Blue Grotto

Kék barlang

A Blue Grotto, vagyis a Kék barlang Málta egyik leglátogatottabb természeti látványossága. Ezek a tengerparti sziklák hét barlangból álló komplexumot alkotnak, amelyet egy nagy, tengerbe zuhanó sziklaív ural.

Szálláskeresés Máltán

Az utazók néha összekeverik a Kék barlangot a Gozón található, korábban híres Azúrkék ablak sziklaképződménnyel, amely a tengerbe omlott. A Kék Grotto azonban még mindig a helyén áll.

Az olaszországi Capri szigetén található híres barlang is ugyanezt a nevet viseli.

A legjobb kilátás a Kék barlangra

A barlang látványát vagy a szabadtéri kilátóteraszról élvezheti (a belépés ingyenes), vagy közvetlenül a barlangba mehet be a hajóval.

A biztonságos, padokkal és fallal ellátott kilátó a sziklák szélén található a főúton (lásd a térképet), a belépés és a parkolás ingyenes.

A kilátónál található az "Iż-Żurrieq, Panorama" buszmegálló is. A 74-es (Valletta, Żurrieq) és a 201-es (repülőtér, Dingli-sziklák, Mdina) járat óránként egyszer áll meg itt.

Hajós kirándulások

Hajózzon csónakjával a barlang pereméig, és élvezze a sziklaalakzatok lélegzetelállító látványát még a tengerszintről is.

A turistahajók a közeli Wied iż-Żurrieq falu kikötőjéből indulnak.

A kis kikötőből 10 utas befogadására alkalmas kis hajók indulnak, amelyekre a jegypénztárban lehet jegyet váltani (csak készpénzzel). A sétahajózás felnőtteknek 10 euróba, 10 év alatti gyermekeknek 5 euróba kerül.

A hajóút teljes időtartama 20-25 perc, a várakozási idő pedig a nyári szezonban akár 60 perc is lehet.

A hajók egész évben minden nap indulnak, amíg a tenger nyugodt. Nagyobb hullámok esetén a hajók egyáltalán nem közlekednek.

  • Áprilistól októberig: 9:00 és 17:00 óra között.
  • November-március: november-március: 9:45-től 15:30-ig.

Torri Xutu és Wied iż-Żurrieq falu

A csónakkikötő Wied iż-Żurrieq kis falujában található, ahol számos étterem, ajándékbolt és búvárkodást szervező turisztikai iroda található.

A barlang mellett a falu fő látványossága a Torri Xutu (más néven "Sciuta") középkori őrtorony.

A felújított torony 10:00 és 12:00 óra között ingyenesen látogatható.

Szállás

Maradjon egy éjszakát Wied iż-Żurrieq faluban, ha szeretne Máltán egyik helyről a másikra utazni, és reggel elsőként álljon sorba a Kék Grottóhoz vezető hajóútra.

Szálljon meg például egy jó minősítésű, modern szállodában. Deep Blu Boutique látványos kilátással a tengerre.

Hogyan juthat el oda?

A Blue Grotto Zurrieq és Qrendi települések határán található.

Autóval

Ha bérelt autóval tart ide, egyszerűen írja be a navigációs rendszerbe, hogy "Blue Grotto Malta", vagy kövesse a táblákat, amelyek a repülőtér mellett a Vallettából kivezető főútról a Blue Grotto felé mutatnak.

Foglaljon autót Málta repülőtéren

Közvetlenül a kilátó mellett van egy kis parkoló, de ez csak néhány autó befogadására alkalmas. Egy nagyobb parkoló körülbelül 0,5 km-re található egy kis falu szélén. Mindkét parkoló ingyenes, bár a Wied iż-Żurrieq-i második parkolóban egy parkolóőr önkéntes parkolási díjat szed (általában 1 euróval szokott kiegyezni).

Busszal

Bár a 74-es és a 201-es busz is jár a kilátóhoz (lásd a fenti információkat), csak a 201-es busz (repülőtér, Dingli-sziklák, Mdina) közlekedik közvetlenül a Wied iż-Żurrieq falusi parkolóhoz óránként egyszer.

A jegyárakért és a máltai buszokkal kapcsolatos további információkért lásd a Közlekedés fejezetet.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Málta-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.