amikor minden utast megkerül, Ön az úti céljának megfelelően fizet.

A St. John's-ba vezető úton viszont a leszállás után kell fizetni, amikor is érdemes emlékeztetni a sofőrt, hogy honnan érkezik. A sofőr visszajárót ad, ha ésszerű összeget fizet.

Hol állnak meg a buszok?

Hivatalosan a buszok a megállókban állnak meg, amelyeket egy egyszerű piros-fehér tábla jelez, amelyen az áll: "No parking - Bus Stop". Nagyon gyakran azonban a busz inkább úgy működik, mint egy osztott taxi, amely meghatározott útvonalon halad. Ez azt jelenti, hogy bárhol leinthet egy buszt a kijelölt megállóhelyen kívül.

Ha le akarsz szállni, csak hangosan kiabáld a sofőr irányába, hogy "Bus Stop", és ő megáll a legközelebbi megfelelő helyen.

Hogyan lehet felismerni egy tömegbuszt?

Minden furgonon fel van tüntetve annak a vonalnak a száma, amelyen közlekedik. A jelölést könnyű eltéveszteni, mert ez csak egy kis kerek matrica a számmal a szélvédő jobb oldalán.

A vonalszám nélkül is könnyen meg lehet különböztetni a közforgalmú buszt a magánbuszoktól vagy taxiktól. Valójában minden buszon sárga rendszámtábla van, amelyen a "BUS" szó és a számok fekete színnel szerepelnek.

Mely strandokra juthatok el busszal?

Autó nélkül tartózkodik Antiguán? Maradjon a fővárosban, St. John' s-ban, és nézze meg, mely strandok érhetők el könnyen busszal.

A legkönnyebben megközelíthető strandok a délnyugati parton találhatók, amelyek a 22-es buszjárattal érhetők el a Nyugati buszpályaudvarról (óránként kb. 2-3 alkalommal).

A West Bus Stationtől Jolly Beachre lényegesen forgalmasabb járat közlekedik, amelyet a 22-es járat mellett a 20-as vonal is kiszolgál (általában 5-6 járat óránként). A buszmegálló azonban nem közvetlenül a strandnál van, hanem csak a főút melletti elágazásnál, így kb. 1 km-t kell gyalogolni a strandig.

Nagyon gyakran el lehet jutni St. John's-ból a déli English Harbourba is, ahonnan 1 km-t lehet gyalogolni a gyönyörű Pigeon Point Beach-re vagy a Windward Beach-re. Az ezeket a városokat összekötő 17-es járat napközben körülbelül 10 percenként közlekedik.

Az utolsó busszal könnyen megközelíthető strand az északnyugati Dickenson Bay, ahová a nyugati buszpályaudvarról átlagosan óránként 2-3 alkalommal lehet eljutni az 50-es járattal.

Összeköttetések Antigua - Barbuda

Antigua és Barbuda két fő szigetből áll. A lényegesen kisebb Barbuda 55 km-re fekszik Antiguától, és repülővel, valamint rendszeres kompjáratokkal érhető el.

Szabad szobák megtekintése - Barbuda

Kompok Barbudára

A nyilvános kompjáratokat két társaság üzemelteti. A hajóút mindig körülbelül 1 óra 30 percig tart. Online foglalás jelenleg csak a Barbuda Expressnél lehetséges.

ABarbuda Express egész héten naponta egyszer közlekedik. A hétfőtől szombatig tartó járatok reggel indulnak St. John's-ból, a vasárnapi járatok pedig csak délben. Visszafelé Barbudáról hétfőn reggel 09:00-kor indulnak a járatok, más napokon csak 15:45-kor. Az aktuális menetrendért látogasson el a barbudaexpress.com/schedule weboldalra.

Az egy útra szóló jegy ára 55 usd / 150 xcd, a retúrjegy ára 100 usd / 270 xcd. A jegyet online a hivatalos weboldalon lehet megvásárolni.

A Barbuda Express szervezett, vezetett egynapos kirándulást is kínál, amely magában foglal egy barbudai programot és egy menettérti jegyet. Fizessen összesen 174 usd, a részletekért pedig látogasson el a barbudaexpress.com/tours-charters oldalra.

Island Escape Ferry Heti háromszor közlekedik hétfőn, szerdán és pénteken délelőtt Antiguáról, délután pedig Barbudáról. A menetrendért és további információkért látogasson el az islandescapeferry.com weboldalra.

Az egy útra szóló viteldíj 50 usd / 135 xcd, az oda-vissza útra szóló 90 usd / 240 xcd.

Antiguán a kikötő a St. John's-i főkikötőben található, ahol van egy külön erre a célra kialakított kis móló, jegypénztárral. Jelenleg mindkét társaság a mólóról indít járatokat. Az Island Escape Ferry korábban Antigua északi részén lévő dokkolóból működött, de mostanra átköltöztek a főkikötőbe.

Barbuda kikötője a déli parton található, körülbelül 6 km-re az egyetlen várostól, Codringtontól.

A kompok a legkedveltebb közlekedési eszközök, ha a közvetlenül a kikötő mellett található rózsaszín homokos barbudai strandot szeretné felkeresni.

Repülővel Barbudára

Gyorsabb és forgalmasabb járatokat biztosít a helyi légitársaság, a BMN Airways 8 személyes kis légcsavaros gépeivel.

A menetrend szerint az előszezonban naponta legalább 1 járat közlekedik, a téli főszezonban pedig 2-3 járat naponta.

A repülés 20 percig tart. Indulás a régi nemzetközi terminálról V. C. Bird ANU. Barbudán a repülőtér Codrington központjában található.

Az egyirányú jegy 81 usd-ba kerül, a retúrjegy pedig egyszerűen ennek a duplájába. Az árak idővel nem változnak, és ugyanannyiba kerülnek, ha hat hónappal az indulás előtt és 2 nappal az indulás előtt vásárolják meg. A szabad helyek miatt azonban továbbra is javasoljuk a korai foglalást (ideális esetben legalább egy hónap). A repülőgépek kicsik, és gyakran előfordul, hogy egy-egy járatra már minden jegy elkelt.

Vásároljon jegyet online a légitársaság booknow.antigua-flights.com weboldalán.

Közlekedés Barbudán

Barbuda szigetén az utazás nagyban különbözik Antiguától. Itt nincs hivatalos tömegközlekedés, és nem működnek hagyományos autókölcsönző cégek.

Autót vagy akár kerékpárt is bérelhet azonban Barbudán, de minden esetben érdemes telefonon időpontot egyeztetni. Senki sem válaszol az e-mailes kommunikációra, és az online foglalási űrlapok soha nem működnek.

Az elérhetőségek listája megtalálható a sziget turisztikai honlapján, a barbudaful.net/visiting oldalon. Ha autót bérel, legalább 1-2 hónappal előre telefonáljon.

Hivatalos taxik nem közlekednek a szigeten. Bármilyen mozgó jármű, amivel megpróbálhat stoppolni, taxiként szolgálhat. Általában azonban nem javasoljuk, hogy Barbudára egyedül menjen, anélkül, hogy előre megszervezné a szállítást.

Az utazás autóval problémamentes. A forgalom itt valóban nagyon gyér, és gyakorlatilag egyetlen aszfaltozott út (nagy kátyúkkal) köti össze a déli parti kikötőt Codrington városával. A fotogén keleti partra a Foot Bay barlanghoz is el lehet autózni.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.