Barbados - mi a legjobb módja az utazásnak

Barbados

A Kis-Antillák szigetei közül valószínűleg Barbados rendelkezik a legjobb tömegközlekedéssel. Azonban még nem éri el a fejlett országok szintjét, ezért továbbra is a legjobb választás az autóbérléshez.

Autóval Barbadoson

Az autóval való utazás Barbadoson a legpraktikusabb közlekedési forma, de különösen a nyugati és a déli partvidéken találkozik a parkolóhelyek hiányával és a nagy forgalommal. Ha azonban a fő strandokon túlra szeretne merészkedni, az autó mindenképpen erősen ajánlott.

Barbadoson balra kell vezetni.

Foglaljon autót Barbadoson

A legtöbb nagy multinacionális autókölcsönző cég működik a szigeten, kiegészülve néhány regionális karibi céggel.

Mennyibe kerül az autóbérlés Barbadoson? Milyen az utak minősége? Mik a szabályok, és hogyan lehet benzint tankolni a kútnál? Olvassa el a barbadosi autóbérlésről szóló részletes fejezetet.

Tömegközlekedés

A Barbadoson való utazás olcsóbb alternatívája a busz vagy a menetrend szerint közlekedő kisbusz (a ZR-nek nevezett közösségi taxik). A tömegközlekedés minden városba és a legkisebb falvakba is közlekedik, de különösen a sziget belseje viszonylag nehezen megközelíthető, amit a nem létező menetrendek és a véletlenszerű utazások nehezítenek.

A legjobb tengerparti szálloda keresése

Megállók

Minden buszmegálló "VÁROSBA" vagy "VÁROSON KÍVÜL" felirattal van jelölve. A tábla alapján tehát meg lehet állapítani, hogy a megállóból melyik irányba megy a busz. A "City" alatt a fővárost, Bridgetownt értjük, mivel a járatok túlnyomó többsége ide közlekedik.

A buszmegállókon nem talál menetrendet vagy információt arról, hogy melyik járat halad át. Csak abban lehet biztos, hogy itt állhat meg a busz vagy a kisbusz.

Ha egy busz, kisbusz vagy ZR (furgon) közeledik a megállóhoz, csak integessen a karjával.

Ha le akarsz szállni, mindig nyomd meg a kis fehér gombot az oldalán, az ablakoknál vagy a mennyezeten (a furgonoknál és a kisbuszoknál), vagy a modernebb buszoknál a piros "stop" gombot.

Jegyárak

Mindegy, hogy modern buszon, régebbi kisbuszon vagy furgonon utazol, az ár mindig ugyanaz: 3,50 bbd.

Mindegy, hogy egy megállóval vagy a sziget egyik végéből a másikba mész. Mindig ugyanannyit fogsz fizetni.

Papírjegyet soha nem állítanak ki, csak fizetni kell.

ZR - közös használatú taxik

A legelterjedtebb közlekedési eszköz a kis fehér, bordó csíkos furgonok, amelyeket a helyiek csak ZR-nek (Zed-r) hívnak. Ez a név a speciális rendszámtábláról származik, amelyet minden közösségi taxi furgon visel: ezek mindig ZR betűkkel kezdődnek.

A ZR-ek rendszeres útvonalon közlekednek, és mindig az útvonalszámmal vannak jelölve, amely a motorháztető elején és hátulján egy fekete körben található.

Ezeknek a furgonoknak nincs menetrendjük. Mindig akkor hagyják el Bridgetownt, amikor teljesen megteltek. A másik irányban mindig ugyanolyan időközönként hagyják el a másik végállomást, mint ahogy Bridgetownból érkeztek (tehát a város irányába általában nem kell várakozni a teljes telítettségre).

A legforgalmasabb közösségi taxi járatok a 7-es főút mentén közlekednek Bridgetownból a déli part mentén Hastings, Rockley, Worthing, St. Lawrence és Oistins érintésével (3D és 11-es járatok), napközben átlagosan 5 percenként közlekedik egy járat.

Ha az útvonal közepén szállsz fel, nagy az esélye, hogy egy teljesen megtelt ZR egyáltalán nem áll meg érted. Általában azonban legfeljebb 10-15 percet várhatsz, és mindig beférsz egy furgonba.

A 3,50 bbd-os viteldíjat vagy a furgonban utazó kalauznak (aki általában sárga pólót visel), vagy közvetlenül a buszsofőrnek kell fizetni, miután leszálltál a buszról. Nem kell közvetlenül a pontos összeget kifizetni, bár előnyben részesített.

