Málta - kultúra és történelem

Comino

Mennyire könnyű angolul beszélni Máltán? Milyenek a máltaiak és mikor zárva vannak az üzletek Máltán?

Szálláskeresés Máltán

Nyelv

A hivatalos nyelv a máltai és az angol. Majdnem minden máltai nagyon jó szinten beszél angolul.

Mivel Máltán nagyon népszerűek az olasz televíziós csatornák, a máltaiak közel 65%-a beszél olaszul is. A lakosság több mint 20%-a beszél franciául is.

A máltai egy nagyon különleges nyelv, amely az arab nyelvből fejlődött ki. Írásmódja azonban latin. Bár kevesebb mint egymillió ember beszéli a máltai nyelvet, mégsem haldokló nyelv. A lakosság több mint 85%-a a máltai nyelvet részesíti előnyben első nyelvként.

Történelem dióhéjban

Kevés ország büszkélkedhet olyan gazdag történelemmel, mint Málta. Málta közel 7200 éves történelemmel büszkélkedhet.

A Földközi-tengerben elfoglalt központi fekvésének köszönhetően Málta az emberiség hosszú földi történelme során végig szerepet játszott. A föníciaiak, a görögök, a karthágóiak, a rómaiak, az arabok, a normannok, a Johannita lovagok és a britek mind nyomot hagytak a szigeten.

A johannitáknak (Máltai Lovagrend) köszönhetően Málta megszerezte híres szimbólumát, a nyolcágú keresztet. Az ő korukban (1530-tól kezdődően) a városok jelentős erődítményekre és falakra tettek szert.

1798-ban Napóleon elfoglalta Máltát, de alig két évvel később a britek kezébe került, akik fokozatosan iparosították és némi függetlenséget hagytak neki. Később, az első világháborúban Málta fontos bázisuk lett a Földközi-tengeren. A háború utáni egyre erősödő mozgalom eredményeként kikiáltották a függetlenséget Nagy-Britanniától (1964. szeptember 21.), és a brit katonai erők 1979-ig az országban maradtak.

Málta 1974-ben lett köztársaság, 2004-ben az Európai Unió, 2008-ban pedig az eurózóna tagja.

A 2017-es év Málta számára a szomorúság éve volt, mivel elveszítette egyik természeti jelenségét és egyben Málta egyik jellegzetes vonását, a Gozo szigetén található Azúrkék ablakot, amely egy vihar során a tengerbe omlott.

Emberek és vallás

Több mint 500 000 ember él itt, így Málta az EU legsűrűbben lakott országa, több mint 1320 lakos/négyzetkilométer (a nyolcadik legnagyobb népsűrűség a világon). A lakosság több mint 90%-a városokban él. Az EU-hoz való csatlakozással Málta minden bizonnyal nyitottabbá vált a külföldiek felé, sok fiatal európai utazik Máltára angol nyelvtanfolyamra.

A máltaiak barátságosak és tárt karokkal fogadják a turistákat. Nem tagadják meg élénk déli hangulatukat, de ezt némileg mérsékli a még viszonylag friss brit befolyás.

Nem maradhat észrevétlen a Máltán dolgozó és élő migránsok magas aránya sem. Az ország aktívan ösztönzi a szolgáltatási szektorban dolgozni vágyók bevándorlását. Különösen a nyári szezonban Málta nem tudna meglenni külföldi munkavállalók nélkül, és a helyi gazdaság összeomlana.

A legtöbb külföldi munkavállaló Angliából, Olaszországból, a Fülöp-szigetekről, Líbiából, Szerbiából, Bulgáriából, Szomáliából, Indiából és Pakisztánból érkezik.

Vallás és hit

A máltaiak több mint 82%-a a katolikus egyház híve, és egyenként 4%-a az ortodox kereszténységé és az iszlámé.

