Antigua és Barbuda - valuta, pénz és árak

Antigua és Barbuda

Milyen pénznemben fizethetek Antigua és Barbudán? Mennyibe kerülnek az áruk egy hagyományos szupermarketben és mennyibe egy étteremben? És mennyibe kerül egy egyhetes tartózkodás a szigeten? Ebben a fejezetben megtudhatja...

Elérhető szálláshelyek megtekintése - Antigua

Kelet-karibi dollár (XCD)

Antigua és Barbuda hivatalos pénzneme a kelet-karibi dollár, amelyet 7 másik karibi országban és függőségi területen használnak.

 • Nemzetközi valutakód: XCD (numerikus kód 951)
 • Valuta szimbólum: EC$

A kelet-karibi dollár 5 centes, 10 centes, 25 centes, 1 dolláros érmék és 5, 10, 20, 50 és 100 dolláros bankjegyek. 1 dollár = 100 cent.

A kelet-karibi dollárt változatlan árfolyamon kötik az amerikai dollárhoz:

 • 1 USA-dollár = 2,70 EC$

E rögzített árfolyamhoz való kötöttség miatt az amerikai dollárt (USD ) a mindennapi életben is fizetőeszközként használják. Ha Antiguára és Barbudára amerikai dollárban lévő készpénzzel érkezik, akkor azt egyáltalán nem kell átváltania.

Antiguán mindenhol lehet amerikai dollárral fizetni. Általában elfogadják a szupermarketekben, az összes üzletben, a szállodákban, a sport- és vízi tevékenységekben. Egyszóval mindenhol. Talán csak a buszközlekedésnél a kelet-karibi dollár a preferált valuta, de ott könnyen találsz váltás nélkül is.

Sőt, ha bárhol amerikai dollárral fizet, azt mindig kelet-karibi dollárban térítik vissza a már említett 1:2,70-es árfolyamon.

Összeg XCD-ben vagy USD-ben?

A de facto kettős valuta miatt gyakran előfordul zűrzavar, amikor árut vagy szolgáltatást vásárol.

Különösen az olyan turisztikai szolgáltatások, mint a kirándulások, a búvárkodás vagy a strandfelszerelések általában amerikai dollárban vannak feltüntetve, míg a szokásos szupermarketekben, benzinkutakon vagy a közlekedési eszközökön az árcédulák mindig kelet-karibi dollárban vannak feltüntetve.

Mindig győződjön meg előre arról, hogy az árat milyen pénznemben adják meg, és kérdezze meg, hogy "EC vagy US"?

Valutaváltás, ATM-ek és kártyás fizetés

A repülőtéren található egy valutaváltó iroda, de az üzletekben csak amerikai dollárt kell magával vinnie a pénzváltáshoz. Mint fentebb említettük, a kelet-karibi valuta árfolyama az amerikai dollárhoz képest rögzített, így nem kell aggódnia, hogy dollárban kell fizetnie.

Ha már van otthonról amerikai dollárja, akkor valamivel kényelmesebb készpénzzel fizetni. Az összes ATM-ből történő készpénzfelvételért körülbelül 10 xcd-t kell fizetni, függetlenül attól, hogy a bankja felszámít-e díjat a külföldi készpénzfelvételért vagy sem.

ATM-ek minden nagyobb városban és gyakorlatilag minden szupermarketben (mindig belül) találhatók.

Fizetés kártyával

A kártyás fizetés itt meglehetősen elterjedt. Az összes nagyobb szupermarketben, a jobb éttermekben, a benzinkutaknál és a műemlékeknél lehet kártyával fizetni. A kártyás fizetést a legtöbb turisztikai ügynökség is elfogadja, amelyek különböző szervezett túrákat kínálnak.

A buszon, az utcai bódékban és az olcsóbb éttermekben viszont biztosan nem lehet kártyával fizetni. Antiguán és Barbudán nem valószínű, hogy meg tud majd birkózni készpénz nélkül, hacsak nem tölti minden idejét egy szállodai üdülőhelyen.

Mennyibe kerül - az árak Antiguán

Mivel a gazdaság főleg a turizmusból él, és a legtöbb árut importálni kell, ezért drága.

A szupermarketekben nem tudod ellenőrizni az árakat, de a helyi éttermekben igen. Például a Jolly Harbour - Restaurant Jose étteremben. Itt még csak fel sem tüntetik az árakat, de a helyiektől tudjuk, hogy például a csirke köretekkel 15 xcd-be kerül, a sertéshús pedig 17 xcd-be - nagy adag. A szomszédos üzletben lévő pénztárgépnél fizetünk. Ha megkérdezed, hogy mennyibe kerül az étel, megpróbálnak például 20 usd-ot felszámolni, ezért azt javasoljuk, hogy csak a pénztárnál tedd fel ezt a megnyugtató kérdést: "Tizenöt EC, ugye?".