Bridgetownból két buszpályaudvarról is járnak közösségi taxik (ZR):

  • Constitution River Terminal (a következő helyen található google.com/maps) - a sziget déli felén található.
  • Cheapside Terminal (a következő címen található google.com/maps) - a sziget északi fele.

Minibuszok

A második legforgalmasabb közlekedési eszköz a minibuszok, amelyek Barbados tényleg minden szegletébe eljutnak.

Ezek nagyobbak, mint a ZR furgonok, és inkább hasonlítanak a hagyományos buszokra. Általában sárgára vannak festve kék csíkokkal, és Bridgetownban ugyanarról a buszpályaudvarról indulnak, mint a közösségi taxik:

  • Constitution River Terminal (a következő helyen található google.com/maps) - a sziget déli fele
  • Cheapside Terminal (a következő helyen található google.com/maps) - a sziget északi fele

Bár hivatalosan a minibuszok sorszámmal vannak ellátva, és pontos útvonalon közlekednek, a valóságban a sorszámot nem jelölik jól láthatóan. Ehelyett az ablakon kívül egy nagy tábla jelzi a célállomást.

A ZR-ekhez hasonlóan a minibuszoknak sincs menetrendjük, és akkor indulnak útjukra, amikor megtelnek. Legtöbbször azonban nem várják meg a teljes telítettséget, mint a furgonok. A minibuszok átlagosan óránként 1-2 alkalommal közlekednek az egyes útvonalakon, de a sziget belsejébe irányuló, kevésbé forgalmas járatok csak néhányszor közlekednek naponta.

Az időpontokat sehol sem lehet előre megtudni, a buszpályaudvaron vagy a helyieknél kell érdeklődni.

A minibuszokat a helyi buszpályaudvaron vagy a helyi buszpályaudvaron találja. A 3,50 bbd-t vagy a kocsiban utazó kalauznak kell fizetni (általában sárga pólót visel), vagy közvetlenül a buszsofőrnek, amikor leszállsz a buszról. Nem kell közvetlenül a pontos összeget kifizetni, azonban előnyben részesítendő.

Buszok

Barbadoson klasszikus buszok közlekednek, mind a modern légkondicionált járművek (kék és sárga), mind a régebbi, nem légkondicionált típusok (általában tiszta fehér vagy sárga csíkkal).

A klasszikus buszok Bridgetownból különböző állomásokról kisbuszokkal vagy furgonokkal közlekednek:

  • Fairchild Street Terminal, valamint a Granville Bus Terminal (a következő helyen található google.com/maps) - a sziget déli fele
  • Princess Alice terminál (helyszín: Princess Alice google.com/maps) - a sziget északi fele

A buszok az egyetlen olyan közlekedési eszköz, amelynek pontos indulási ideje van a terminálokról. Ezeket többnyire betartják, bár az 5-10 perces eltérések nem ritkák.

A buszjáratok nem közlekednek olyan sűrűn, mint a minibuszok vagy a kisbuszok, de a menetrendnek köszönhetően a buszos utazás lényegesen kényelmesebb és kiszámíthatóbb. Az időpontokat azonban csak a végállomástól való indulásra adják meg. A többit nagyjából ki kell számolnia.

A buszok hátránya, hogy a 3,50 bbd pontos viteldíjat kell fizetni. Ezt úgy kell kifizetni, hogy a pénzt a felszálláskor a sofőrnél lévő dobozba dobod. A sofőrnek nincs lehetősége arra, hogy szükség esetén visszatérítést adjon. Tehát ha nincs nálad a pontos összeg, akkor vagy előre kell váltanod, vagy magasabb viteldíjat kell bedobnod a dobozba. Alternatívaként választhatsz minibuszt vagy közösségi taxit, amelyek általában követik a buszjáratokat.

Taxi

Bridgetownban és az üdülőhelyek főutcáin bőségesen találhatók klasszikus taxik. A taxik biztonságosak, bár nincsenek taxiórával felszerelve.

A viteldíjakat a kormány határozza meg, és egy nagyjából 5 km-es út körülbelül 30 bbd-ba kerül. A hivatalos árak letölthetők a kormány weboldaláról: gisbarbados.gov.bb//new-taxi-fare. Barbadoson és amerikai dollárban is csak készpénzzel lehet fizetni.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.