Mdina

Mdina

Mdinát (az úgynevezett "Csendes Város") joggal tartják Málta legszebb városának és egyik leglátogatottabb helyének. Rabat, Mdina külvárosa, amely ma már sokkal nagyobb és élénkebb, mint maga Mdina, szintén megér egy látogatást.

Szálláskeresés Málta területén

Ir-Rabat városa mellett elhaladva a történelmi Mdina kihagyhatatlan, mivel az egész történelmi központ Málta második legmagasabb pontján, mintegy 200 méterrel a tengerszint felett áll.

A "Csendes város" becenév valószínűleg akkor keletkezett, amikor a főváros Mdinából a Valletta melletti Három Városba költözött. Mdina teljesen elárvult, és szellemvárossá vált.

Bizonyos értelemben Mdina a mai napig csendes hely, mivel a történelmi belvárosba tilos az autók behajtása (kivételt csak az ellátmány, a plébánia alkalmazottai és a mentőszolgálatok jelentenek).

Mdina története

Mdina gyökerei körülbelül i. e. 4000-ig nyúlnak vissza, és i. e. 700-ban a föníciaiak erősítették meg először. Amikor Málta római fennhatóság alá került, Mdinában felépültek az első paloták, és megkezdődött a város fellendülése. A város a mai napig tartó nevét a szicíliai arabokról kapta, akik a Kr. u. 1. században uralkodtak Máltán.

Mdina 1565-ig Málta fővárosa volt. Mdina épületeinek túlnyomó többsége a 16. századból származik, mert akkoriban Máltát hatalmas földrengés sújtotta, és az eredeti ókori műemlékekből semmi sem maradt meg.

Látnivalók és látnivalók

Bár kis méretű, a középkori Mdina tele van történelmi emlékekkel.

A legfontosabbak közé tartoznak az egész történelmi központot körülvevő erődítmények és falak. A falak fő része szabadon látogatható, és lélegzetelállító kilátást nyújt a sziget hátországára és a keleti partra.

Mdina legnagyobb nevezetessége a 18. századi Szent Pál-székesegyház, amely az egész várost uralja. A jegyek ára 10 euró.

Az óváros falain belül található a Természettudományi Múzeum, amely keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között tart nyitva. A belépő 5 eurót kóstál.

Mdinában azonban a legjobban a szűk utcákon való céltalan bolyongást és az elárvult sarkok felfedezését fogod élvezni. Bár Mdina nagyon kicsi, könnyen eltölthetsz itt több mint egy órát.

Belépődíjak és nyitvatartási idő

Mivel Mdina belsejében még mindig élnek rendszeres lakosok, a falak kapui a nap 24 órájában nyitva tartanak, így időkorlátozás nélkül barangolhatsz az óváros utcáin.

A különböző műemlékek általában 9:00 és 17:00 között tartanak nyitva.

Magába Mdinába a belépés ingyenes. Csak a székesegyházba vagy a Természettudományi Múzeumba kell belépőt fizetni.

Szállás Mdina

Hagyja, hogy az évszázados falak lenyűgözzék, még este is, amikor a turistaforgalom alábbhagy, és szálljon meg közvetlenül az óvárosban.

Mdinában mindössze három ötcsillagos luxusszálloda található:

Sokkal kedvezőbb árú ajánlatokat a szomszédos Rabat városában talál.

Hogyan juthat el oda

Mdina a sziget középső részén, Ir-Rabat városának közelében fekszik, és az útjelző táblák Málta egész területéről ide vezetnek.

Autóval

Magából a történelmi városmagból kitiltották az autókat, de a megközelítési útvonalakon mindig talál ingyenes parkolóhelyet, amelyek a nyári szezonban zsúfoltak lehetnek.

Mdina környékén bárhol ingyenesen parkolhat, de számoljon azzal, hogy hosszú kerülővel kell számolnia Rabat környékén, hogy szabad helyet találjon.

Foglaljon autót a máltai repülőtéren

Busszal

A város azonban busszal is könnyen megközelíthető. Mdinába 8 buszjárat közlekedik, mindegyik 30-60 percenként. A "Rabat" fő buszmegálló körülbelül 50 méterre található Mdina bejáratától.

A Valletta felől érkező igen nagy forgalom miatt javasoljuk, hogy autó helyett buszokkal jussanak el Mdinába.

A pontos menetrend és útvonaltérkép megtekintéséhez kattintson a vonalszámra.

 • X3-asvonal - repülőtér, Bugibba, Tarxien, Birkirkara
 • 50-esvonal - Valletta, Birkirkara
 • 51-esvonal - Valletta, Birkirkara, Imtarfa
 • 52.vonal - Valletta, Birkirkirkara és Dingli város
 • 53.vonal - Valletta, Birkirkara és Ir-Rabat városnézés
 • 56-osvonal - Valletta, Birkirkirkara, Ta'Qali Park és Dingli városa
 • 109.vonal - Siggiewi, Zebbug és Bahrija
 • 181-es vonal - Birkirkirkara, Dingli városa, Mater Dei
 • 182.vonal - Birkirkirkara, Mater Dei, Imtarfa
 • 186.vonal - Mosta, Bugibba, Ta'Qali
 • 201.vonal - Dingli sziklák, Kék barlang, Hagar Qim, Dingli város, Siggiewi
 • 202-esvonal - Mosta, Pembroke, San Giljan, Sliema, Ta'Qali

A jegyárakért és a máltai buszokról szóló további információkért lásd a Közlekedés fejezetet.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Málta-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.