Ciprus - minden az autókölcsönzésről

Ciprus

Ha nem szeretné a ciprusi nyaralását egyetlen strandon tölteni, és inkább a vidékre vagy eldugott, rejtett strandokra szeretne kirándulni, akkor az autóbérlés mindenképpen a legjobb módja a közlekedésnek.

A buszközlekedés jól működik, de csak a nagyobb városokon belül és a nagyobb városok között. A hegyi falvakba vagy az elárvult strandokra nehéz és időigényes lenne eljutni.

Hol, mikor és hogyan foglalhat autót Cipruson

Ha bérautót foglal, általában minél korábban foglal, annál olcsóbb lesz. Ez Cipruson is érvényes, bár a különbségek nem olyan markánsak, mint más európai úti célok esetében.

A foglaláshoz javasoljuk például a Rentalcars.com összehasonlító motor használatát, amely az Ön által kiválasztott szempontok szerint rendezi a találatokat.

A legjobb megoldás, ha közvetlenül a két nemzetközi repülőtér egyikén bérel autót. Ellenőrizze az autók aktuális elérhetőségét és árait.

Csak a rend kedvéért: a bérautót ránézésre felismerheti a piros rendszámtábláról.

Autóbérlési árak Cipruson

Az autóbérlés Cipruson az európai üdülőhelyek közül az egyik legolcsóbb. Az ár a bérlés hosszától függ, minél hosszabb a bérlés, annál olcsóbb lesz a napi ár.

Árpéldák:

  • 7 napos bérlés nyáron - kisautó 226 eurótól
  • 4 napos bérlés nyáron - kisautó 110 EUR-tól
  • 7 napos bérlés télen: kisautó 85 EUR-tól
  • 4 napos bérlés télen: kisautó 54 EUR-tól
  • Foglaljon autót Cipruson

Mindig olvassa el a részletes bérleti feltételeket és különösen a biztosítási kötvényt, amelyet a Booking.com oldalon is megtalál. Egyes kölcsönző cégek a biztosítást a végső árba beépítik, máshol külön kell fizetnie, napi 5 eur és 10 eur között, az autó típusától és a bérlés időtartamától függően.

Az autó visszaadása egy másik helyen

Mivel Cipruson két repülőtér található, sok utazó inkább az egyik repülőtéren bérli az autót, és a sziget másik végén adja vissza. Kérdés azonban, hogy érdemes-e inkább a két repülőteret elválasztó 135 km-t vezetni.

A legtöbb kölcsönző cég körülbelül 20 eurós díjat számít fel azért, ha az autót egy másik helyen adja vissza.

Nemzetközi jogosítvány és egyéb dokumentumok

Ciprus az Európai Unió része, ezért utazás előtt nem szükséges nemzetközi vezetői engedélyt beszerezni. Az autókölcsönzőnek el kell fogadnia a klasszikus európai vezetői engedélyt is.

Az autókölcsönző cégek általában hitelkártyát kérnek az autóbérléshez, de gyakran adnak kölcsön bankkártyával is, de vagy kedvezőtlenebb feltételekkel, vagy nagyon magas, gyakran 1 000 eurót meghaladó kaució ellenében.

Benzinárak és parkolás

A benzin viszonylag drága Cipruson, és az árak az európai átlag felett vannak.

Az ár 1,45 eur és 1,65 eur között mozog. Lásd például a weboldalon az árak alakulását bemutató táblázatot: fuel-prices.eu/Cyprus.

A benzinkutak sűrűsége megfelelő - minden nagyobb városban találhat benzinkutat, így nem okoz gondot a "gőzölgés".

Cipruson könnyű parkolni, a legtöbb strandon és turisztikai látványosságnál nagy és a legtöbb esetben ingyenes parkolók állnak rendelkezésre. Ciprus legnagyobb városaiban és üdülőhelyein is ingyenesen megállhat a nagy parkolókban.

Hogyan működnek a benzinkutak Cipruson?

A normál benzint "Unleaded 95"-ként, míg a gázolajat "Diesel" néven emlegetik a kutaknál.

Cipruson szinte minden benzinkút személyzettel van ellátva, de ha szeretné, Ön is tankolhat. A legtöbb benzinkúton először fizet, majd tankol.

Minden modern benzinkúton van bankkártyás automata, ahol kiválasztja az üzemanyag típusát, behelyezi a kártyáját, és a gép pontosan annyit számláz, amennyit ténylegesen tankol.

Üzemeltetés és közlekedési szabályok

Cipruson balra kell vezetni.

A kezdeti félelmek ellenére a legtöbb sofőrnek nem okoz gondot a szemközti oldalon való közlekedés, és csak az első néhány kilométeren kell megszokni. Ha először vezet balra, javasoljuk, hogy automata sebességváltóval rendelkező autót béreljen.

Az itteni szabályok nagyon hasonlóak az Európa többi részén érvényes szabályokhoz, azaz a jobbkormányos vezetés.

Problémát jelenthetnek akörforgalmak - ne feledje, hogy ezeken is az óramutató járásával ellentétes irányban, az óramutató járásával megegyező irányban kell vezetni. A körforgalomban közlekedő járműveknek mindig elsőbbsége van. Mind a körforgalomból való kihajtáskor (balra), mind a körforgalomban való haladáskor (jobbra, amíg a körforgalomból ki nem hajt) használnia kell az irányjelzőt.

Cipruson a következő sebességek érvényesek:

  • A faluban - 50 km/h
  • A falun kívül - 80 km/h
  • Autópálya - 100 km/h

Vezetés közben tilos enni, inni, mobiltelefont vagy hasonló elektronikai eszközt használni.

Napnyugta után fél órával, napfelkelte előtt fél órával kötelező világítani.

Átkelés az észak-ciprusi határon

A "görög" Cipruson bérelt autóval átlépheti a határt Észak-Ciprusra. Ott is balra kell vezetni. Figyeljen azonban az egyes autókölcsönző cégek feltételeire, amelyek megtiltják vagy díjat számíthatnak fel a határátlépésért, különösen a problémák esetén rendelkezésre álló korlátozott segítségnyújtás miatt.

Minden egyes határátkelőhelyen biztosítást kell kötnie egy speciális kioszkban, amelyet euróban és kizárólag készpénzben kell fizetni.

  • 3 nap - 20 eur
  • egy hónap - 35 eur

Ennél olcsóbb díjszabás nem létezik.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.