Antigua és Barbuda - kultúra és történelem

Antigua és Barbuda

Mennyire könnyű boldogulni Antigua és Barbudán? Milyenek a helyiek és mikor zárva vannak az üzletek Antigua-ban?

Elérhető szálláshelyek megtekintése - Antigua

Történelem dióhéjban

Ezt az országot 1493-ban fedezte fel Kolumbusz Kristóf, és ő volt az első fehér ember, akit az arawak bennszülöttek láttak. A szigetet fokozatosan kisajátították a spanyolok, majd a britek, végül a franciák, de végül a terület Nagy-Britanniához került.

A déli parton 1764-ben hozták létre az English Harbour katonai kikötőt, amely jelenleg Antigua legluxusabb úti célja. Az őslakosok adták a szigetnek a Wadadli nevet, amit otthonnak fordítanak. Ez a név ma is megtalálható a helyi sör címkéjén, amelyen a sziget térképe is látható.

1961-ben Antigua és Barbuda széles körű belső autonómiát kapott, és 1981. január 1-jén Antigua és Barbuda független állammá vált.

Nyelv

A hivatalos nyelv az angol, de a helyiek saját, Jamaikában is ismert dialektusukat (broken english) beszélik.

Mini szótár:

 • Well wa guan? - Hogy vagy?
 • Ma lub - Viszlát később
 • Mek arwe mek one move na? - Menjünk valahova?

Egyébként, itt nem lesz gondod az angol nyelvvel. A helyiek tudják, hogy az ő angoljuk érthetetlen a turisták számára, ezért jelentősen lelassítanak a kommunikációban, és szívesen megismételnek mindent 3-szor.

Emberek

Antigua és Barbuda lakosságának többsége afrikai rabszolgák leszármazottja, így a lakosság több mint 95%-át feketék teszik ki. A fehéreknek csak kb. 1%-a, többnyire britek és kanadaiak élnek itt állandó jelleggel.

Antigua és Barbuda összlakossága alig kevesebb, mint 100 000 fő, ezzel a világ 14. legkisebb országa a lakosságszám alapján. Több mint 95 000 ember él Antigua szigetén, és alig kevesebb mint 2000 Barbuda szigetén.

Az antiguaiak kedves emberek. Szeretnek vitatkozni egymással, de ez inkább társasági beszélgetés, mint tényleges veszekedés. Néha kicsit hangosak tudnak lenni, de nagyon barátságosak és segítőkészek a turistákkal szemben. De nem idegesítőek. Ha nem kérdezed, általában nem vesznek rólad tudomást, legfeljebb a belvárosi falvakban integetnek és köszönnek.

Keresse meg a legjobb tengerparti szállást

Még a strandokon vagy a turistalátványosságoknál sem fogsz tolakodó áru- és szolgáltatási ajánlatokkal találkozni. Az árus egyszer megkérdez, és ha jelzed, hogy nem érdekel, csendben távozik.

Antigua és Barbuda turistájaként biztosan nem fog feltűnést kelteni. A turizmus a fő bevételi forrás, és a sziget tele van turistákkal, különösen amerikaiakkal, kanadaiakkal és britekkel.

Vallás

A helyi lakosság több mint 77%-a kereszténynek vallja magát, de sok plusz-mínusz egyenlő csoportra oszlanak. A legnagyobbak az anglikánok, a hetednapi adventisták, a pünkösdisták, a morva testvérek és a keresztények.

A többiek talán minden ismert vallás kisebbségi csoportjai.

Bár az antiguánok rendszeresen járnak templomba, külsőleg nem különösebben gyakorolják a hitet, és ez nem befolyásolja különösebben a mindennapi életet.

Ünnepek

Az antiguai ünnepek nem sok hatással vannak a turistákra. A hivatalok ünnepnapokon zárva vannak, de a szokásos szolgáltatások, mint például az üzletek, éttermek, autókölcsönzők, turisztikai ajánlatok és buszok rendesen működnek.

Antigua és Barbudán összesen 11 olyan ünnepnap van, amelyek alatt szabadnapok vannak:

 • Újév - 1.1.
 • Nagypéntek - lebegő dátum (húsvét)
 • Húsvét hétfő - ingadozó dátum
 • Munka ünnepe - 1.5.
 • Húsvét hétfő - változó időpont
 • Farsang hétfő - augusztus első hétfője
 • Farsang kedd - augusztus második keddje
 • Függetlenség napja - 1.11.
 • A független Antigua első miniszterelnökének, V. C. Birdnek a napja - 9.12.
 • Karácsony napja - 12.25.
 • Boxing Day - 12.26.

Kultúra

A függetlenség napján, november 1-jén egész héten élelmiszer-vásárokat, sportversenyeket, táncfesztiválokat, művészeti és kézműves kiállításokat rendeznek. Ebből az alkalomból az emberek nemzeti színekbe öltöznek és ünnepi felvonuláson vesznek részt. Várhatóan a hagyományos nemzeti színekkel - fekete, piros, fehér, kék és sárga - feldíszített hivatalos épületek, üzletek, kormányzati épületek is megjelennek.

A nagy ünnepségekre augusztus első hetében, a karnevál idején kerül sor.

Turizmus

Az ország gazdasága teljes egészében a turizmusra épül, ezért a helyiek igyekeznek teljesen működőképes szolgáltatásokat nyújtani az utazóknak, különösen szervezett túrákat (hajókirándulások a sziget körül, látogatások az esőerdőben) vagy autó- és quadbiciklikölcsönzést.

Az utazók a gyönyörű panorámás strandok miatt választják ezt a helyet, és hab a tortán, hogy a tiszta azúrkék tenger alatt régi hajók roncsai szunnyadnak a víz alatti világot felfedezni vágyó kalandorok számára.

Antigua szállodáinak árai

A szolgáltatások itt talán nem olyan fejlettek, mint Európában vagy Észak-Amerikában (különösen a közlekedés és az utak minősége tragikus), de egy nyaraláshoz bőven elegendőek.

Szupermarketek St John's-ban, English Harbourban és Jolly Harbourban vannak, de minden falu sarkán található minipiacokon legalább az alapvető ellátmányt be lehet szerezni.

Éttermek megint csak a legnagyobb falvakban vannak, de mindenhol máshol nem okoz gondot a helyi bódékban és a rögtönzött gyorséttermi utcai ételeknél enni.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.