Málta - mi a legjobb módja az utazásnak

Comino

Málta kiterjedt buszjárat-hálózattal rendelkezik, amely a sziget minden szegletébe elviszi Önt.

Ha azonban szeretné felfedezni a peremterületeket, ahová csak óránként egyszer indul busz, fontolja meg az autóbérlést. A buszközlekedés nem teljesen megbízható.

Válasszon előre kedvezményes máltai szállodát

Közforgalmú buszok

Máltán valószínűleg a legjobb megoldás a tömegközlekedés használata. 2011-ben jelentős beruházás és az összes busz teljes felújítása történt. Máltán korábban a régi, ikonikus sárga buszok közlekedtek, most már mindenhol új, légkondicionált buszok járnak.

Az országban az összes közlekedést a Malta Public Transport biztosítja.

A máltai és gozói buszhálózat meglehetősen sűrű, és szinte minden turisztikai szempontból érdekes helyre el lehet jutni busszal.

A felszállásra mindig csak az első ajtót használják.

Menetrendek és buszok térképe Máltán

A legtöbb fővonal 20-30 percenként közlekedik, míg a kisebb strandokat és városokat kiszolgáló mellékvonalak általában óránként egyszer járnak.

Málta és Gozo összes buszjáratának menetrendje és térképe: publictransport.com.mt/en/routes-timetables

A teljes útvonalhálózat térképét 2016 óta nem frissítették.

A menetrendek nem megbízhatóak. Máltán nagyon sűrű a forgalom, ami logikusan rontja a buszok pontosságát. A nyári szezonban nem ritkák az 5 és 40 perc közötti késések. Sajnos ennek fordítottja is gyakori, a buszok akár 5-10 perccel korábban indulnak a végállomásról.

Az sem ritka, hogy a busz egyáltalán nem érkezik meg.

A menetrend megbízhatósága különösen rossz Málta fő szigetén, ahol a legtöbb buszjárat sűrűn lakott, nagy forgalmú területeken halad keresztül.

A menetrendek Gozón lényegesen megbízhatóbbak, de még ott is gyakoriak az 5-15 perces késések.

A normál buszjáratok általában 5:00 és 22:30 között közlekednek.

A területen három éjszakai járat is közlekedik Vallettából Sliemán, San Giljan, Pembroke-on, Bugibbán keresztül a gozói hajókikötőbe.

Jegyek - árak és vásárlás helye

Máltán 2 órára szóló, papír alapú, egyszeri jegyet (tetszőleges számú átszállással), heti kártyát vagy 12 jegyből álló, kedvezményes árú carnetet lehet vásárolni. A mobilalkalmazásokon keresztül történő elektronikus jegyértékesítés itt még nem érhető el.

A személyre szabott Tallinja-kártya, amelyet a menetrendtől függően feltölthetünk kreditponttal, különösen hosszú tartózkodás esetén érdemes (a vásárlás ára 10 euró, és ezen felül el kell küldeni minden személyes adatunkat).

Gyerekeknek és nyugdíjasoknak nincs kedvezmény.

Egyszeri jegyek

A jegy 2 órán át érvényes, és a buszok között átszállással lehet utazni. A jegyet csak a sofőrnél lehet megvásárolni, ahol készpénzzel vagy kártyával lehet fizetni.

 • 2 euró

Heti jegy

Ha 3 napnál tovább tartózkodik Máltán, és nem bérel autót, akkor nagy valószínűséggel érdemes megvásárolni a heti bérletet, amely 7 naptári napig érvényes.

A jegyet automatákból (például a vallettai repülőtéren vagy a buszpályaudvaron), illetve értékesítési pontokon vásárolhatja meg. Ezt a jegyet a járművezetőtől nem lehet megvásárolni.

Kártya formájában adják ki, amelyet a buszra való felszálláskor a sofőrrel együtt "csapol" meg.

12 jegyet tartalmazó karton

Ez a kártya azoknak lehet érdemes, akik igazán gyakran tervezik a buszozást, és nem maradnak sokáig Máltán. Megosztható másokkal is.

Ugyanazokon a helyeken lehet megvásárolni, mint a heti bérletet (lásd fentebb), és a 12 utazás 15 eurós áron kapható. Itt is mindig "csipogtass" a buszvezetőnél az érvényesítőre, amikor felszállsz a buszra.

Megállók

A buszmegállók jól ki vannak táblázva, és még pontos menetrendek is lógnak rajtuk.

Minden megállóban igény szerint lehet megállni. Ha le akarsz szállni, a leszállás előtt meg kell nyomnod a "Stop" gombot. Ha a megállóban állsz, integetned kell a busznak. Különösen nyáron a buszok néha annyira zsúfoltak, hogy már nem veszik fel az embereket a megállókban.

A központi buszpályaudvar a főváros, Valletta bejáratánál található.

Gyakori útvonalak

A menetrendek megbízhatatlansága miatt a buszjáratokat különösen olyan útvonalakon érdemes igénybe venni, ahol több vonal fut együtt, ami 5 és 15 perc közötti járatsűrűséget eredményez.

Máltán például a legforgalmasabb járatok a következő városok között közlekednek.

 • Valletta - Gzira - Sliema - San Giljan - Pembroke (járatsűrűség 3-10 perc).
 • Valletta - Mellieha - Gozo Boat Harbour (járatsűrűség 10-20 perc).
 • Valletta - Birkikara - Mosta (járatsűrűség 5-10 perc)
 • Valletta - Birkikara - Mdina (járatgyakoriság 5-10 perc)
 • Valletta - Bugibba (járatgyakoriság 10-15 perc)
 • Mosta - Bugibba (járatgyakoriság: 5-15 perc)
 • Valletta - Marsaxlokk (járatgyakoriság 10-15 perc)
 • Valletta - Paola - Tarxien (járatgyakoriság: 2-8 perc)

Buszok a repülőtérre

A Málta Luqa MLA repülőtérre történő tömegközlekedéssel kapcsolatos részletes információkért kérjük, olvassa el útmutatónkat.

