Olympos

Olympos

A legmagasabb hegyek vadászai szinte pontosan a sziget közepén a Troodos-hegység felé veszik az irányt. Itt emelkedik az Olympos-hegy, néha Olympos néven is írják, Ciprus legmagasabb hegye, amely 1 952 méterrel a tengerszint fölé emelkedik.

A 10 legjobb szálloda Troodosz területén

A lekerekített hegyről 360 fokos kilátás nyílik az egész hegységre, és a háttérben könnyen láthatjuk a Földközi-tengert.

Az Olympos-hegy megmászása

A ciprusi Olympos-hegyre való feljutás nagyon egyszerű. Troodoszból kényelmes aszfaltút vezet szinte végig a csúcsra, és nem kell fizetni az útdíjat. Az ingyenes parkoló mindössze 350 méterrel a csúcs alatt található a Sun Valley Olympos étteremnél.

Útvonaltérkép a Troodostól az Olymposig: google.com/maps.

A hegy körül két jelzett ösvényen túrázhatsz. Az első egy 13,5 km hosszú ösvény, amelyet az ösvénytől az ösvényfejezetig követhetünk. Atalante Trail közvetlenül Troodos faluból indul, de egyáltalán nem vezet a csúcsra, csak Olympos körül.

A második egy 7 km hosszú körút Artemis Trail, amely majdnem a csúcson körbejárja a hegyet. A helyi síközpont rövid drótkötélpályájának alsó állomásánál lévő parkolóban kezdődik és ott is ér véget, ahonnan közvetlenül a csúcsra lehet gyalogolni (kb. 300 méter).

Troodos síközpont

Közvetlenül az Olümposz-hegy csúcsa alatt található Ciprus egyetlen síközpontja, amely az év 2-3 hónapjában aktív. A legjobb esélye, hogy elegendő hó legyen, januárban és februárban van.

Itt összesen 4 km hosszú sípályán lehet síelni, amelyet 1 ülőlift és 3 felvonó ér el. Naponta 9:00 és 16:00 között lehet síelni, a napijegy hétköznapokon 15 eurós, hétvégén 25 eurós áron kapható. A teljes felszerelés bérlése napi 15 eur-ért vehető igénybe.

A síközpont hivatalos honlapja: cyprusski.com.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Ciprus-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.