Barbados - Időjárás és a legjobb utazási idő

Barbados

Barbadoson trópusi az időjárás. A hőmérséklet átlagosan 30 °C egész évben, és a nap évente mintegy 3 000 órán át melegíti a szárazföldet. Barbados éghajlatát kellemes északkeleti szelek befolyásolják.

A tenger hőmérséklete 26-30 °C között mozog.

Az év folyamán a száraz évszak (december-május) és az esős évszak (június-november) váltakozik. Barbados a hurrikánzóna peremén fekszik, és nem annyira hajlamos a katasztrofális következményekre, mint más karibi szigetek. A hurrikánok lehetősége júniustól szeptemberig uralkodik, de a hurrikán szeme nagyon ritkán, átlagosan 30 évente egyszer éri el Barbadost.

Melyek a legjobb hónapok a látogatásra?

Decembertől májusig egyenletes időjárás uralkodik, a legkevesebb csapadékkal és a legkellemesebb, 29 és 30 °C közötti hőmérséklettel. Ebben az időszakban átlagosan 3 naponta egyszer esik az eső, általában este vagy éjszaka. Az eső nagyon heves lehet, és figyelmeztetés nélkül kezdődhet. Általában azonban 2 és 10 perc között tart.

Ráadásul ritkán esik az eső az egész szigeten, hanem csak keskeny, körülhatárolt sávokban.

Mikor van az esős évszak Barbadoson?

A leghevesebb esőzések augusztus elején érkeznek, és az esős évszak november végén ér véget. Ezekben a hónapokban naponta akár többször is eshet, de általában ezek még mindig csak rövid, legfeljebb 30 percig tartó heves zivatarok.

Az egész napos borult égbolt határozottan gyakoribb, mint télen, de még így is viszonylag kevés: Havonta átlagosan 2-3 alkalommal.

Barbadoson vannak hurrikánok?

Igen, de jóval kevesebb, mint az északabbra és nyugatabbra fekvő karibi szigeteken. Barbados kissé a fő hurrikánövtől távol fekszik.

A hurrikánszezon augusztustól novemberig tart. Átlagosan azonban 15-30 évente egyszer éri el közvetlenül Barbadost egy hurrikán. A trópusi viharok és hurrikánok gyakran 20-100 mérföldes körzetben haladnak el a sziget mellett, de általában nem okoznak közvetlenül nagy károkat Barbadoson.

Időjárás és hőmérséklet az év folyamán

Így néz ki Barbados időjárása az év egyes hónapjaiban.

Időjárás januárban

Januárban Barbadoson főszezon van, nagyon rövid időnkénti záporokkal (főleg éjszaka) és részben felhős vagy tiszta égbolttal. A hőmérséklet általában 29 °C körül mozog, amit állandó szellő mérsékel, különösen a déli és keleti partvidéken.

A tengervíz hőmérséklete 26 °C körül van.

Időjárás februárban

Február éghajlata kedvező a zavartalan nyaraláshoz. A levegő hőmérséklete 29 °C körül mozog, a páratartalom pedig az év legalacsonyabb értéke, ami az állandó szellővel együtt nagyon kellemesvé teszi a szabadban való tartózkodást.

Februárban nagyon kevés eső esik. Szórványosan fordul elő este vagy éjszaka, a legtöbb esetben rövid, 10 perces záporok formájában.

A tenger hőmérséklete 26 °C-ra melegszik.

Időjárás márciusban

Márciusban Barbadoson ideálisak a feltételek a nyaraláshoz. Márciusban esik a legkevesebb eső az év során, és csak szórványosan fordulnak elő 10 perces záporok éjszaka és este.

Az égbolt a nap nagy részében derült vagy részben felhős, csak estefelé van időnként felhőzet, de csak néhány tucat percre.

A hőmérséklet 29 és 30 °C között alakul, a tengervíz hőmérséklete 26 °C körül van.

Időjárás áprilisban

Az áprilisi időjárás Barbadoson nem különbözik a téli időjárástól, és gyakorlatilag semmi esélye sincs arra, hogy az egész tartózkodás alatt más legyen, mint derült vagy részben felhős, 30 °C körüli hőmérséklettel.

A heves záporok buja zöldben tartják a növényzetet, de mivel szinte kizárólag este vagy éjszaka fordulnak elő, és nem tartanak tovább 20 percnél, nem befolyásolják a pihentető nyaralást.

Májusi időjárás

Barbadoson még a május is a főszezon hónapjához sorolható. Bár a csapadékmennyiség nagyobb, mint a korábbi hónapokban, még mindig általában éjszaka, ritkábban nappal esik az eső.

A levegő hőmérséklete nem sokat változik, 30 °C körül mozog, míg a tengervíz hőmérséklete 27 °C-ig emelkedik.

Időjárás júniusban

Júniusban kezdődik az esős évszak, de ha találsz olcsó repülőjegyet erre az időpontra, ne aggódj, hogy Barbadosra utazol.

