Páfosz

Páfosz

Páfosz (görögül: Pafos), Nyugat-Ciprus legnagyobb városa és üdülőhelye, Lárnakával együtt a két fő kiindulási pont egyike, köszönhetően a nemzetközi repülőtérnek, Páfosz PFO-nak.

Szállodák és szállások - Páfosz

A város gazdag ókori maradványainak köszönhetően az UNESCO Világörökség része, de a strandolás és a fürdőzés szerelmesei is megtalálják a számításukat. Páfosz és környéke ugyanis Ciprus egyik legjobb strandolási célpontja.

Strandok és úszás

Mivel Páfosz történelmi központja körülbelül 1 km-re fekszik a tengertől, gyakorlatilag közvetlenül a városban, a vadregényes, nagyon sziklás tengerpart természetes hátterével csodálatos fürdőzési élményben lehet része, a nagyváros nyüzsgése nélkül, amely szó szerint a sarkon van. A város legjobb strandjai közé tartoznak:

 • Venus Beach - Gyönyörű természetes strand, sziklás partvonallal, de magát a strandot finom aranyszínű homok borítja. A szomszédos üdülőhelyen napozóágy- és napernyőbérlést is kínálnak a nagyközönség számára. A strand hozzáadott értéke a türkizkék, tiszta víz és a nyugodt környezet (elhelyezkedés a google.com/maps). A 615-ös busz ide közlekedik.
 • Lighthouse Beach - A város szélén, a világítótorony közelében található, finom fehér homokos, tágas, félreeső strand ideális a naplemente megfigyelésére és egy csendes napra a tengerparton (helyszín: . google.com/maps). Itt jár a 615-ös busz.
 • Kato Paphos - A város déli részén, Kato Pafosz néven ismert, nagyobb szállodák és üdülőhelyek, valamint a kőmólókkal elválasztott kisvárosi strandok központja. Egyes strandokat finom, világos homok borít, mások mesterségesen épített, pálmafákkal árnyékolt betonfelületeken terülnek el. Kato Pafosz üdülőhelye ideális a nappali és éjszakai élet szerelmeseinek (elhelyezkedése a google.com/maps). A legtöbb tömegközlekedési buszjárat Kato Papshoson halad keresztül.
 • Geroskipou Beach - Páfosz legdélebbi strandja egyben az egyik leghosszabb is, és teljesen nyilvános. Nincsenek kijelölt területek a szállodák számára, mint a fenti strandokon (elhelyezkedése a google.com/maps oldalon). A 606-os és 611-es buszok ide közlekednek.

Más, nagyon ismert strandok is találhatók nem messze a városhatáron kívül, ezekről külön mini útikalauzokat készítettünk: a Coral Bay strandja és a Petra tou Romiou strandja.

Látnivalók és látnivalók

Egész Ciprus messze legfontosabb látnivalói, amelyek miatt Páfosz az UNESCO Világörökség része, az ókori Görögország számos és jól megőrzött maradványa, amelyekről külön minikalauzt is készítettünk:

 • Nea Pafos - Az egész ókori város régészeti lelőhelyei
 • Tombs of the Kings - a sziklába vájt temetkezési helyek, amelyeket főként a hellenisztikus és a román korban használtak

Páfosz további fontos műemlékei közé tartoznak:

 • A velencei erőd - a kikötő bejáratát védő középkori vár, eredetileg bizánci, majd a 16. században, a Velencei Köztársaság idején átépítették, a belépő 2,50 euróért
 • Agioi Anargyroi templom - Páfosz legnagyobb temploma és a város fontos nevezetessége, gyönyörű bizánci stílusban épült, 1649-ből származik, a belépés ingyenes.
 • Görög-római színház - a kikötő és az Agioi Anargyroi templom közötti amfiteátrum, ingyenes belépés.

Szállás Paphos

Páfosz városa kínálja valószínűleg a legnagyobb koncentrációban szálláshelyeket egész Cipruson. Magánapartmanok az előszezonban már 35 eurótól megvásárolhatók éjszakánként 2 fő részére, míg a klasszikus szállodák kb. 45 eurótól. A főszezonban az árak akár 50%-kal is emelkedhetnek.

Páfoszon található a legtöbb tengerparti üdülőhely és luxushotel is Cipruson, ahol az éjszakánkénti árak kétágyas szobában nyáron 125 eur körül kezdődnek.

Szállítás

Páfosz tömegközlekedését az OSYPA közlekedési vállalat mintegy 15 sűrűn közlekedő járata biztosítja.

Az egy útra szóló jegy 2 euróba, az éjszakai jegy 3 euróba, a napijegy pedig 6,50 euróba kerül. A jegyet készpénzzel a sofőrnél, vagy kártyával a kikötő melletti buszpályaudvaron (Harbour) található jegypénztárban, illetve a központban található két fő megállóban (Market és Karavella) lehet megvásárolni.

A legforgalmasabb járatok 10-20 percenként egyszer közlekednek. Főként a következő járatokat fogja igénybe venni:

 • Kikötő - központ: 603-as (hosszabb útvonal - kb. 15 perc), 610-es, 618-as (rövidebb útvonalak - kb. 10 perc).
 • Harbour - Tombs of the Kings - Coral Bay: 615
 • Kikötő - Kató Páfosz strandjai - Geroskipou strandjai: 606, 611
 • Központ - Kato Paphos strandjai - Geroskipou strandjai: 601,

A napijegy itt is érvényes 15 euróért az összes ciprusi tömegközlekedési járatra, beleértve a távolsági buszjáratokat is.

A helyközi buszjáratokon könnyű eligazodni. Az itteni tömegközlekedést egyetlen cég, az InterCity Buses üzemelteti a zöld buszokkal. A következő járatok közlekednek Larankából:

Karavella fő buszpályaudvara ezen a helyen található (elhelyezkedés az en.mapy.cz oldalon).

Az autóbuszokkal vagy autóbérléssel kapcsolatos részletes információk a Ciprusi közlekedés fejezetben találhatók.

A parkolás Páfoszban viszonylag problémamentes. A városban számos ingyenes parkoló található a főbb látnivalók közelében, ahol érdemes megállni. Az utcán való parkolást viszont nem javasoljuk rendszeresen.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Ciprus-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.