Málta - minden az autókölcsönzésről

Comino

Málta a két szigetével egy aprócska ország, akkora, mint egy európai város, és jó buszjáratokkal rendelkezik, de ha a kevésbé ismert strandokat szeretné felfedezni, a legjobb megoldás az autóbérlés.

Gozón különösen jól jön egy autó, mivel az északi part néhány turisztikailag frekventáltabb helyére nem járnak buszok.

Máltán bal kézzel lehet vezetni.

Hogyan és hol foglalhat autót Máltán

A legtöbb multinacionális autókölcsönző cég működik az országban, de a legjobb hely, ahol autót bérelhet, közvetlenül az egyetlen nemzetközi repülőtéren van.

A foglaláshoz a legtöbb autókölcsönző cég összehasonlító motorját ajánljuk, amely a kiválasztott szempontok szerint rendezi a találatokat:

Hasonlítsa össze az árakat és foglaljon autót - booking.com

Autófoglalás esetén Máltán az árak elsősorban a szezontól függenek. Túl nagy különbséget nem jelent, hogy 14 nappal vagy 5 hónappal az utazás előtt foglalja le az autót (bár a korábbi foglalás mindenképpen esélyt ad arra, hogy valamivel alacsonyabb árat kapjon). Az árak télen (novembertől márciusig) is több mint fele a nyári áraknak.

Az utazók jó tapasztalatokat szereztek például az Europcar vagy az ACE Rent a Car kölcsönzővel. A Goldcart vagy az Add Car-t viszont erősen ajánlott elkerülni.

A már említett rentalcars.com weboldalon az összes autókölcsönző cégre is lehet szűrni.

Autókölcsönzés árak Málta

Az autóbérlés Máltán az egyik legolcsóbb Európában.

Az ár a bérlés hosszától (minél hosszabb a bérlés, annál olcsóbb a napi bérleti díj) és az évszaktól függ. Az alábbiakban példákat adunk az árakra.

 • Heti bérlés nyáron - 150 eurótól
 • 3 napos nyári bérlés - 75 eur-tól
 • Heti bérlés télen - 60 eur-tól
 • 3 napos téli bérlés - 25 eur-tól
 • Foglaljon autót Máltán

Bérelt autóval megy a komphoz?

Minden autókölcsönző cég a máltai MLA nemzetközi repülőtéren található. Gozón nincsenek nagy autókölcsönző cégek, de a fősziget és Gozo között rendszeresen közlekednek autós kompjáratok.

Felszállhatok a kompra a bérautómmal?

Bár a legtöbb autókölcsönző cég általában nem engedi, hogy az autók hajóra szálljanak, az összes autókölcsönző cég máltai kirendeltsége kivételt tesz, és a Gozóra tartó komp nem jelent problémát.

Az autó és a sofőr ára 15,70 eur, minden további utas 4,65 eur-ba kerül.

A menetrendek és az aktuális jegyárak megtalálhatók a honlapon: www.gozochannel.com

Nemzetközi vezetői engedély és egyéb dokumentumok

Málta az Európai Unió része, így nincs szükség nemzetközi vezetői engedélyre. A bérbeadó cég bármely uniós ország nemzeti jogosítványát is elfogadja.

Az autókölcsönző cégek általában hitelkártyát kérnek az autóbérléshez, de gyakran adnak kölcsön bankkártyával is, de vagy kedvezőtlenebb feltételekkel, vagy nagyon magas, gyakran 1 000 eurót meghaladó kaució ellenében.

Benzinárak

Máltán a benzin- és gázolajárak valamivel az európai átlag alatt vannak.

Átlagosan körülbelül 1,35 eurót kell fizetni, de az árak gyakran változnak. A weboldalon például megtekintheti az árak alakulásának grafikonját: fuel-prices.eu/Malta.

Hogyan működnek a benzinkutak Máltán?

A benzinkutak sűrűsége mindkét kis szigeten több mint elegendő.

A máltai töltőállomások önkiszolgálóak, és ugyanúgy működnek, mint a kontinentális Európában. Ön először saját maga tankol, majd fizet a boltban vagy a benzinkutasnál, akinek az irodája közvetlenül a benzinkutak mellett van.

Egyes benzinkutak teljesen személyzet nélküliek, és a folyamat fordítva zajlik.

Először is, a kútnál kifizeti a tankolni kívánt összeget (kártyával vagy készpénzzel). Csak ezután szabadul fel a benzinkészlet. Akkor áll le, amikor elérte a kiválasztott mennyiséget. Ha korábban alacsonyabb áron tankol, a fennmaradó összeget visszatérítik.

