Ciprus - biztonság és egészségvédelem

Ciprus

Milyen egészségügyi kockázatokkal jár Cipruson? Biztonságos-e, és hol a legmagasabb a bűnözés?

Szálláshely keresése Cipruson

Egészségügyi kockázatok

Cipruson nincsenek egzotikus betegségek.

Az egészségügyi kockázatokat elsősorban a tengerben való úszás és a hosszan tartó napozás jelenti.

Kötelező védőoltások

Ciprusra biztosan nincs szükség különleges utazási oltásokra. Itt minimális a kockázata annak, hogy elkapjon egy egzotikus betegséget, például hepatitiszt vagy veszettséget.

A tengerben való úszás kockázatai

A Ciprus környéki vizekben való úszás nagyon biztonságos. A Földközi-tenger általában mentes a veszélyes hullámoktól, és Ayia Napa vagy Protaras védett öbleiben különösen könnyű úszni.

Az úgynevezett hátsó áramlatok jelenthetnek kockázatot, de a strandon mindig van egy figyelmeztetés, amely tájékoztatást ad arról, hogyan kell viselkedni az ilyen áramlatokban, ha azok rendszeresen előfordulnak.

A helyi tengerekben nincsenek különösen veszélyes élőlények. Az utolsó dokumentált halálos kimenetelű cápatámadás például 1901-ben történt Cipruson.

Veszélyes állatok és kóbor kutyák

Cipruson nincsenek veszélyes állatok. Két mérges kígyófaj létezik: a levantei vipera és az európai macskakígyó, valamint tarantulák és skorpiók.

A harapások vagy csípések azonban viszonylag ritkák, és ezek az állatok nem jelentenek különösebben jelentős kockázatot, ha a szokásos turistaövezetekben mozognak.

Vidéki és városi területeken alkalmanként kóbor kutyák is előfordulnak, de a legtöbb esetben nem veszik észre az idegeneket. Bár egyes források szerint Cipruson akár 200 000 kóbor kutya is lehet, a valóság ma már jelentősen eltér ettől.

A régió országai közül Cipruson a legkevesebb a kóbor kutyák száma. Ezzel szemben kóbor macskákat szó szerint minden sarkon lehet találni.

Ivóvíz

A helyiek szerint a víz iható, azonban ajánlott palackozott vizet vásárolni. A csapvíz minősége nem olyan jó, mint Közép- vagy Nyugat-Európában, és ártalmas vagy kisebb egészségügyi problémákat okozhat.

Ha például tésztát főzöl, és felforralod a vizet, ez nem jelenthet problémát.

Bűnözés

Ciprus nagyon biztonságos ország, a bűnözés szinte nulla.

Elszigetelt problémák előfordulhatnak, különösen a Ciprusra látogató külföldiek és turisták részéről. A turisztikai célpontokon csak az alapvető óvatosságot kell betartani.

Az éjszakai séták Cipruson biztonságosak, és komolyabb incidensekről nem érkezett jelentés.

Politikai helyzet

Azok a turisták, akik a Ciprusi Köztársaságba legális határátkelőhelyeken (Ciprus déli részén) lépnek be, korlátozás nélkül utazhatnak a sziget északi részére, és ott is tartózkodhatnak. Ezzel szemben, ha a sziget északi részére érkezik, általában gond nélkül átjuthat a déli részre, de nehézségekbe ütközhet, ha a déli részt a larnacai vagy a páfosi repülőtéren keresztül próbálja elhagyni.

Ne feledje, hogy Ciprus északi részét senki sem ismeri el köztársaságként (Törökországon kívül), így probléma esetén a sziget északi részén tartózkodó turistáknak korlátozott segítségre számíthatnak.

Ha a helyiekkel beszélget, ne feledje, hogy a sziget 1974 óta a török hadsereg megszállása alatt áll. Akkoriban sok ciprusi görögöt elűztek otthonából északról délre. A sziget felosztásának és újraegyesítésének kérdése egyesek, különösen az idősebb generáció számára nagyon érzékeny lehet.

Általánosságban azonban a helyzet status quo-ként befagyott, és jelenleg nem történik erőszak a ciprusi görögök és törökök között.

Katasztrófakockázat

Bár Ciprus földrengésveszélyes övezetben fekszik, erős, pusztító erejű földrengések nem fordulnak itt elő. Gyengébb földrengések átlagosan 10 évente kétszer fordulnak elő.

Cipruson kevés eső esik, így az árvízveszély elhanyagolható. Nincsenek pusztító viharok vagy hurrikánok.

Fontos kapcsolatok

A következő telefonszámok lehetnek hasznosak az itt tartózkodása alatt:

  • Elsősegélynyújtás - Egyetemes európai szám: 112
  • Országos telefonszám - egyetemes telefonszám a rendőrség, a mentők vagy a tűzoltóság számára: 199

Ciprus nemzetközi telefonos előhívószáma a +357.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.