Valletta

Hajó Vallettában

Valletta a maga 6000 lakosával Európa legkisebb fővárosa, amely egy kis félszigeten, a máltai partvidék egyik zord részén fekszik. Bár Valletta kicsi, szó szerint hemzseg a történelmi emlékművektől, múzeumoktól és éttermektől.

Szálláskeresés - Valletta

Az egész város az UNESCO Világörökség része, és a legtöbb épület a 16. századból származik. Valletta túlnyomó többségét a jelenlegi formájában 1565 után a Máltai Lovagok építették. A házak, templomok és a katedrális pazar barokk stílusban épültek. Valletta egészét masszív falak veszik körül.

Látnivalók és látnivalók

Vallettát gyakran a "paloták városaként" emlegetik, és elképesztő, hogy mennyi palota található egy ilyen kis területen. A szűk utcákon barangolva számos eldugott térre, templomra és szökőkútra bukkanhatsz, mindezt a hétköznapi lakóházak barokk hátterével. Nézzük meg Valletta legfontosabb műemlékeit.

  • Szent János-katedrális - Kívülről nézve az 1577-ben elkészült katedrális meglehetősen szigorúnak és érdektelennek tűnik, de ne tévesszen meg senkit. A belső tér Caravaggio lélegzetelállító festményeivel túlzás nélkül a világ egyik legszebb kincse. A részletekért lásd minikalauzunkat.
  • A Kármel-hegyi Miasszonyunk-bazilika - Málta leghíresebb és egyik legnagyobb műemléke, amely egyetlen fotóról sem hiányozhat. Ez a római katolikus templom már messziről hatalmas kupolával büszkélkedhet, és bár eredetileg 1570-ben épült, jelenlegi külsejét csak egy 1981-es bővítésnek köszönheti. A belépés ingyenes.
  • ANagymester palotája - Valletta legnagyobb és legrégebbi palotája, amely 1571-ből származik, kívülről kissé megtévesztő: szigorú homlokzata csodálatos udvart, belső tereket és fegyvertárat rejt. A palota egy része a jelenlegi máltai elnök rezidenciájaként szolgál. A belépő 4,70 eur, a fegyvertár további 4,70 eur.
  • Casa Rocca Piccola - A polgári felsőosztály egyedülálló palotája megmutatja, hogyan élt a máltai elit az elmúlt 400 évben. A belépő 9 eur, diákoknak 5 eur.
  • Fort St. Elmo - A félsziget legvégén egy hatalmas, 1530-ban épült erődítményre bukkansz, amely Valletta kikötőjének bejárata felett őrködik. A vastag kőfalakba rejtett csodálatos genius loci mellett gyönyörű kilátás nyílik az öbölre és Vallettára. A belépésért 10 eurót kell fizetni.
  • Felső és Alsó Barrakka-kertek - Bár Valletta nem sok helyet biztosít kiterjedt parkoknak, a Grand Harbour vízpartján található Felső Barrakka-kertek és Alsó Barrakka-kertek gyönyörű barokk környezetében pihenhet. A belépés ingyenes.

Múzeumok

Valletta a múzeumok szerelmeseinek is ideális hely. Legalább az alább az alább felsorolt intézményeket kötelezően meg kell látogatni:

  • A Nemzeti Háborús Múzeum összefoglalja Málta stratégiai szerepét mindkét világháborúban,
  • A Szépművészeti Múzeumban olyan művészek gyűjteményei találhatók, mint Tintoretto, Carpaccio és mások,
  • A Tengerészeti Múzeum kiemeli a tenger és a hajózás jelentőségét Málta, mint sziget számára,
  • A Nemzeti Régészeti Múzeum betekintést nyújt Málta kulturális, természeti és földrajzi őstörténetébe.

A belépődíjakról és a nyitvatartási időkről az egységes hivatalos weboldalon, a heritagemalta.org/ oldalon tájékozódhat.

Szállás Valletta

Valletta stratégiai szálláshely lesz, ha Máltán buszos túrákat szeretne tenni, és ha szívesen töltene időt a történelmi városközpontokban.

Az árak itt a máltai átlagon mozognak, azaz a standard 3*-os szállodák 120 eurótól indulnak éjszakánként 2 fő részére.

Szállítás

Valletta déli részén található az ország egyik fő buszpályaudvara, ahonnan buszok indulnak a sziget minden szegletébe (elhelyezkedés a google.com/maps).

Maga Valletta ideálisan két óra alatt bejárható, beleértve a városnézési szüneteket is.

Számítson arra, hogy Valletta nagyon dombos város.

A Vallettából Sliemába vagy a Háromvárosokba közlekedő tömegközlekedéssel vagy kompokkal kapcsolatos részletes információkért lásd a Közlekedés fejezetet.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Málta-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.