Példák az árakra

Szállás kétágyas szobában (árak éjszakánként):

Étkezés:

 • Meleg főétkezés egy átlagos étteremben turistáknak - 50 xcd-100 xcd
 • Gyorséttermi menü - 30 xcd
 • Meleg étkezés egy helyi standon vagy étteremben - 20 xcd
 • Eszpresszó vagy kapucsínó egy kávézóban - 13 xcd
 • Víz 0,33 l - 3,50 xcd
 • Fanta/Coca Cola/Sprite 0,5 l - 6 xcd
 • Csapolt sör - 8 xcd

Élelmiszer egy szupermarketben:

 • Víz 1,5 l - 3 xcd
 • 5 l-es hordó víz - 20 xcd
 • Csomagolt bagett - 20 xcd
 • Coca Cola (és más üdítők) 2l - 5 xcd
 • Tej 1l - 20 xcd
 • Alma - 11 xcd/kg
 • Banán - 3,50 xcd / kg
 • Rizs - 3 xcd
 • Csirke 1 kg - 21 xcd
 • Marhahús 1 kg - 42 xcd
 • Tonhalkonzerv - 10 xcd

Szállítás:

Alkohol és cigaretta:

 • Egy üveg bor a boltban - 30 xcd
 • Doboz helyi sör - 6,50 xcd
 • Koktélok a bárban - 15 xcd
 • Egy doboz cigaretta - 12 xcd

Borravaló és alkudozás

Az éttermek, amelyek az étlapon feltüntetik az árakat, néha 10%-os szervizdíjat és néha 15%-os állami adót is felszámítanak, ezért a legjobb, ha vagy készletről eszik, vagy igazán kis éttermekbe megy, ahol belépéskor megkérdezheti az árakat, és megalkudhat, mennyit fizet a kedvenc hamburgeréért és a sült krumpliért.

Az alkudozás azonban nem tartozik az élet normális részei közé, és inkább az árkérés formáját ölti.

Néhány árura a piaci standokon lehet alkudozni, de még ott sem túl gyakori.

Hogyan lehet spórolni

Az Antiguán és Barbudán való tartózkodás valószínűleg soha nem lesz kifejezetten olcsó, mégis íme néhány tipp, hogyan lehet egy kicsit lejjebb nyomni az árakat.

 • A szigeten belüli közlekedés - a legolcsóbban busszal lehet közlekedni, de így sok olyan strandról lemarad, amelyet csak autóval lehet megközelíteni.
 • Élelmiszerek - vásároljon a helyi boltokban és szupermarketekben.
 • A szálláson - ha kisebb panziókban és apartmanokban száll meg, a teljes költségvetés akár 90%-át is megtakaríthatja a tengerparti üdülőhelyekkel szemben.

Napi költségvetés

Az utazók igényei nagyon eltérőek, ezért itt csak egy általános példa arra, hogy mennyi pénzt érdemes beosztani egy napra Antiguán. Az árakat abban az esetben számoljuk ki, ha 2 fővel utazik, és a kapott érték 1 főre vonatkozik.

Egy tisztességes besorolású 3*-os szállodában 1 éjszakára egy 2 ágyas szobában átlagosan 128 eurós áron kaphat szállást. Tehát egy napra, ha 2 fővel utazik, körülbelül 64 eurót fog költeni.

A legtöbb utazó a tartózkodás teljes idejére autót bérel. A napi bérleti díj biztosítással együtt átlagosan 44 eurót tesz ki. Ha naponta kb. 30 km-t tesz meg, akkor naponta kb. 2 eurót kell fizetnie a benzinre. Összességében 1 személy napi szállítása körülbelül 23 eurót tesz ki.

Napi egy meleg ételért körülbelül 30 xcd-t kell fizetni, a reggeliért, az ebédért és a különböző snackekért együttesen pedig további 30 xcd-t kell fizetni.

Ott-tartózkodása alatt úszhat a rájákkal a Stingray Cityben, bérelhet búvárúszót vagy vásárolhat szuveníreket. Ezek a tisztán turisztikai tevékenységek, napi költségvetéssel számolva körülbelül 15 eurót tehetnek ki.

Összességében egy átlagos utazó körülbelül 155 USD-t fizet egy napra Antigua és Barbudán.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.