Antigua és Barbuda - Időjárás és a legjobb utazási idő

Antigua és Barbuda

Antigua és Barbuda a Karib-térségben található, trópusi éghajlatú, esős és száraz évszakok váltakoznak. Azonban még a száraz hónapokban is gyakran esik az eső, de általában csak napi néhány percig, így a pihentető nyaralást nem befolyásolják különösebben ezek az esők.

A hőmérséklet egész évben nyárias, és a tél és a nyár közötti különbségek minimálisak. A napi átlaghőmérséklet egész évben 28 °C és 31 °C között változik.

Keresse a szezonon kívüli kedvezményekkel rendelkező szállodákat

A száraz évszak december és április között van, a hurrikánszezon és a csapadékcsúcs augusztus és október közepe között van.

Melyek a legjobb hónapok a látogatásra?

Decembertől áprilisig egyenletes időjárás uralkodik, a legkevesebb csapadékkal és a legkényelmesebb, 26 és 28 °C közötti hőmérséklettel. Ebben az időszakban átlagosan naponta egyszer esik az eső, általában este vagy éjszaka. Az eső nagyon heves lehet, és figyelmeztetés nélkül kezdődhet. Általában azonban 2 és 10 perc között tart.

Ráadásul ritkán esik az eső az egész szigeten, hanem csak keskeny, körülhatárolt sávokban.

Mikor van az esős évszak Antigua és Barbudán?

A leghevesebb esőzések augusztus elején esnek, és az esős évszak november végén ér véget. Ezekben a hónapokban naponta akár többször is eshet, de általában ezek még mindig csak rövid, legfeljebb 30 percig tartó heves zivatarok.

Az egész napos borult égbolt határozottan gyakoribb, mint télen, de még így is viszonylag kevés: Havonta átlagosan 2-3 alkalommal.

Antiguán és Barbudán vannak hurrikánok?

Igen, a szigetcsoport hurrikánzónában van.

A hurrikánszezon augusztustól novemberig tart, a legtöbb hurrikán statisztikailag szeptemberben és októberben fordul elő. Átlagosan évente egyszer csap le egy hurrikán Antiguára és Barbudára, és nagyon nehéz egy hétnél hosszabb időre előre megjósolni.

Vannak olyan évek, amikor egyetlen hurrikán sem éri el a szigeteket, ezzel szemben vannak olyan évek, amikor 3 hurrikán is előfordul.

A hurrikánok mellett ebben az időszakban erős trópusi viharok is előfordulnak, amelyek ugyan nem okoznak akkora károkat, de akár 3 napig is befolyásolhatják az üdülést.

Foglaljon autót Antigua repülőtéren

Időjárás és hőmérséklet egész évben

Így néz ki az időjárás Antigua és Barbuda területén az év különböző hónapjaiban.

Időjárás januárban

A januári időjárás nagyon jó a szigetek meglátogatásához. A hőmérséklet 28°C körül mozog, átlagosan 2 naponta egyszer esik az eső, de csak nagyon rövid záporok formájában.

Ritkán van tiszta égbolt, többnyire szinte derült vagy részben felhős az idő, ami nagyon kellemes a szabadban és a strandokon való tartózkodáshoz.

A tengervíz hőmérséklete 26 °C körül van.

Időjárás februárban

A február statisztikailag az év legkevésbé csapadékos hónapja. Csak minden 3. napon esik az eső, általában legfeljebb 5-10 percig éjszaka. Az átlaghőmérséklet 28 °C körül marad, míg a tenger vize az év leghidegebbje, 24 °C körülire csökken.

Az időjárás a nap nagy részében szinte tiszta, kevés fotogén felhővel.

Időjárás márciusban

Március egyben az év egyik legszárazabb hónapja is, a legtöbb napsütéses órával. A hőmérséklet enyhén emelkedik, 29 °C-ra, és nagyon kevés felhő van az égen.

A többnyire nyugodt és meleg tengerrel (26 °C) párosulva márciusban az év legjobb búvárkodási körülményei uralkodnak.

Áprilisi időjárás

Az április még mindig a főszezon hónapjához sorolható. A csapadékmennyiség a télihez hasonló szinten van, az eső talán egy kicsit intenzívebb, de még mindig kb. minden 2. és 3. napon 10 percig zuhog.

A páratartalom kissé emelkedik, ami a 29°C körüli hőmérséklettel együtt kevésbé teszi kellemesebbé a szabadban való tartózkodást, mint télen, de az időjárás még mindig többé-kevésbé nyugodt és ideális az úszáshoz és a búvárkodáshoz.

Májusi időjárás

Májusban kezdődik a vállszezon, a száraz és nedves idő közötti átmeneti időszak. A hőmérséklet átlagosan 30°C-ra emelkedik, és bár még mindig többé-kevésbé esik az eső, mint télen, több felhő van az égen, és a páratartalom megnő.

A tenger hőmérséklete 26 °C-on tartja magát, így a víz kellemesen hűvös.

Általánosságban elmondható, hogy a május is elég jó hónap a látogatásra. A párás időjárás kárpótol a télihez képest alacsonyabb szállás- és autókölcsönzői árakért.

