Tenerife - Időjárás és a legjobb utazási idő

Mirador Teresitas

Tenerife éghajlata egész évben kellemes, a nappali csúcshőmérséklet 20-28 °C, a tenger hőmérséklete pedig 19-22 °C között mozog. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez elsősorban attól függ, hogy a sziget melyik részén tartózkodik. A Teide-hegység két különböző régióra osztja az éghajlatot, így míg északon hűvösebb, esős és felhős, addig délen szárazabb, naposabb és általában melegebb.

Tenerife repülőjegy-árak összehasonlítása

Az északi és keleti partok (Puerto de la Cruz, Santa Cruz de Tenerife, Bajamar, Las Galletas és El Médano üdülőhelyek) szintén meglehetősen szelesek és nagy hullámokkal járnak. A nyugati parton (Los Cristianos, Playa de las Américas, Costa Adeje és Los Gigantes leghíresebb üdülőhelyeivel) viszont lényegesen kisebb a szél és nyugodtabb az óceán.

Tenerife északi része ezért zöldebb, sok erdővel és buja növényzettel, míg a keleti és déli részek sokkal szárazabbak, a növényzetet pálmafák és mesterségesen öntözött földek uralják.

Válassza ki az Önnek legideálisabb évszakot, és kezdje el tervezni az utazását:

A levegő hőmérséklete és az esőzés ideje

Az alábbiakban részletesebb leírást talál Tenerife időjárásáról hónapokra lebontva.

Időjárás januárban

Az év első hónapja ideális a túrázáshoz és a sziget felfedezéséhez. A hőmérséklet kellemes, 21 °C körüli, a sziget északi részét gyakori, de nagyon enyhe esőzések áztatják, míg a déli felén napos időjárás uralkodik. A tartós felhőzet és az eső esélye nulla.

Időjárás februárban

Február időjárása nagyon hasonló a januárihoz. A kellemes, 22 °C körüli hőmérséklet a sziget felfedezésére csábít, a biztos napsütés pedig - különösen a nyugati parton - a strandokon való napozásra hívogat. Az eső főként Tenerife északi felén esik, de az összes csapadékmennyiség körülbelül fele annak, mint Csehországban ugyanebben az időben.

Időjárás márciusban

Március a tavasz egyik legcsapadékosabb hónapja, de még mindig ritkábban esik, mint Csehországban, és szinte kizárólag rövid záporok vannak. A sziget északkeleti részén megélénkül a szél, de délen és nyugaton szélcsend van, és nagy a napsütés valószínűsége. Az átlaghőmérséklet Tenerife északi felén 22 °C körül, délen pedig 24 °C körül alakul.

Időjárás áprilisban

Április valószínűleg a legszebb tavaszi hónap Tenerifén. Különösen az északi partvidék buja zöld és virágzó, de a csapadék még a szigetnek ezen a részén is szórványosan esik. A hőmérséklet rendszeresen 23°C fölé emelkedik, és gyakran a nyári 25°C-os csúcsérték fölé is emelkedik. Az északkeleti szél még mindig nem túl erős, így a sziget egész területén lehet napozni és úszni.

Időjárás májusban

A május Tenerifén nyugodt hónap, a hőmérséklet és a csapadékmennyiség minimális ingadozásával. Az átlaghőmérséklet 24 és 26 °C között mozog, eső csak ritkán és szinte kizárólag a sziget északi részén esik.

Időjárás júniusban

A nyár első hónapja a nyaralási szezon kezdetét jelzi, az átlagos hőmérséklet 26 és 28 °C között mozog, az eső pedig nagyon ritka, még Tenerife északi részén is. A keleti és északi partokon felerősödik a szél, ami nagyobb hullámokat kelt, de a sziget nyugati részén, a fő tengerparti területen többnyire nyugodt az időjárás.

Időjárás júliusban

Július a legszárazabb hónap, a legkevesebb csapadékkal. Ebben a hónapban általában egy csepp eső sem esik, az ég felhőtlen, a hőmérséklet pedig 29 és 31 °C között ingadozik. Az északkeleti partvidéken hűvösebbnek érezzük az erős szelet.

Időjárás augusztusban

Augusztus a legmelegebb hónap a szigeten, és júliusral együtt ideális a tengerparti nyaraláshoz. Az égbolt felhőtlen és az eső ritka. A napi átlaghőmérséklet 30 °C körül alakul.