Taxi, Bolt, Uber

Az olyan mobilalkalmazások, mint a Bolt és az Uber nagyon elterjedtek Máltán, és a sziget egész területén használják őket, és általában akár harmadával olcsóbbak, mint a hagyományos taxik.

Az Uber vagy a Bolt autók elérhetősége is jelentősen nagyobb, mint a hagyományos taxiké.

A Bolt és az Uber egyaránt használható a városon kívüli utazásokhoz. Itt talál példákat a leggyakoribb útvonalak áraira.

 • Valletta - San Giljan: 12 eur
 • Valletta - Popeye's Village: 28 eur
 • Valletta - Blue Grotto: 17 eur
 • Valletta - repülőtér: 12 eur
 • San Giljan - Blue Grotto: 19 eur
 • San Giljan - Gozo hajókikötő: 27 eur
 • San Giljan - Popeye's Village: 26 eur

Valletta kompok

A főváros, Valletta egy hosszú, keskeny félszigeten fekszik, és hogy a buszos utazás a szemközti szárazföldre, a déli Háromvárosokba és az északi Sliemába ne csak egy nagyon hosszú lehetőség legyen, két kompjárat áll rendelkezésre. Valletta Ferry Services.

A kompok mindkét útvonalon 30 percenként közlekednek kb. reggel 6:30-tól este 7-ig, illetve nyáron este fél 12-ig, a pontos menetrendet és a kompmegállók helyét lásd a honlapon: vallettaferryservices.com. A hajóút körülbelül 10 percig tart.

Árak

 • Felnőttek: 1,50 eur, vagy 2,80 eur oda-vissza,
 • Gyermekek: 0,50 eur, vagy 0,90 eur oda-vissza.
 • Éjszakai ár 19:30 után: 1,75 eur, illetve 3,30 eur (a gyermekek számára ugyanez az ár).

Mindkét kompról lélegzetelállító kilátás nyílik a fővárosra, Vallettára.

Mivel mindkét komp Valletta partvonalának ellentétes végeiről indul, a két kompot a hajó érkezését követően ingyenes minibuszjárat köti össze.

Autóbérlés

Ha nem bánja a balra vezetést, a nagyon nagy forgalmat és a szűk utakat, a vidéki területek és a strandok felfedezéséhez jó választás az autóbérlés.

Máltán a legtöbb multinacionális cég, például az Avis, a Sixt, a Budget, az Europcar és mások működnek. Ideális esetben hasonlítsa össze az összes kölcsönző cég árait egy árösszehasonlító eszközben.

Autóbérlés - Málta repülőtér

A máltai közlekedésről, az autókölcsönzés árairól, valamint a közlekedésről és az utakról részletes információkat az Autóbérlés fejezetben talál.

Komp Gozóra és Cominóra

Ha nem csak Málta legnagyobb szigetén szeretné tölteni az idejét, induljon el a közeli Gozo és Comino szigetekre. A kompok és hajók Cirkewwa kikötőjéből indulnak, ahová Málta egész területéről buszjáratokkal lehet eljutni, az útvonal és a menetrendek megtekintéséhez kattintson a vonalszámra:

 • Repülőtér - X1 és X1A vonalak
 • Valletta - 41-es és 42-es vonal
 • Popeye's Village, Ghajn Tuffieha és Golden Bay strandok, Mgarr - 101-es vonal
 • Bugibba - 221-es vonal
 • San Giljan, Sliema, Pembroke - 222-es vonal

Cirkewwa - gozói komp

Egyetlen társaság hajói Gozo Channel a nap 24 órájában közlekedik, napközben körülbelül 45 percenként, gyalogosokat és autókat egyaránt szállít. Online jegyfoglalás nem lehetséges, mindig csak a Gozo és Málta közötti útra érvényes, és ez a gozói Mgarr dokknál történik.

A Máltáról Gozóra történő utazás ingyenes.

Az árak a következők:

 • Felnőtt - 4,65 eur
 • Személygépkocsi sofőrrel - 15,70 eur (minden további utas 4,65 eur-t fizet).
 • Gyermek 3-12 éves korig - 1,15 eur
 • Felnőtt (éjszakai viteldíj este 8 és reggel 5:30 között) -. 4,05 eur

Komp Valletta - Gozo

Vallettából közvetlenül gyors katamaránok is közlekednek, amelyek csak autó nélküli utasokat szállítanak.

Az egyirányú utazás 7,50 eur-ba kerül, részletek a weboldalon találhatók: gozohighspeed.com/pages/fares-and-schedule.

Komp Málta - Comino

Comino szigetére drágább az eljutás, bár közelebb van. Ez főként a turisztikai célpontként való népszerűségének és annak köszönhető, hogy magán Comino szigetén gyakorlatilag senki sem él.

A turistahajókon kívül, amelyekről a Tevékenységek rovatban írunk, rendszeres kompjárat közlekedik Cirkewwa kikötőjéből közvetlenül a Kék Lagúnába. A hajók napközben félóránként indulnak, és Cominóról visszafelé minden második nap megállnak Gozón.

A menettérti jegy ára 14 euró, ha online vásárolja meg, vagy 15 euró, ha a helyszínen vásárolja meg. További információ a honlapon cominoferries.com.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.