Időjárás júniusban

Június az utolsó jó túrázásra alkalmas hónapnak számít az esős évszak előtt.

Az időjárás nagyon hasonló a májushoz, 30 °C körüli hőmérséklettel és magas páratartalommal. A tenger azonban még mindig nem sikerül hasonló hőmérsékletre túlmelegednie, így a 26°C-os víz kellemesen hűsít.

Június inkább az átlag alatti csapadékmennyiségű hónap, többnyire részlegesen felhős az ég, így csak este vagy éjszaka esik rövid időre az eső.

Időjárás júliusban

Július időjárása kellemetlenül fülledté válik. A hőmérséklet 31 °C-ig emelkedik, és a páratartalom jelentősen megnő.

Viharfelhők kergetik egymást az égen, és bár nem esik minden nap, havonta átlagosan 4-5 alkalommal előfordulhat egy-egy erős trópusi vihar, különösen az esti órákban.

A tengervíz azonban még mindig hűvösebb, mint a levegő, így a 25°C körüli hőmérséklet kellemesen frissítő.

Időjárás augusztusban

Augusztusban kezdődik a hurrikánszezon. A nappali hőmérséklet eléri a 31 °C-ot, a páratartalom pedig nagyon magas, ami fülledt klímát és gyakori délutáni és esti zivatarokat okoz.

Felhők azonban ritkán vannak, és a viharokat részben felhős égbolt váltja fel.

Átlagosan 3 évente egyszer fordul elő hurrikán augusztusban.

Időjárás szeptemberben

Szeptember az év legmelegebb hónapja, amelyben a legnagyobb a hurrikánok kockázata, amelyek évente átlagosan egyszer fordulnak elő.

A hőmérséklet 32 °C-ig emelkedik, a páratartalom magas, és a szabadban tartózkodni egyáltalán nem kellemes. Még a tengervíz sem túl frissítő, amely akár 29 °C-os hőmérsékletet is elérhet.

Időjárás októberben

Október nem tartozik a legjobb hónapok közé, ha Antigua és Barbudára utazik. A magas hőmérséklet (31 °C körüli) és a páratartalom nem kedvez a szabadban való tartózkodásnak. Minden 2. nap előfordulnak heves délutáni zivatarok, és októberben hurrikánveszély is fennáll.

A tengervíz hőmérséklete 28 °C körül van.

Időjárás novemberben

November az esős évszak utolsó hónapja, amikor megnő a hurrikánok kockázata.

A hőmérséklet lassan 29 és 30 °C közé csökken, de a páratartalom még mindig magas, ami kellemetlenné teszi a szabadban való tartózkodást.

Az eső gyakran heves délutáni zivatarok formájában érkezik, amelyek több tíz percig is eltarthatnak. A hurrikánok átlagosan ritkábban fordulnak elő, mint szeptemberben vagy októberben, de a veszély fennáll.

Időjárás decemberben

Decemberben drámaian megváltozik az időjárás. Csökken a páratartalom és a hőmérséklet is, amely általában eléri a 28 °C-ot.

A záporok száma jelentősen csökken novemberhez képest, de még mindig előfordulnak heves felhőszakadások átlagosan minden második nap. Az eső időtartama azonban nem haladja meg a 30 percet.

A tenger hőmérséklete 27 °C-ra melegszik.

Hőmérsékleti táblázat az év folyamán

Antigua és Barbuda - A hőmérséklet nem változik az országon belül

Hónap
Időjárás
Air
Víz
Január
nap
28 °C
26 °C
Február
nap
28 °C
24 °C
március
nap
28 °C
26 °C
Április
napos
29 °C
26 °C
talán
napos
30 °C
26 °C
Június
nap
30 °C
26 °C
Július
napos
30 °C
25 °C
Augusztus
eső
31 °C
28 °C
Szeptember
eső
31 °C
29 °C
Október
eső
30 °C
29 °C
November
eső
29 °C
28 °C
December
nap
28 °C
27 °C

Mikor kell költözni Antigua és Barbuda

A legjobb idő Antigua meglátogatására decembertől márciusig, amikor a száraz évszak uralkodik.

A hőmérséklet 28 °C körül mozog, az eső viszonylag gyakori, de naponta legfeljebb néhány percig esik, és a levegőt kellemes szellő egészíti ki. Ráadásul Antiguán és Barbudán télen főleg késő este vagy éjszaka esik az eső, így az eső gyakorlatilag nem érinti Önt.

Keresse meg a legjobb tengerparti szállást

A szigetekre azonban egész évben utazhatsz. Áprilistól júniusig az eső még mindig nagyon rövid ideig esik, és inkább az esti órákban, de a páratartalom és a hőmérséklet megnő, így összességében fülledt az időjárás.

A legkevésbé alkalmas időszak augusztus és november között van, amikor gyakoriak a heves viharok, és évente átlagosan egyszer hurrikán veszélye is fennáll. A kettő között azonban részben felhős az ég, és a szolgáltatások árai is jelentősen alacsonyabbak ebben az időszakban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.