A helyiek nagyon vallásosak, amit a szó szerint minden sarkon megtalálható templomok rendkívüli sűrűsége is tükröz. A vallás azt is magában foglalja, hogy a máltaiak viszonylag konzervatív nép, amelynek nézetei hasonlóak például a lengyel keresztény közösség egy részének nézeteihez.

Ünnepek

A turisztikai területeken egyes üzletek este 10 óráig tartanak nyitva. Általában azonban inkább este 7 óráig. Vasárnap és ünnepnapokon a szupermarketek és az éttermek nyitva tartanak.

Máltai munkaszüneti napok

A bankok, hivatalok és egyes szolgáltatások munkaszüneti napokon zárva tartanak. A tömegközlekedés például ünnepnapokon ugyanúgy közlekedik, mint hétvégén.

Máltai munkaszüneti napok:

 • Január 1. - Újév
 • Február 10. - Szent Pál hajótörése
 • Március 19. - Szent József napja
 • Március 31. - Szabadság napja (a brit csapatok kivonulása Máltáról).
 • Nagypéntek - lebegő nap (húsvét)
 • Május 1. - A munka ünnepe
 • Június 7. - Június hetedike (a britek elleni 1919-es máltai felkelés napja)
 • Június 29. - Szent Péter és Pál napja
 • Augusztus 15. - Szűz Mária mennybemenetele
 • Szeptember 8. - Győzelmes Szűzanya ünnepe
 • Szeptember 21. - Függetlenség napja
 • December 8. - Szeplőtelen Fogantatás
 • December 13. - Köztársaság napja
 • December 25. - Karácsony napja

Kultúra

Málta kultúrája túlnyomórészt mediterrán jellegű, de a brit befolyásnak is vannak jelei. A katolikus egyház őrzi a nemzet hagyományait, a falvakat hatalmas katolikus kolostorok uralják. Bár befolyása egyre csökken, a katolikus hit nagy szerepet játszik a legtöbb ember mindennapi életében.

Málta nagyon művelt ország, és erre kellőképpen büszke is. A kulturális rendezvények egész évben zajlanak, és nagyon változatosak.

Máltán törvény tiltja a nudizmust. A napozás és a topless úszás megtűrt, de gyakorlatilag nem elterjedt, kivéve talán a távoli strandokon.

Turizmus

A turizmus Málta egyik legfontosabb iparága. A turisztikai infrastruktúra nagyon jól fejlett. A szállodák, bárok, éttermek, látnivalók és egyéb szolgáltatások kínálata igen magas színvonalú, és a nyugat-európai országokéhoz hasonlítható.

Szálláshely keresés Máltán

Az egyéni turizmus számára azonban a máltai nyaralásnak egyáltalán nem kell anyagilag megterhelőnek lennie.

A máltaitenger az egyik legtisztább és legmelegebb a Földközi-tengeren, rejtett homokos vagy sziklás öblökkel, amelyek még nyáron is szinte kihaltak. Málta és Gozo számos strandja érintetlen marad. Sok közülük azonban kedvező feltételeket kínál a vízi sportokhoz is, a szörfözéstől a jet-ski bérlésig.

A sziget a búvárok paradicsoma is. A tenger egész évben meleg, a látási viszonyok pedig kiválóak. Azok számára, akik inkább a fedélzeten pihennek, városnéző hajókirándulások állnak rendelkezésre.

A szomszédos, kisebb Gozo szigete sok Máltára érkező turista körében népszerű. A legtöbben még mindig egynapos kirándulásokra jönnek ide. Gozo szigete teljesen más, mint Málta, kisebb, zöldebb, békésebb.

Málta az angol nyelvtanulás kedvelt üdülőhelye is. A strandokon és a bárokban különböző nemzetiségű és korosztályú emberekkel találkozhatsz, akik együtt ülve javítják az angol nyelvtudásukat.

Az évi több mint 3000 napsütéses órával, a nyári időszakban 30°C körüli napi átlaghőmérséklettel és a téli hónapokban 15°C körüli napi átlaghőmérséklettel Málta turisztikai fellegvár.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.