Parkolás

Valletta, Floriana, Hamrun és L-Imsida kivételével a legtöbb helyen ingyenes a parkolás. Vallettában is vannak azonban nagyméretű ingyenes parkolók.

Általános szabály, hogy ha egy parkolóhely fehér vízszintes vonallal van jelölve, akkor ingyenesen parkolhat. A kék vagy zöld vonalakon csak a lakosok parkolhatnak, a sárga vonalakon pedig szigorúan tilos parkolni.

A máltai strandokon a parkolás a legtöbb esetben ingyenes. A nagyobb parkolókban gyakran sapkás, hivatalos igazolványt tartalmazó táblával ellátott felügyelők irányítják a forgalmat. A parkolás önkéntes, a borravaló elvárás 1 eur és 2 eur között.

Hasonlítsa össze az árakat és foglaljon autót - booking.com

Parkolóhelyek hiánya

Máltán autóval közlekedni egy nagy hátránya van a buszokkal szemben. Szinte minden turisztikai látványosságnál rendkívüli hiány van parkolóhelyekben.

Gyakran előfordul, hogy több mint 30 percet kell eltölteni egy megfelelő parkolóhely keresésével.

Közlekedési szabályok

Máltán baloldali közlekedés van, azaz ugyanaz, mint például az Egyesült Királyságban.

Az itteni szabályok nagyon hasonlóak a többi európai országéhoz, a balra vezetés kivételével nem kell trükkös dolgokra felkészülni.

Málta a metrikus rendszert használja, így minden sebességet kilométer/órában (km/h), a távolságokat pedig kilométerben adják meg.

Mik a sebességkorlátozások?

Máltán a következő sebességkorlátozások érvényesek:

 • Beépített területek - 50 km/h
 • Falun kívül egysávos úton - 60 km/h
 • Autópályák és többsávos utak - 80 km/h (azonban a sebességet gyakran tábla csökkenti).

Körforgalmak

Máltán nagyon sok a körforgalom, mind a városi, mind a vidéki területeken.

Ha egy körforgalom két sávos (ami nagyon gyakori), a belső sávban haladó járműnek mindig elsőbbsége van a külső sávban haladó járművel szemben.

A körforgalomban az alábbiak szerint kell használnia a jelzőfényt:

 • Ha a körforgalmat az első kijáraton hagyja el, akkor a körforgalomba való behajtás előtt villogtatnia kell a bal oldali jelzőt.
 • Ha a második kijáraton távozik (azaz de facto egyenesen halad tovább a kereszteződésben), akkor csak körülbelül az első kijárat magasságától villogjon balra.
 • Ha a harmadik (utolsó) kijáraton megy, akkor a körforgalomba való belépés előtt jobbra kell villognia. Csak az utolsó előtti kijárat magasságában kezd el balra villogni.

Vezetési prioritások

A jelöletlen csomópontokban a jobbról érkező járműveknek van elsőbbsége. A T-alakú csomópontokban azonban mindig az úttesten haladó járműveknek van elsőbbsége.

A tömegközlekedési buszoknak mindig elsőbbségük van, amikor elhagyják a buszmegállót.

A gyalogosoknak mindig elsőbbsége van a gépjárművekkel szemben a gyalogátkelőhelyeken.

Egyéb szabályok

 • Telefonokat, táblagépeket és egyéb eszközöket szigorúan tilos használni vezetés közben, valamint közlekedési lámpánál vagy forgalomban való megálláskor. A kéz nélküli használat megengedett.
 • Az alkoholfogyasztás csak 0,8‰-ig megengedett.
 • A biztonsági övek mindenki számára kötelezőek.
 • Máltán tilos a pirosnál balra kanyarodni, kivéve, ha a kiegészítő zöld nyíl világít.

Közlekedés és útminőség

Málta útjai jó állapotban vannak, beleértve a mellékutakat is. A nagy népsűrűség miatt türelmesnek kell lenni.

Különösen a Málta északi partja mentén fekvő városok övezete nagyon forgalmas, és gyakran lassan haladó sorokban kell közlekednie.

A mellékutak, különösen Gozón, tele vannak kátyúkkal, és egyes strandok még csak nem is aszfaltozottak.

A máltai sofőrök előzékenyen vezetnek, és hozzászoktak a turistákhoz, így nem kell stresszelnie a lassítás miatt.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.