Ciprus - turistavízum

Ciprus

Milyen úti okmányokra van szükségem Ciprusra utazáshoz? És átléphetem-e a Ciprusi Köztársaság és Észak-Ciprus közötti határt?

Személyi igazolvány vagy útlevél?

Ha a Ciprusi Köztársaságba (néha "görög Ciprusnak" vagy "Dél-Ciprusnak" is nevezik) utazik, nincs szüksége útlevélre, ha Ön az Európai Unió állampolgára.

Szálláshely keresése Cipruson

Ciprus személyi igazolványon

Ez a szakasz csak az Európai Unió lakosaira vonatkozik.

Ha Larnaca vagy Páfosz repülőterére érkezik, akkor az Európai Unión belül utazik, és csak érvényes személyi igazolványra van szüksége az utazáshoz. Ciprusra csak személyi igazolvánnyal utazhat, de természetesen útlevéllel is utazhat.

Ha a szállodában vagy a repülőtéren "útlevelet" kérnek tőled, akkor általában úti okmányra gondolnak, tehát nem számít, hogy ténylegesen útlevelet vagy csak személyi igazolványt mutatsz-e be.

Az érvényes útlevél vagy személyi igazolvány elegendő a ciprusi tartózkodás idejére. Nincs szükség arra, hogy az érvényesség az utazás időpontján túlra is kiterjedjen, ahogyan az néhány Európán kívüli országban szokásos.

Átkelés Ciprus és Észak-Ciprus között

Ha Ciprus és az Észak-ciprusi Török Köztársaság közötti szárazföldi határátlépésre kerül sor, útlevélre van szüksége.

Bár a külügyminisztériumok hivatalos honlapjai azt állítják, hogy a személyi igazolvány elegendő a Ciprus és Észak-Ciprus közötti határátlépéshez, a valóság ettől eltérő, és mindig a helyszínen tartózkodó tisztviselőtől függ. A legtöbb esetben útlevél nélkül senkit sem engednek át a határon.

Ha közvetlenül repülővel érkezik Észak-Ciprusra, akkor a Törökországba való belépés feltételei vonatkoznak rá, azaz útlevélre is szükség van, és személyi igazolvánnyal nem engedik fel a gépre.

Lehetséges Ciprus egyik részére érkezni, és egy másikról távozni?

1. Érkezés Észak-Ciprusra -> indulás Dél-Ciprusról

Ez a lehetőség a legkevésbé elfogadható, és a ciprusi Larnaca vagy Páfosz repülőteréről való indulás esetén problémáknak teheti ki Önt. A ciprusi török hatóságok nem ismerik el az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot, ezért az Ercan repülőtéren keresztül történő belépés Ciprusra illegálisnak minősül.

Ezért a "déli" Ciprusról való induláskor kikérdezhetik Önt, és szélsőséges esetben megtagadhatják a belépést a tranzitzónába. Ilyenkor kénytelen lesz visszatérni Észak-Ciprusra, és más módon utazni.

Cipruson minden uniós állampolgárt útlevél-ellenőrzésnek vetnek alá, mivel Ciprus nem része a schengeni térségnek.

2. Érkezés "Dél-Ciprusra -> távozás Észak-Ciprusról".

A fordított utazás nagyobb problémák nélkül lehetséges. Bár az Észak-ciprusi Török Köztársaság nem ismeri el kölcsönösen a Ciprusi Köztársaságot, lehetővé teszi a külföldi látogatók számára, hogy Észak-Ciprusról Ercan repülőterén vagy kikötőin keresztül távozzanak, még akkor is, ha a szigetre a "dél-ciprusi" Larnaca vagy Páfosz repülőterén keresztül érkeznek.

3. Észak-Ciprusra érkezés és onnan indulás

Ebben az esetben a Ciprusi Köztársaságba való beutazás gond nélkül lehetséges, ha Ön az Európai Unió állampolgára. A határátkelés mindkét irányban lehetséges, és ha az érkezés és indulás helyszíne az észak-ciprusi Ercan repülőtér, akkor tetszőleges időtartamra ellátogathat "Dél" Ciprusra.

Határátkelőhelyek

Ciprus és Észak-Ciprus között jelenleg 9 ellenőrző ponton lehet átkelni. Mindegyik a nap 24 órájában nyitva van, és korlátozás nélkül használhatja minden európai útlevéllel rendelkező személy és minden olyan ország, amellyel Ciprus vízummentesen utazhat.

A határátkelőhelyek részletes listáját és a határátkelés módjának részletes leírását az Észak-Ciprusról szóló útmutatóban találja.

Belépés a ciprusi brit területekre

A térképre pillantva az Észak-ciprusi Török Köztársaságon kívül két másik olyan területet is észrevehet, amelyet nem a Ciprusi Köztársaság ellenőriz.

Ezek Akrotiri (Limasszoltól nyugatra) és Dekelia (Lárnakától keletre) brit tengerentúli területek.

Az Egyesült Királyság a Ciprusi Köztársasággal kötött kölcsönös és jelenleg is érvényes megállapodás alapján megtartotta ezeket a területeket, és mindkettőn aktív katonai támaszpontokat működtet.

Akrotirin és Dekelián keresztül azonban normális utak és autópályák vezetnek, és ott is vannak normális ciprusi falvak. Bár a területek a brit korona fennhatósága alá tartoznak, itt részben a ciprusi törvények érvényesek, euróban kell fizetni, és bármilyen probléma (például közlekedési baleset vagy sérülés) esetén a ciprusi rendőrséget vagy mentőszolgálatot kell hívni.

A brit területekre való beutazás/belépés nincs korlátozva, és gyakran nincsenek jelzések. Nem fogsz átmenni semmilyen útlevélellenőrzésen.

Vámszabályok

Vámmentesen hozhat be 800 szál cigarettát, 50 szál szivart vagy 1 kg dohányt, 10 liter szeszes italt, 90 liter bort és 110 liter sört, ha az EU területéről utazik Ciprusra, egyébként a határértékek negyedével csökkennek.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.