Ciprus - kultúra és történelem

Ciprus

Mennyire könnyű angolul beszélni Cipruson? Milyenek a ciprusiak és mikor zárva vannak az üzletek Cipruson?

Szálláskeresés Cipruson

Történelem dióhéjban

Az emberi megtelepedés első nyomai i. e. 8 000 körülre nyúlnak vissza, amikor az emberek elkezdtek letelepedni és falvakat alakítani. A falvak maradványait ma is láthatja, ha például Szalamiszba vagy Kourionba látogat.

1878-ban Ciprus a Brit Birodalom része lett, de 1955 óta számos felkelés és helyi viszály volt a ciprusi görögök, a ciprusi törökök és a britek között. A többségben lévő ciprusi görögök a Görögországgal való újraegyesítést követelték, amelyet akkoriban egy tekintélyelvű katonai junta irányított.

Ciprus függetlensége és felosztása

Az ENSZ azonban elutasította a Görögországgal való egyesülést, mert féltek Törökország reakciójától, amelynek lakosságának jelentős része szintén Cipruson élt.

1960-ban a britek végül lemondtak Ciprusról, és egy egységes államként kikiáltották a függetlenséget. 1963 óta azonban sok, de eddig csak helyi erőszakos cselekmény történt a ciprusi törökök és görögök között.

Az 1974-es év fordulópontot jelentett Ciprus jövője szempontjából. A görög katonai junta puccskísérletet hajtott végre Ciprus Görögországgal való egyesítésére. A puccs azonban sikertelen volt (a görögországi katonai junta később megbukott, és az ország a demokrácia felé mozdult el), válaszul pedig a török hadsereg tömeges inváziót indított a sziget ellen.

Ez Törökország számára elfogadhatatlan volt, ezért az inváziót nagy erővel hajtották végre, beleértve a ciprusi városok bombázását is. Az erőszakos konfliktus következtében körülbelül 200 000 ciprusi görög északról délre, és körülbelül 60 000 ciprusi török délről északra költözött. A török csapatok a sziget északi kisebb részét (Ciprus teljes területének mintegy 36%-át) ellenőrizték.

Az erőszakos konfliktus 1983-ban ért véget, amikor a ciprusi törökök kikiáltották a független Észak-ciprusi Török Köztársaságot, amelyet azonban nemzetközileg csak Törökország ismer el. Az ENSZ által ellenőrzött, 50 méter és 4 km közötti pufferzónát hoztak létre.

Ciprus 2004 óta az Európai Unió tagja. Az egész szigetet felvették az Unióba, de az európai jog az el nem ismert Észak-Cipruson az "ciprusi kérdés" rendezéséig szünetel.

Észak-Ciprusra jelenleg a főváros, Nicosia Ledra utcai ellenőrzőpontján keresztül lehet beutazni.

"Dél" Ciprus különálló köztársaság, bár sok közös vonása van Görögországgal.

Jelenleg Cipruson nyugodt a helyzet, és nincs erőszak. A turisták szabadon látogathatják a sziget mindkét részét.

Nyelv

A hivatalos nyelv a görög, amely a legtöbb ciprusi anyanyelve, és a hatóságokkal való kommunikáció hivatalos nyelve is. A görög nyelv nem a latin ábécét használja, hanem a görög írásmódot, az úgynevezett ábécét.

De nem kell aggódni, mivel a feliratok túlnyomó többsége (például a közúti táblákon) szintén latinra van átírva.

Angolul itt szinte gond nélkül beszélhetsz, hiszen Ciprus 1960-ig angol gyarmat volt. Az idősebb és a fiatalabb emberekkel egyaránt beszélhetsz. A legtöbb tábla és jelzés görögül és angolul is olvasható. Az angol nyelv legalább alapszintű ismerete még a leghátrányosabb hegyi falvakban is eléggé elterjedt generációkon átívelően.

Ez teszi Ciprust egyedülállóvá a Földközi-tenger térségében, és Máltát leszámítva, ahol az angol a hivatalos nyelv, messze a legjobban angolul beszélő ország Dél-Európában.

Mini szótár:

 • Jó reggelt, jó reggelt - Kaliméra
 • Goodbye - Adio
 • Jó éjt - Kalinichta
 • Köszönöm - Efcharisto
 • Kérem - Parakalo
 • Igen - Nem
 • Nem - Ochi
 • Merre van - Apopu
 • Sör - Sör

Emberek és vallás

A ciprusiak nagyon kedves és barátságos emberek, szubjektíve sokkal nyugodtabbak, mint a görögök, bár egy nemzetnek tekintik magukat. Természetük nagyon nyugodt és mindig rengeteg idejük van. Nem sietnek sehova és nem stresszelnek. Mindenben készek segíteni és tanácsot adni. A ciprusiaktól ne várjatok nagy pontosságot, húsz perces késések sem kivételek.

