Barbados - biztonság és egészségvédelem

Barbados

Milyen egészségügyi kockázatokkal jár Barbados? Biztonságos-e, és hol a legmagasabb a bűnözés?

Szálláshely keresése Barbadoson

Egészségügyi kockázatok

Barbadoson nincsenek jelentős egészségügyi kockázatok. Az egész Karib-térség a dengue-láz melegágya, amelyre egyelőre nincs hatékony ellenszer, ezért a repellensek és a szúnyoghálók (a szállodákban biztosított) következetes használata ajánlott. Barbadoson azonban nem fordulnak elő nagyobb dengue-láz járványok, így ez a kockázat nem jelent komolyabb gondot a nyaralás tervezésénél.

Egészségügyi kockázatot jelent a nagy intenzitású napsütés, különösen az Európából vagy Kanadából érkező turisták számára, akik nincsenek ehhez hozzászokva. Használjon következetesen naptejet, ha hajlamos a leégésre.

Kötelező védőoltások

Barbados kötelező sárgaláz elleni védőoltást ír elő, ha olyan országokból utazik, ahol a betegség elterjedt. Ez vonatkozik például a legtöbb dél-amerikai országból érkező utazókra.

Barbadoson egyébként nincs szükség különleges védőoltásokra.

A tengerben való úszás kockázatai

A Barbados környéki vizekben való úszás viszonylag biztonságos, de a zárt öblök hiánya miatt időnként előfordulnak nagy, veszélyes hullámok, amikor a vízimentőállomásokon fekete zászlók jelzik, hogy tilos a tengerben úszni.

Az egész keleti és a délkeleti part nagy része hajlamos a magas hullámokra, valamint a veszélyes áramlatokra.

Itt nincsenek különösen veszélyes élőlények a tengerben. Barbados vizeiben például még soha nem jegyeztek fel emberre irányuló cápatámadást.

Iható a csapvíz?

A csapvíz Barbadoson biztonságosan iható.

Veszélyes állatok

Barbadoson nem élnek veszélyes állatok.

Találkozhat skorpióval vagy néhány pókfajjal, amelyek csíphetnek, de a velük való érintkezés nem veszélyes az emberre.

Nagyon kevés kígyó van, ami főként a mongúzok túlszaporodásának köszönhető, egy kis mardekáros ragadozó, amely főként kígyókkal, patkányokkal és kisebb rágcsálókkal táplálkozik. A mongúzok a Brit Birodalom idején kerültek a szigetre, és teljesen uralják a táplálékláncot.

Barbados a Kis-Antillák azon kevés szigeteinek egyike, ahol gyakorlatilag nem találkozhatunk kóbor kutyákkal.

Veszély várhat rád a tenger alatt, ahol kerülnöd kell a mérgező halakat, például az oroszlánhalakat és a kőhalakat. Ezek azonban itt nem találhatók meg bőségesen.

Bűnözés

Barbadoson a bűnözés minimális, és nincsenek különösebb veszélyek. Mégis, nem árt, ha az utcákon és a strandokon őrzi a holmiját a zsebtolvajoktól.

A kábítószerek használata és szállítása Barbadoson illegális, és ha felfedezik, kemény és hosszú távú büntetést vonhat maga után. Valójában a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények a leggyakoribbak Barbadoson.

Az erőszakos bűncselekmények ritkák, és szinte kizárólag a drogbandák tevékenységéhez kapcsolódnak, és nem a turisták ellen irányulnak. Barbadosnak igen nagy létszámú rendőrsége is van, így a világ egyik legbiztonságosabb országa.

Bridgetownban, de a nagyobb városok más részein is elég gyakori, hogy hajléktalanokkal vagy részeg emberekkel találkozik az ember. Általános szabály, hogy ne lépjen velük kapcsolatba, és békén fogják hagyni.

Katasztrófakockázat

Barbadoson fennáll a hurrikánok kockázata, és az esős évszakban érdemes felkészülni egy ilyenre. Ezért ebben az időszakban érdemes figyelemmel kísérni az aktuális időjárást és az esetleges figyelmeztetéseket: barbadosweather.org.

A környező szigetek közül azonban Barbadost veszélyeztetik a legkevésbé a hurrikánok, és átlagosan csak 20-30 évente egyszer éri el a szárazföldet.

Fontos kapcsolatok

Vészhelyzetben hívja a következő telefonszámokat (nem kell az országos körzetszámot tárcsázni):

  • 211 - rendőrség
  • 311 - tűzoltóság
  • 511 - mentőszolgálat

Barbados nemzetközi telefonos előhívószáma a +1.

Barbadoson csak minimális számú külföldi diplomáciai képviselet van. Az Egyesült Királyság, az USA, Kína, Kanada, Brazília, Argentína, Venezuela és Kuba rendelkezik itt nagykövetséggel. Az Európai Uniónak az egész Caricom-régiót képviselő képviselete is itt található.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.