Pico del Teide

Pico del Teide

Az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont, amelyet nem szabad kihagyni, ha Tenerifére látogatunk, az a túra Spanyolország legmagasabb hegyére, a Pico del Teide-re (3718 m), amely egyszerre aktív vulkán és az egész sziget természetes szimbóluma. Higgye el, ha ide felkerekedik, nem fogja megbánni. Az egyedülálló, lávaalakzatokkal és kénes forrásokkal teli holdbéli tájat érdemes megnézni, ahogy az óceánra és a hófehér felhőkre nyíló páratlan kilátást is.

Foglaljon szállást Tenerifén most

Az impozáns El Teide nagyjából a sziget közepén, az azonos nevű nemzeti parkban található, amely a sziget 36%-át foglalja el. A csúcsra vezető úton számoljunk azzal, hogy magassági problémák (fejfájás, nehézlégzés, nagy intenzitású napfény) léphetnek fel.

Belépési engedély

A Pico del Teide csúcsa teljesen egyedi helyszín, ezért a feljutás szigorúan korlátozott, ezért a nemzeti park hivatalos weboldalán kell engedélyt szerezni: reservasparquesnacionales.es.

Az engedélyt ingyenesen adják ki, de a hatalmas kereslet miatt jó előre le kell foglalni.

Az engedélyek általában 2-3 hónappal előre elfogynak! Engedély csak a drótkötélpálya tetejétől a "Telesforo Bravo" nevű csúcsig vezető út utolsó 700 méterére szükséges - lásd az útvonaltérképet.

A Pico del Teide megmászása - útvonalválasztási lehetőségek

A Pico del Teide csúcsára egyetlen alapvető gyalogos útvonal vezet.

Montaña Blanca - La Rambleta

A kiindulópont a Montaña Blanca nevű helyen lévő parkolóból indul. A parkoló nagyon kicsi, és gyakran az út menti szabad helyeken lehet parkolni.

A mászás elég nagy kihívást jelent, de egy átlagos edzett túrázó is meg tudja csinálni speciális felszerelés nélkül. A jó minőségű és strapabíró túrabakancs azonban elengedhetetlen. Az útvonal első fele (kb. 4 km) kényelmes és csak enyhén emelkedő kavicsos úton halad. A második fele meredekebb és nagyon sziklás, ahol egy meglehetősen keskeny ösvényen haladunk. A kifejezetten veszélyes szakaszok miatt azonban nem kell aggódni.

Körülbelül 8,5 km után elérjük a drótkötélpálya felső állomását, ahonnan már csak 700 métert kell megtennünk a csúcsig. Ennek a szakasznak az elején a nemzeti park őrei mindig ellenőrzik az engedélyeket.

 • Távolság: 9,5 km egy irányba
 • Időtartam: kb. 5 óra oda + 2,5 óra vissza.
 • Magasság: kb. 1350 méter
 • Nehézség: nehéz (nincs szükség különleges felszerelésre)
 • Útvonaltérkép

La Catedral

A második útvonal a La Catedral sziklaalakzatától a hegy másik oldalán a Pico Viejo csúcsa körül vezet. Hosszabb, szelídebb, de nehezebb terepen vezet, ahol az ösvény gyakran eltéved a sziklák között, és néha egyáltalán nem olvasható vagy nincs jelölve. Ez az ösvény emiatt is jóval kevésbé forgalmas.

 • Távolság: 10 km egy irányba
 • Idő: kb. 5,5 óra oda + 3 óra vissza.
 • Magasság: kb. 1 570 méter
 • Nehézség: nehéz (nincs szükség különleges felszerelésre)
 • Útvonaltérkép

Kábelfelvonó a Pico del Teide-re

A 3555 méteres magasságig közelíthetjük meg a függőkötélpályát, amelyet autóval, de a 342-es busszal is megközelíthetünk. A drótkötélpálya alsó állomása 2356 méteren van, és a teljes útvonalat a csúcsra kevesebb mint 8 perc alatt teszi meg egy pár modern kabinos.

A drótkötélpálya egész évben naponta közlekedik:

 • Első felvonózás - 9:00 óra.
 • Utolsó feljutás - 16:00
 • Utolsó út lefelé - 16:50

Ajegyárak a következők:

 • 22 eur Egy útra
 • 40 eur oda-vissza

A helyek száma korlátozott, és a felvonójegyek kizárólag online vásárolhatók meg a felvonó honlapján: volcanoteide.com.

A kötélpálya felső állomásán való tartózkodás minden utas számára 1 órára van korlátozva, ha a kötélpályától a csúcsig tartó útra (összesen kb. 1,5 km) bérletet foglalt, akkor a tartózkodás 2 órára van korlátozva.

Hogyan juthat el oda

A legegyszerűbben autóval a TF-21-es úton juthatunk fel, amely a Pico del Teide lejtőit követi a déli oldalról, az alsó kötélpálya-állomás és a csúcsra vezető túraútvonalak mindkét beszállási pontja mellett. A legnagyobb parkoló az alsó kötélpálya-állomásnál található, a környéken az összes parkoló ingyenes.

Autóbérleti díjak összehasonlítása

Busszal is eljuthatsz ide, de mindegyik járat csak naponta egyszer közlekedik (reggel oda, délután vissza):

 • 342-es vonal délről (Los Cristianos, Costa Adeje)
 • 348-as vonal északról (La Orotava és Puerto de la Cruz).

A bérautóval és buszokkal való közlekedéssel kapcsolatos részletes információkat a Közlekedés fejezetben talál.

Szállás

Ha a Teide-re gyalogolunk, hasznos lehet a hegy közelében lévő szállás. Van egy Refugio Altavista nevű hegyi kunyhó nem messze a drótkötélpálya felső állomásától, de legalább 2-3 hónappal korábban e-mailben kell foglalni.

A legközelebbi klasszikus szálláshelyek jobb szállodák formájában a következők:

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Tenerife-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.