Júniusban körülbelül minden második nap esik az eső, heves félórás záporok formájában, amelyek időnként napközben is előfordulnak. A hőmérséklet a 30-as években marad, és a páratartalom megemelkedik, így a szabadban való tartózkodás nem alkalmas az érzékeny egyének számára.

Időjárás júliusban

A hosszú nappalok miatt júliusban van a legtöbb napsütéses óra az évben. Bár a derült eget minden délután felhők szakítják meg, amelyeket rövid, heves záporok követnek, tartós eső miatt nem kell aggódni.

A hőmérséklet minden nap 31 °C-ig emelkedik, és a páratartalom meglehetősen magas, de az egész évben állandóan fújó szél kellemesebbé teszi a szabadban való tartózkodást.

Időjárás augusztusban

Az augusztus forró, párás hónap, gyakoriak a heves záporok (napi 1-3 alkalommal), de ezek a szél miatt általában csak néhány percig tartanak. Augusztusban a hőmérséklet csak minimálisan változik, egész hónapban 31 °C körül mozog.

A tengervíz hőmérséklete akár 29 °C is lehet.

Időjárás szeptemberben

Szeptemberben lassan tetőzik az esős évszak, és ritka esetekben hurrikánok vagy trópusi viharok is fenyegetnek. A valóságban azonban a katasztrofális események általában elkerülik Barbadost, és átlagosan 20-30 évente egyszer érik el a szigetet.

A viharok azonban még így is erősek lehetnek, és minden nap előfordulhatnak. Ezek azonban általában csak délután vagy késő este vannak, és nem tartanak sokáig.

Még szeptemberben is a nap nagy részében süt a nap, és ritka a néhány óránál hosszabb ideig tartó teljesen borult égbolt.

Időjárás októberben

Október az év legcsapadékosabb és legmelegebb hónapja. Heves zivatarok gyakran minden este előfordulnak, néha naponta többször is, de még októberben sem fordulnak elő tartós záporok.

Még ősszel is egyenletes szél fúj, így a felhők és az eső gyorsan - legfeljebb 30 percen belül - elfújnak újra. A hőmérséklet átlagosan 31 °C körül alakul, a páratartalom pedig igen magas.

Ha nem bánja, hogy egy-egy zivatar fél órán keresztül fújja ki a tengerből, októberben érdemes Barbadosra utaznia. Ebben a hónapban a legalacsonyabbak a szállásárak, és a Karib-tenger más részein gyakori hurrikánszezon is ritkább.

Időjárás novemberben

November az esős évszak utolsó hónapja, és alig különbözik az októbertől. Az eső gyakori és heves, de nagyon rövid ideig tartó, napos vagy részlegesen felhős időjárás és 30 °C körüli magas hőmérséklet jellemzi a hónapot.

A tenger is meleg, akár 28 °C-ra is felmelegszik.

Decemberi időjárás

A december átmeneti hónap az esős évszak és a főszezon között, de a karácsony miatt már ebben a hónapban a legmagasabbak az árak minden szolgáltatás esetében.

Az időjárás alkalmas a túrázásra és a tengerparti lustálkodásra. A csapadékösszegek meglehetősen magasak, de szinte kizárólag rövid, 20 perces záporokban koncentrálódnak, amelyek este vagy éjszaka fordulnak elő, és még nem minden nap.

A levegő hőmérséklete 29 °C-ig, a tenger hőmérséklete pedig 27 °C-ig emelkedik.

Hőmérsékleti táblázat az év folyamán

Barbados - Hőmérséklet az év folyamán

Hónap
Időjárás
Air
Víz
Január
nap
28 °C
27 °C
Február
nap
29 °C
26 °C
március
nap
29 °C
26 °C
Április
napos
30 °C
27 °C
talán
napos
30 °C
27 °C
Június
napos
30 °C
28 °C
Július
napos
30 °C
28 °C
Augusztus
eső
31 °C
29 °C
Szeptember
eső
31 °C
29 °C
Október
eső
30 °C
29 °C
November
eső
30 °C
28 °C
December
napos
29 °C
28 °C

Mikor kell költözni Barbados

A legjobb idő Barbados meglátogatására decembertől májusig tart. Ekkor esik a legkevesebb csapadék és ekkor van a legtöbb napsütés a szigeten.

Barbados azonban azon kevés karibi szigetek egyike, amelyet egész évben gond nélkül meglátogathat. Különösen július és november között kell számítani magas páratartalomra és magas hőmérsékletre, de a fülledt időjárást az állandó szél mérsékli.

Nyáron és ősszel is lényegesen több eső esik, mint télen és tavasszal, de ezek az esetek túlnyomó többségében rövid (legfeljebb 30 perces) záporok, bár lehetnek nagyon hevesek is.

A hurrikánok és trópusi viharok legnagyobb kockázata augusztustól novemberig tart, de Barbados már a fő hurrikánövön kívül esik, ezért átlagosan 30 évente egyszer fordul elő közvetlenül a szigeten hasonló természeti katasztrófa.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.