Málta - hagyományos ételek

Comino

Milyen ételeket érdemes kipróbálni Máltán? Milyen ételeket árulnak leggyakrabban a helyi éttermekben?

Szálláshely keresése Máltán

Máltai konyha

Máltát hosszú időn keresztül nagymértékben befolyásolta az Olaszországhoz való földrajzi közelsége. Ennek eredményeképpen mediterrán konyhája részben hasonlít a szomszédos Olaszországéhoz, sok finomítással.

Máltán mind a tészta, mind a pizza számos változatban és ízben élvezhető. A pizza igazán finom, a tésztát pedig például ravioli formájában készítik.

Az étlapokon számos tengeri herkentyűs étel szerepel. A leggyakoribb ételek közé tartozik a tengeri sügér, a kardhal, a tonhal és még a delfin is. A halakon kívül a polip vagy a tintahal is élvezhető. Az ételeket friss fűszernövényekkel díszítve és fűszerezve vagy tejszínes mártással körítve tálalják.

De nemcsak az olasz hatás érezhető a hagyományos máltai ételekben. A múltban a máltai ételekre a brit, az arab, sőt az indiai konyha is hatással volt.

Tipikus máltai specialitások

A nemzeti máltai étel a nyúl többféleképpen is. A leghagyományosabb a borban párolt nyúl burgonyával és zöldségekkel, de gyakran tésztával is tálalják. Az éttermekben gyakran találkozhatunk ezzel az étellel "Stuffat tal-fenek" helyi néven.

A máltai háztartásokban is gyakran fogyasztanak nyulat, mind ünnepi alkalmakkor, mind a mindennapi életben.

Egy másik nagyon gyakori étel Máltán a friss tengeri hal, amellyel abszolút minden étteremben találkozhatunk. A tonhal, a kardhal és a tengeri sügér gyakori halak az itteni vizekben.

A helyiek körében a legnépszerűbb hal a lampuki (máshol mahi-mahi vagy dorado néven is ismert). Ez a nagyon ízletes kisebb hal ősszel, különösen szeptember és december között vándorol a máltai szigetek körül, így ebben az évszakban érdemes frissen elkészítve fogyasztani a helyi éttermekben.

További hagyományos máltai ételek a következők:

 • Bragioli - vörösborral készített, kapribogyóval, olajbogyóval vagy tojással töltött marhahúsroulád. Kedvelt főétel a máltai háztartásokban,
 • Spagetti tengeri sünnel - nagyon népszerű étel a tenger gyümölcseire specializálódott éttermekben. A tengeri sün a máltai konyha egyik csemegéje, amelyet leggyakrabban spagettivel, a Spaghetti Rizzi nevű étellel tálalnak,
 • Timpana - ez tulajdonképpen egy klasszikus lasagne, egy sült tészta darált hússal és béchamellel,
 • Ftira - első látásra érdektelen kenyérgombóc, de első ízre felejthetetlen élmény. Először is, a máltai kenyeret a világ egyik legjobb kenyerének tartják, másodszor pedig a ftira belsejét különféle hozzávalókkal töltik meg, az olajbogyótól, tonhalon, kapribogyón át a paradicsomig és paradicsompüréig,
 • Pastizzi - a legnépszerűbb snack, vagy "ha valami aprósághoz van kedve". Ezek kis leveles tésztazacskók, amelyeket friss ricotta sajttal, borsóval, spenóttal vagy akár csokoládéval töltenek meg.

Italok

A mészkő alapkőzet, a bőséges napsütés, a megfelelő szellő és az időjárás állandósága minden évben a legjobb vörös- és fehérbortermést garantálja. Máltán számos borászat működik, a legismertebbek a Marsovin, a Meridiana, a Delicata és más családi vállalkozások. Ezek mind minőségi borokat készítenek hozzáadott összetevők nélkül és nagyon kedvező áron.

Amáltai Cisk sör könnyű és ideális a mediterrán éghajlathoz.

Az üdítőital, a Kinnie máltai limonádé nagyon frissítő, íze a gyógynövénylikőrhöz hasonló, de alkohol nélkül. Titkos recept szerint készül a piros narancs héjából és gyógynövénykeverékből. Csak Málta szigetén lehet megkóstolni.

Egy kis képzelőerővel a Kinnie az osztrák Almdudler italhoz hasonlítható. A Kinnie íze azonban lényegesen kesernyésebb.

Így egyél úgy, mint egy helyi

A máltaiak szeretnek étterembe járni, de elsősorban azokat keresik fel, amelyek távol vannak a turistaforgalomtól, azaz a városok peremén vagy a hátországban.

Nagyon népszerűek a mindenütt jelenlévő pékségek és cukrászdák, ahol megreggelizhetünk egy pastizzi cappuccinóval vagy a finom máltai ftira kenyérrel.

Szokásos éttermi árak

Egy étteremben vacsorázni egy pohár borral együtt fejenként körülbelül 15 eurót, de inkább 20 eurót kell fizetni. Számítson magasabb árra a friss tenger gyümölcseiért. Általánosságban persze elmondható, hogy a tengerparton vagy a történelmi városközpontokban lévő éttermekben az árak körülbelül 10-20%-kal magasabbak, mint az események központjától távolabb eső éttermekben. Gozo szigetén valamivel olcsóbbak.

A különböző helyi gyorséttermek, amelyek pizzát vagy kebabot kínálnak, szintén népszerűek.

Példák az árakra:

 • Főétel (nyúl vagy bragioli): 20 eur és 25 eur között.
 • Tészta: 15 eur
 • Hal és tenger gyümölcsei: 20 eur és 30 eur között.
 • Pastizzi vagy ftira: 1,50 eur-tól 3 eur-ig
 • Pizza vagy kebab menü (chips + ital): 15 eur
 • Helyi sör 0,5 liter: 3 eur-tól 4,50 eur-ig
Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.