Időjárás szeptemberben

A szeptemberi időjárás Tenerifén gyakorlatilag megegyezik az ünnepi hónapokkal. Minimális csapadék, felhőtlen kék égbolt és 27 és 29 °C közötti hőmérséklet gyönyörködtet egész hónapban. Szeptemberben tetőzik az erős északkeleti szél, amely nagy hullámokat okoz a keleti és az északi partvidék egyes részein.

Időjárás októberben

Az ősz első hónapjában 27 °C körüli átlaghőmérsékletre, felhőtlen égboltra és esőre számíthatunk a sziget déli és nyugati részén, míg északon időnként záporok is előfordulhatnak. Ez azonban biztosan nem fogja megzavarni a programot, mivel továbbra is nagyon kevés eső esik.

Időjárás novemberben

A novemberi normál hőmérséklet 24°C körül mozog, és Tenerife déli felén még mindig ritkán fordul elő borult égbolt és eső. Az északi részen előfordulnak rövid záporok, de összességében átlagosan csak 5 nap esik az eső a hónapban.

Időjárás decemberben

Decemberben kellemes, 22°C körüli hőmérséklet fogadja a látogatókat, amely ideális a tengerparti napozáshoz és a hegyekben való túrázáshoz. Bár a statisztikák szerint december a legesősebb hónap Tenerifén, az eső főként a sziget északi részén esik, és inkább csak rövid záporok fordulnak elő. Összességében az esőzés hasonló a Cseh Köztársaságban ugyanebben az időszakban tapasztaltakhoz.

A tenger hőmérséklete Tenerifén

Ne feledje, hogy a Tenerife partjait mosó Atlanti-óceán nem a legmelegebb, és nem hasonlítható össze a melegebb Földközi-tengerrel. Másrészt az óceán hőmérséklete egész évben hasonló, és csak néhány fokkal változik.

A víz hőmérséklete szinte azonos a part mentén, mind az esős északon, mind a napsütötte délen, és a hőmérséklet mindössze tizedfoknyi eltérést mutat Tenerife melegebb déli felének javára.

A legmelegebb vízre július és november között lehet számítani , amikor a hőmérséklet átlagosan 22 és 23 °C között alakul.

A leghidegebb víz január és április között van, átlagosan 19°C körüli hőmérséklettel.

Hőmérsékleti táblázat az év folyamán

Tenerife - Hőmérséklet az év folyamán

Hónap
Időjárás
Air
Víz
Január
napos
21 °C
20 °C
Február
napos
21 °C
19 °C
március
napos
22 °C
19 °C
Április
nap
22 °C
19 °C
talán
nap
24 °C
20 °C
Június
nap
26 °C
21 °C
Július
nap
28 °C
22 °C
Augusztus
nap
29 °C
23 °C
Szeptember
nap
28 °C
24 °C
Október
napos
26 °C
24 °C
November
napos
24 °C
23 °C
December
napos
21 °C
21 °C

Mikor kell költözni Tenerife

Tenerifén minden évszakban kellemes időjárást élvezhet. Ez az egyik oka annak, hogy az örök tavasz szigetének is nevezik, mert még télen is kellemes az éghajlat. Joggal mondhatjuk, hogy Tenerife időjárása kevés kivételtől eltekintve verhetetlen, ezért sok turista menekül a hideg és fagyos tél elől.

Itt nincsenek veszélyek rendszeres szélviharok, árvizek vagy extrém perzselő hőség formájában.

Tenerife autóbérleti díjak összehasonlítása

Mikor menjen úszni?

A nyári időszak Tenerifén tökéletes a fürdőzéshez és a tengerparti nyaraláshoz, a hőmérséklet ritkán éri el más tengerparti úti célok szédítő magasságait. A legjobb időszak a tengerben való fürdőzésre Tenerifén július és november között van, amikor a tenger a legmelegebb, és a levegő hőmérséklete nem esik 24 °C alá.

Mikor érdemes túrázni?

Télen az időjárás séta, túrázás és más szabadtéri tevékenységek végzésére ösztönöz. A 21-22 °C körüli levegőhőmérséklet ideális a gyalogláshoz és a felfedezéshez, de a keményebbek télen a tengerben is szívesen megmártóznak. Tenerifén december és június között érdemes túrázni.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.