Ciprus - mi a legjobb módja az utazásnak

Ciprus

Ciprus remek úti cél a pihentető tengerparti nyaralás, valamint a városok és a hegyvidéki területek felfedezésének összekapcsolására. Ugyanakkor a sziget nem túl nagy, és egy egyhetes nyaralás alatt az összes főbb látnivalót felkeresheti.

Cipruson nincs vasút, de viszonylag olcsó autókölcsönző cégek és jó tömegközlekedés van a nagyobb városok között.

Autóval

Ha Cipruson a városokon kívülre és a távolabbi területekre is el akar utazni, mindenképpen szüksége van autóra. Mivel mindenki autót használ, nagy a verseny az autókölcsönző cégek között, így viszonylag kedvező áron lehet autót bérelni.

Cipruson a vezetés a bal oldalon történik, és a forgalmi sűrűség elég nagy, ha nem hisz a bal oldali vezetésben, ne aggódjon. A legtöbb kölcsönző cégnél automata sebességváltós autók állnak rendelkezésre, így gyorsan hozzá fog szokni a vezetéshez.

Az autóbérléssel és az autóval való utazással kapcsolatos részletes információkért olvassa el Cipruson az Autóbérlés Ciprus című cikkünket.

Buszok Cipruson

Cipruson kizárólag buszok biztosítják a tömegközlekedést. Nincs vasút, villamos vagy akár metró.

A buszjáratokon azonban nagyon egyszerű a tájékozódás és a jegyek használata.

Az egyes busztársaságok linkjei mellett használhatja a Cyprus By Bus honlapot is, amelyet évente kétszer rendszeresen frissítünk, és amely a sziget abszolút összes - távolsági, városi és regionális - buszjáratának menetrendjét és jegyárait tartalmazza.

InterCity távolsági buszok

Az InterCity távolsági modern, légkondicionált buszai a nagyobb városok között közlekednek. A jegyeket mindig a buszvezetőnél kell megvásárolni a buszon. Az InterCity buszok csak a nagyobb városok között közlekednek, és sehol nem állnak meg az útvonal mentén, többször csak a városokon belül állnak meg, ahová és ahonnan indulnak.

Ajegyek nem drágák, és a járatok viszonylag megbízhatóak, bár a nagy városi forgalom miatt késésekre kell számítani.

Az egyirányú jegyek ára 4 eurótól 10 euróig terjed, és minden útvonalon egész napos kedvezményes, csak az adott útvonalon érvényes jegyeket is kínálnak.

A jegyeket a sofőrtől készpénzzel lehet megvásárolni, és csak 10 euróig terjedő bankjegyekkel lehet kisebb összegeket fizetni.

Ugyanakkor a 15 eurós (csak egy naptári napon, nem 24 órán át érvényes) napijegyet is igénybe veheti, amely nemcsak az összes InterCity buszon, hanem az összes regionális útvonalon és az összes városban érvényes a tömegközlekedésen.

Az InterCity buszok a következő főbb útvonalakon közlekednek, a menetrendért és a jegyárakért kattintson az alábbi útvonalra:

Az InterCity Buses honlapján az összes jegyárról szóló összefoglaló táblázatot is megtekintheti: intercity-buses.com/ticket-prices. A diákkedvezmények már csak a ciprusi egyetemeken tanuló diákok számára érvényesek.

Repülőtéri távolsági buszok

Külön távolsági buszok kötik össze Lárnaka (LCA ) és Páfosz (PFO ) repülőtereit a nagyobb ciprusi városokkal.

A társaság Kapnos Airport Shuttle biztosítja a közlekedést ezeken az útvonalakon.

Jegyeket a larnacai repülőtér pultjánál lehet vásárolni az érkezési csarnokban, illetve a sofőrtől a páfosi repülőtérről való induláskor.

 • Larnaca - Nicosia repülőtér
 • Larnaca repülőtér - Páfosz repülőtér
 • Larnaca repülőtér - Ayia Napa repülőtér - Protaras repülőtér (csak májustól októberig)
 • Páfosz repülőtér - Nicosia repülőtér
 • Páfosz repülőtér - Larnaca repülőtér

Hozzátartozás Limassol Airport Express majd mindkét ciprusi repülőtérről Limassolba (Lemesos) közlekedik. A jegyeket ismét a larnacai repülőtér jegypénztárában, míg a páfói repülőtéren a sofőrtől lehet megvásárolni.

Hol vannak a buszpályaudvarok?

Hol találhatók a központi buszpályaudvarok Ciprus legnagyobb városaiban?

 • Lárnaka - a Finikoudes tengerparti sétányon (elhelyezkedés a en.mapy.cz), nincs egyetlen nagy buszpályaudvar, csak egy megálló az utcán, ahol az összes InterCity busz megáll. A városi buszok központi buszpályaudvara körülbelül 250 méterre északra található.
 • Páfosz - az új Karavella buszpályaudvar (elhelyezkedés a en.mapy.cz)
 • Limassol - buszpályaudvar az új kikötőnél (a következő helyen található) en.mapy.cz)
 • Nicosia - Solomou téri buszpályaudvar (a következő helyen) en.mapy.cz)

Tömegközlekedési buszok

Minden nagyobb város saját tömegközlekedési hálózatot üzemeltet. A jegyárak nagyon hasonlóak Cipruson

 • 1 utazás (nem átruházható) - 1,50 eur Limassolban és Ayia Napában/Protarasban/Paralimniban, 2 eur Páfoszban, 2,40 eur Larnacában és Nicosiában.
 • 1 fuvar 21:00 és 6:00 között - 2,50 eur Limassolban, Páfoszban és Ayia Napa/Protaras/Paralimniban, 4 eur Larnacában és Nicosiában.
 • Egész nap meghatározott tömegközlekedési eszközökön - 5 eur Limassolban és Ayia Napa/Protaras/Paralimniban, 6,50 eur Páfoszban, 7,50 eur Larnacában és Nicosiában.
 • Egész nap az összes ciprusi buszon, beleértve a távolsági InterCity buszokat is - 15 eur

Az egyes városok/területek menetrendjéről és útvonalairól az alábbi honlapokon tájékozódhat:

 • Larnaca és Nicosia tömegközlekedése - Cyprus Public Transport
 • Ayia Napa és Protaras tömegközlekedése - OSEA
 • Tömegközlekedés Páfosz, Polis Chrysochous és Coral Bay - OSYPA
 • Limassoli tömegközlekedés - EMEL

A két ciprusi repülőtérre irányuló közlekedéssel kapcsolatos részletes információkért kérjük, olvassa el a larnacai és a páfosi repülőtérről szóló útmutatónkat.

Hol vásárolhat jegyet?

Az egyszeri jegyeket mindig a járművezetőtől kell megvásárolni, és csak készpénzzel lehet fizetni.

Limassolban, Páfoszban vagy Ayia Napában a járművezetőtől vásárolhat városspecifikus napijegyet. Larnacában és Nicosiában csak a jegypénztárakban lehet megvásárolni ezeket a jegyeket, lásd a jegypénztárak listáját.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.