Tenerife - mi a legjobb módja az utazásnak

Mirador Teresitas

Tenerife egy olyan sziget, amely ideális mind a tengerparti nyaraláshoz, mind a felfedezéshez. Ezért minden eddiginél jobban szeretné tudni, hogyan közlekedhet Tenerifén, mennyibe kerül az autóbérlés vagy a buszjegy...

Autóbérlés

A szigetet a legkényelmesebben bérelt autóval járhatod be, amelyet szinte minden sarkon megtalálsz. A repülőtereken, minden nagyobb szállodában, sőt, az utazási irodákban is rengeteg autókölcsönző található. Mindössze egy cseh jogosítványra van szükséged, és az évszaktól és a bérelt autótípustól függően körülbelül 20 eurótól 35 euróig terjedő összeget kell fizetned naponta.

A Tenerife körüli utak jó minőségűek, az autópályák a sziget peremén futnak, az aszfaltozott utak pedig a hegyekbe vezetnek.

Az autóbérlés árairól, a tenerifei közlekedésről, a benzinárakról és egyéb gyakorlati tudnivalókról részletes információkat a Teneriffai autóbérlés című cikkben talál.

TITSA buszok

Azok számára, akik nem szívesen bérelnek autót, buszjárat áll rendelkezésre, amely kényelmes közlekedést biztosít egész Tenerifén.

A busz nemcsak a városokba, hanem a tengerpartokra, sőt még a Teide Nemzeti Parkba is elvisz.

A tenerifei buszok modernek, légkondicionáltak, a rendszer áttekinthető, és a lakott és a turisztikai területekhez vezető útvonalak nagyon sűrűn járnak.

A buszjáratokat egyetlen fuvarozó, a Titsa biztosítja, mind a távolsági, mind a tömegközlekedést minden nagyobb városban.

 • Minden információ megtalálható a weboldalon titsa.com

Jegyek - árak és a vásárlás helye

A jegyek a Titsa összes buszára érvényesek, valamint a Santa Cruz de Tenerifét La Lagunával összekötő villamosra.

A jegyárak alacsonyak, és többféle jegyváltási lehetőség van. Íme néhány példa a leggyakrabban használt jegyekre.

 • 24 órás jegy - a sziget összes busz- és villamosjáratán érvényes: 10 eur (+ 2 eur a kártyáért, de más jegyeket is fel lehet tölteni)
 • 7 napos jegy - 7 naptári napig érvényes az összes buszra és villamosra a sziget egész területén: 50 eur (+ 2 eur a kártyáért, de más jegyek feltölthetők)
 • 1 utazás - Santa Cruz de Tenerife - csak egy utazásra érvényes, átszállás nélkül: 1,25 eur
 • 1 utazás Santa Cruz nagyvárosi területén - érvényes például a Teresitas strandra, La Lagunába vagy a Norte repülőtérre (TFN) történő utazásra: 1,45 eur

Egy másik lehetőség a Ten+ Wallet kártya, amelyet több utas is használhat. Ennek megvásárlása szintén 2 euróba kerül (ezután tetszőleges számú más jegyet tölthetsz fel ugyanarra a kártyára), és megvásárlásakor 10 és 99 euró közötti jóváírást kapsz. Ezt az összeget a megtett távolságnak megfelelően vonják le, és a viteldíj körülbelül 20%-kal olcsóbb, mintha egyéni jegyeket vásárolna. Ez a jegy akkor alkalmas, ha több emberrel utazik rövidebb távokra.

A helyközi járatok esetében az egyéni jegyárak a megtett távolság alapján kerülnek kiszámításra, például:

 • Santa Cruz de Tenerife - Puerto de la Cruz: 5,25 eur
 • Santa Cruz de Tenerife - Los Cristianos: 9 eur
 • Santa Cruz de Tenerife - Tenerife Sur repülőtér (TFS): 9,35 eur
 • Los Cristianos - Costa Adeje: 1,45 eur
 • Puerto de la Cruz - La Orotava: 1,45 eur
 • Puerto de la Cruz - Teide kötélpálya: 6,20 eur
 • Costa Adeje - Teide drótkötélpálya: 8,05 eur
 • Az összes útvonalra vonatkozó árakat lásd a weboldalon. titsa.com

Ha bérautó nélkül tartózkodik a szigeten, mindenképpen érdemes 7 napos bérletet vásárolni. Egyrészt pénzt takarít meg, másrészt nem kell minden alkalommal jegyet fizetnie.

Hol lehet jegyet vásárolni?

A buszjegyek megvásárlására többféle lehetőség is van.

A legolcsóbb és legegyszerűbb ezek közül a ten+ móvil alkalmazás letöltése (Google Play / App Store) a mobiltelefonodra, amelyen keresztül bármilyen típusú jegyet megvásárolhatsz, kivéve a ten+ pénztárcát. Többnapos jegyek esetén ezzel 2 eurót spórolhatsz a kártyavásárlásnál.

Egy másik lehetőség, hogy a nagyobb buszpályaudvarokon lévő kioszkoknál vagy automatákból veszel jegyet, de ezek csak a két tenerifei repülőtér megállóiban, valamint Santa Cruz és La Laguna összes villamosmegállójában vannak.

Az utolsó lehetőség, hogy a járművezetőtől vesz jegyet, de ő csak egyszeri utazásra szóló jegyeket árul, feltöltőkártyákat, 24 órás vagy 7 napos jegyeket nem. Fizetni csak készpénzzel lehet, legfeljebb 10 euró erejéig.

A repülőtérre történő szállítással kapcsolatos további információkért lásd:

Villamossal

Santa Cruz de Tenerife legnagyobb városát külön tömegközlekedési villamoshálózat szolgálja ki. Két útvonal szeli át a várost nyugatról keletre és északról délre, a T1-es vonal pedig La Lagunáig közlekedik. A jegyeket a megállóban lévő automatából lehet megvásárolni, egy út 1,10 euróba kerül, míg a fenti többnapos jegyek vagy a tíz+ társkártya itt is érvényes.

Hivatalos információk a metrotenerife.com oldalon találhatók.

Taxi

Minden nagyobb városban minden sarkon találsz hivatalos fehér taxikat, amelyek megbízhatóak és problémamentesek. A taxióra mindig működik, és a taxisok aligha találkozik olyan esettel, hogy a külföldiekkel szemben tisztességtelenül bánnának. A kezdő tarifa körülbelül 3,20 eur, és a továbbiakban kilométerenként körülbelül 1,10 eurót kell fizetni. Éjszaka az árak mindig körülbelül 5%-kal magasabbak.

Tenerifén még nem működik sem a Bolt, sem az Uber.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.