A lakosság többsége ortodox keresztény, és ez a vallás fontos szerepet játszik és erősíti a hagyományos ciprusi értékeket. Még a sziget legeldugottabb helyén is találhatsz templomot.

Ciprus lakossága körülbelül 950 000 fő. A lakosság többsége ciprusi görög, de vannak kisebbségek is, például ciprusi törökök, görögök, angolok, románok és oroszok.

Ünnepek

Ciprusnak erős hagyományai vannak, amelyeket továbbadnak a következő generációnak. A húsvét a legfontosabb vallási ünnep. Minden ciprusi elmegy a templomba, ahol miséket tartanak. Ha úgy döntesz, hogy Cipruson tanulsz, a húsvéti ünnepek a csehországiakkal ellentétben 14 napig tartanak.

Minden év februárjában Limassol városában rendezik meg a világhírű karnevált. A fesztivál néhány napon át tart, és az emberek gyönyörű jelmezeket mutatnak be, dalokat énekelnek, táncolnak, esznek és ünneplik az életet. A szentestét itt december 25-én ünneplik.

Cipruson a következő ünnepeket ünneplik, amelyek egyben szabadnapok is:

 • Január 1. - Újév
 • Január 6. - Epifánia, Jézus Krisztus megjelenése az ortodox egyház szerint.
 • Húsvétvasárnap előtti 6. hétfő - Tiszta hétfő (egyházi ünnep).
 • március 25. - Görög függetlenség napja (Cipruson is ünneplik).
 • Április 1. - Ciprus nemzeti ünnepe (függetlenségi harc)
 • Nagypéntek - lebegő nap (húsvét)
 • Fehér szombat - mozgó dátum (húsvét)
 • Húsvét vasárnap - mozgó dátum (húsvét)
 • Húsvét hétfő - mozgó dátum (húsvét)
 • Húsvét kedd - mozgó dátum (húsvét)
 • Május 1. - munka ünnepe
 • Pünkösdhétfő - pünkösd utáni első hétfő (mozgó dátum)
 • Augusztus 15. - Szűz Mária mennybemenetele
 • október 1. - Ciprus függetlenségének napja
 • Október 28. - Görögország nemzeti ünnepe
 • December 24. - Szenteste
 • December 25. - Karácsony első napja
 • December 26. - Karácsony második napja

A turisztikai szolgáltatások, éttermek és kisebb üzletek az ünnepek alatt is nyitva tartanak. Az autóbuszjáratok vasárnapi menetrend szerint közlekednek az ünnepek alatt.

Kultúra

A ciprusi emberek nagyon barátságosak és lazák. A helyiek nem túl pontosak, és fél órát is késhetnek a találkozókról. Szinte mindenki szereti a kávét, és a frappé nyáron nagyon népszerű. A ciprusiak órákig képesek leülni és beszélgetni egy kávé mellett.

Ciprusnak sok közös vonása van Görögországgal, és bár sok évtizede független állam, a ciprusi zászlók mellett mindenütt görög zászlók lobognak (beleértve a hivatalos kormányzati épületeket is).

A ciprusiak és a görögök egy nemzetnek tekintik magukat, azonban a ciprusiak barátságosabbak és rendezettebbek is, mint a görögök.

Ha a helyiekkel beszélget, ne feledje, hogy a sziget északi részét 1974 óta a török hadsereg tartja megszállás alatt. Sok ciprusi görögöt elűztek otthonából északról délre. A sziget felosztásának és újraegyesítésének kérdése egyesek, különösen az idősebb generáció számára nagyon érzékeny lehet.

Turizmus

A turisták általában olyan tengerparti üdülőhelyeket keresnek fel, amelyek gazdaságilag életképesek és a turistáknak köszönhetően magas színvonalúak A szállodák magas színvonalúak, és a szálláshelyek széles választéka áll rendelkezésre. A tengerparti nyaralás népszerű célpontjai Ayia Napa és Protaras városok. Az olyan strandok, mint a Nissi Beach és a Fig Tree Bay Európa legjobbjai közé tartoznak.

Ciprus gyönyörű homokos strandjai és a számos vízi sport, például a búvárkodás és a csónakázás kipróbálásának lehetőségei miatt népszerű úti cél. A sziget rengeteg olyan zátonyt és strandot is kínál, ahol nem sok emberrel fogsz találkozni, és ha mégis rájuk találsz, egyedülálló pillanatokat élhetsz át. Ha szereti a gyönyörű strandokat, a meleg időjárást, a mesés ételeket és a barátságos embereket, Ciprust nem szabad kihagynia.

A legjobb tengerparti szállodák - Ciprus

Ciprus egy fejlett európai ország, teljes körű szolgáltatásokkal.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.