Málta - biztonság és egészségvédelem

Comino

Milyen egészségügyi kockázatokkal jár Málta? Biztonságos-e, és hol a legmagasabb a bűnözés?

Szálláshely keresése Máltán

Egészségügyi kockázatok

Máltán nincs egészségügyi kockázat, ami miatt aggódnia kellene. Hasonló szabályok és gyakorlatok érvényesek (az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban), mint az EU más részein.

A búvárkodás és a sznorkelezés rossz időjárás esetén veszélyes lehet, mivel Málta partvonala zord és zátonyszerű. Hacsak nem nagyon gyakorlott úszó, soha ne merészkedjen ki a tengerre, és mindig maradjon a kisebb öblökben.

Egészségügyi ellátás és lehetséges kezelés

Málta nagyon fejlett országnak számít, ahol az egészségügyi ellátás magasan fejlett és kiváló. Egy globális felmérés szerint Málta a világ legbiztonságosabb helyeit rangsoroló skálán a 10. helyet szerezte meg. Minden uniós polgár ingyenes kezelésre jogosult az államilag finanszírozott kórházakban és klinikákon a biztosítási kártya felmutatásával.

Minden turistának tudnia kell, hogy a biztosítási kártya felmutatásával történő kezelés csak az alapvető költségeket fedezi, és súlyosabb sérülések esetén jobb, ha előzetesen utasbiztosítást köt a biztosítótársaságánál.

Ivóvíz

A vezetékes víz biztonságos, de a tengerből származó sótalanított víz. Javasoljuk a palackozott víz fogyasztását, amely általában a helyi üzletekben kapható.

Veszélyes állatok

Máltán valóban nagyon ritkán fordulnak elő veszélyes állatok. Az itt élő három kígyófaj egyike sem mérgező, így a turisták számára nagyjából az egyetlen szárazföldi állatveszélyt a kóbor kutyák és macskák jelentik. A veszettség egyébként nem fordul elő Máltán.

A kóbor állatok közül a macskák lényegesen gyakoribbak, míg kóbor kutyákkal ritkábban találkozhatunk.

Ami a tengert illeti, cápákat például csak szórványosan és főleg nagyobb mélységben lehet látni, így a turistáknak nem kell túlságosan aggódniuk miattuk. A búvárok számára a sérülés veszélye inkább akkor áll fenn, ha tengeri sünökkel és hasonló tüskés állatokkal kerülnek kapcsolatba.

Kötelező védőoltások

Máltán nem kötelező védőoltásokat beadatni, ez egy átlagos fejlett európai ország, ahol nincsenek trópusi betegségek.

Bűnözés

Málta nagyon biztonságos úti cél, súlyos bűncselekmények meglehetősen ritkák itt. Mindazonáltal, különösen a turistaövezetekben, a zsebtolvajok sosem zárhatók ki, különösen a strandokon vagy a buszokon. A kockázat azonban lényegesen kisebb, mint más európai országokban.

A különböző "turistacsapdák" a túlzó árak vagy a végső árra vonatkozó tisztességtelen tájékoztatás formájában nem terjedtek el Máltán. Például a taxisok, amelyeknek a világ számos részén rossz hírük van, Máltán teljesen tisztességesek a turistákkal szemben, és a csalárd viselkedés nagyon ritka.

Fontos kapcsolatok

Ha Máltán tartózkodik, érdemes ismernie a következő telefonszámokat.

  • Európai általános elsősegélynyújtási szám: 112
  • Tűzoltóság: 199
  • Mentőszolgálat: 196
  • Rendőrség: 191

Málta nemzetközi telefonos előhívószáma: +356.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.