Málta - térkép és földrajz

Comino

Keresi Málta helyét a térképen? Ismerje meg Málta összes földrajzi érdekességét.

Szálláshely keresése Málta területén

Hol található Málta?

Málta a Földközi-tengerben található, az olaszországi Szicíliától 85 km-re délre, Tunéziától 320 km-re keletre, Líbiától 350 km-re északra.

Málta három fő szigetből áll: Málta, Gozo és Comino. A többi sziget jelentéktelen, többnyire csak néhány tíz méteres.

Málta területe 316 négyzetkilométer, a fősziget nyugatról keletre mintegy 18 km, míg északról délre mintegy 25 km hosszú.

Málta online térképe

Tekintse meg Málta több térképét, hogy könnyen megtalálja, hol érdemes megszállni, hol a legnagyobb a látnivalók koncentrációja vagy a túraútvonalak.

Földrajz

Az összes sziget partvonalának túlnyomó többsége sziklás. A felszínt különböző típusú vízáteresztő mészkő alkotja, amelyet gyakran használnak építőanyagként. Földrajzilag és geológiailag Málta Európához tartozik.

Málta és Gozo szigetei nagyon sziklásak, dombokkal, völgyekkel és törésekkel.

Málta édesvízkészlete nagyon korlátozott - az ENSZ szerint Málta a világ legvízszegényebb országa. A lakosság vízellátását ma összesen négy tengervíz-tisztító telep biztosítja. A parkok és a mezőgazdaság esővizet és némi kútvizet használ. A csapok többnyire sótalanított tengervízzel működnek.

Málta szigete

Málta ad otthont a lakosság többségének, a nemzeti fővárosnak és az egyetlen repülőtérnek. Nincsenek folyók vagy hegyek. A felszín enyhén hullámos, alacsony dombokkal.

A sziget tájképét az enyhe lejtőkön teraszosan kialakított, falakkal elválasztott szántóföldek jellemzik. Málta igen zord tengerpartján számos kikötő, sziklás öböl és homokos strand található.

Gozo

Máltától hat kilométerre északnyugatra fekszik Gozo szigete. A sziget fővárosa, Victoria, ismertebb nevén Rabat. Mgarr a sziget legfontosabb kikötője.

A Kalüpszó nimfa kis szigete, amelyet az ókorban Ogyda néven emlegettek, a máltai szigetvilág kenyérkoszorúja. Kisebb, zöldebb és csendesebb (Málta lakosságának kevesebb mint tizede).

Az arabok által több mint 1000 évvel ezelőtt először létrehozott, Máltára oly jellemző teraszos szántóföldek Gozón minden sarkon megtalálhatók. Különleges béke és nyugalom uralkodik itt. Ezt a hangulatot nemcsak a táj árasztja magából a látogatókra, hanem a különleges karakterükről ismert lakosokra is jellemző. Azok számára, akik szeretnének egy kis szünetet tartani önmagukban, Gozo az ideális hely.

Comino

Még csendesebb Comino szigete, amely a máltai szigetvilág legkisebb szigete. Itt csak néhány paraszt él, és semmilyen autó vagy egyéb kényelmi berendezés nem zavarja a nyugalmat.

A számos öböl, a sziklás sziklák és a kristálytiszta azúrkék víz ideális feltételeket teremt mindenféle vízi sporthoz, de különösen a búvárkodáshoz.

Comino hajóval összeköttetésben áll Gozóval és Máltával is. A leghíresebb öböl a Kék Lagúna - olyan azúrkék víz, mint csak a Karib-tengeren. Nagy mínusz azonban, hogy Máltáról nagyon gyakori és forgalmas úti cél, így nyáron jelentős a turisták és a hajók száma.

Málta számokban

A fejezet végén bemutatunk néhány érdekes földrajzi adatot is Máltáról.

  • A legmagasabb hegy - Ta'Dmejrek (253 m tengerszint feletti magasság).
  • Leghosszabb folyó - Máltán nincs folyó.
  • Szomszédos országok - 0 (Máltának csak tengeri határai vannak Olaszországgal, Tunéziával és Líbiával).
  • A tengerpart hossza - 219 km
Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.