Barbados - kultúra és történelem

Barbados

Mennyire könnyű angolul beszélni Barbadoson? Milyenek a barbadosiak és mikor vannak zárva az üzletek Barbadoson?

Szálláshely keresése Barbadoson

Nyelv

A hivatalos nyelv az angol, de a helyiek saját dialektusukat, a bajan-t beszélik. A szó egyébként a bajan (néha baiannak írják), minden sarkon látni fogod, és minden barbadosi dolgot kifejez. Egy turistával való beszélgetés során azonban a helyiek igyekeznek nem használni a nyelvjárást.

Egy mini szótár a használt nyelvjárással:

- Hello - Marnin / How ya
- Hol van...? - Hol van...
- Tudna nekem segíteni? - Tudna segíteni ma?
- Mennyibe kerül? - Mennyibe kerül?
- Köszönöm - Köszönöm.

Mindenesetre itt gond nélkül boldogulhatsz a hétköznapi angol nyelvvel. A helyiek, a "bajánok" nagyon segítőkészek, és ha nem érted, türelmesen mindent elismételnek háromszor is.

Emberek

A sziget lakossága 93%-ban afrikaiak leszármazottaiból, 3%-ban európaiakból, 3%-ban vegyes fajúakból és a maradék 1%-ban ázsiaiakból (indiaiak, kínaiak) áll. Barbados egy fejlett ország a Karib-térségen belül, fejlett és viszonylag gazdag társadalommal.

A szegénység csak Bridgetown egyes részein él nagyobb mértékben, de klasszikus nyomornegyedekkel vagy egyenesen nyomornegyedekkel nem találkozhatunk.

Barbados lakossága körülbelül 285 000 fő, ezzel a szigetország a világ 22. legkisebb országa a lakosságszám alapján.

A bajorok (azaz a barbadosiak) laza emberek. Segítőkészek és türelmesek a turistákkal, de nem idegesítőek. Ha nem kérdezel, hajlamosak figyelmen kívül hagyni téged. Általánosságban elmondható, hogy a bajorok nagyon hozzászoktak a turistákhoz, még a sziget távoli részein is.

Vallás

A helyi lakosság több mint 75%-a kereszténynek vallja magát, de sok plusz-mínusz egyenlő csoportra oszlanak. A legnagyobbak az anglikánok, a pünkösdisták, a hetednapi adventisták, a morva testvérek és a katolikusok.

A barbadosiak mintegy 20%-a ateista, a maradék 3%-on pedig a többi világvallás osztozik.

Bár a bajorok rendszeresen járnak templomba, hitüket külsőleg nem gyakorolják különösebben, és ez nem befolyásolja különösebben a mindennapi életüket.

Ünnepek

A barbadosi ünnepek nem gyakorolnak nagy hatást a turistákra. A hivatalok az ünnepek alatt zárva tartanak, de a szokásos szolgáltatások, mint például az üzletek, éttermek, autóbérlés, turisztikai ajánlatok és buszok rendben működnek.

Barbadoson összesen 11 munkaszüneti nap van:

 • Újév - január 1.
 • Errol Barrow napja (az ország első miniszterelnöke születésének évfordulója, aki jelentősen hozzájárult a Nagy-Britanniától való függetlenséghez) - január 21.
 • Nagypéntek (húsvét) - ingó dátum
 • Húsvét hétfő - mozgó dátum
 • Nemzeti hősök napja - április 28.
 • A munka ünnepe - május 1.
 • Pünkösdhétfő - változó dátum
 • A felszabadulás napja - augusztus 1.
 • Kadooment Day (Ez a nap a 6 hetes Crop Over fesztivál csúcspontja, amely során a cukornádszezon véget ér. A fesztivál utolsó napján (amelyet Kadooment-napnak neveznek) az ünnepségek tetőpontja az, hogy a helyiek főként tollakból készült, karneválszerű, színes jelmezekben vonulnak az utcára, hogy megünnepeljék az idei termést. A Kadooment a helyi szlengben "nagy bulit" jelent - augusztus 1. hétfője.
 • Függetlenség napja - november 30.
 • Karácsony napja - december 25.
 • Boxing Day - december 26.

Történelem dióhéjban

A portugálok voltak az első európaiak, akik a szigetre érkeztek. Ők adták neki a Barbados nevet (amit szakállasnak fordítanak, és nyilvánvalóan a szigeten bőven termő fügefa liánoktól származik). A sziget 1625-ben brit gyarmat lett.

A britek Afrikából rabszolgákat hoztak a szigetre, és cukornádat dolgoztak fel. Ezért van az, hogy a lakosság többsége ma is fekete, mivel a rabszolgák kétszáz éven át a lakosság túlnyomó többségét alkották.

Barbados 1966. november 30-án nyerte el függetlenségét, és a világon a 3. ország lett, amely elfogadta a parlamentáris demokráciát.

Kultúra

Az év legfontosabb kulturális eseménye a már említett Kadooment-napi karneváli felvonulás. A zenének hosszú gyökerei vannak itt. R'n'b-t, reggae-t és a helyi híresség, Rihanna slágereit hallhatja minden sarkon.

Az ország nemzeti sportja a krikett, amelyet az angolok hoztak a szigetre a gyarmatosítás idején.

A sziget legrégebbi mesterségei kétségtelenül a helyi Mount Gay rum előállítása, a halászat és a mezőgazdaság (főként a cukornád). A szigeten sörfőzés is folyik, amelynek hagyományai mintegy 60 évre nyúlnak vissza. Az egyetlen helyi sört itt főzik Banks.

Turizmus

A helyi gazdaságot hosszú évek óta a turizmus uralja. Elsősorban a nyugati és a déli partvidéken terjedt el. A sziget nagyon népszerű a tehetős vendégkör körében, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatások minősége nagyon jó.

A turisták elsősorban azért repülnek Barbadosra, hogy meglátogassák a Karib-tenger jellegzetes strandjait. Minden strand egy kicsit más, de közös bennük a finom, tiszta fehér homok, amelyet azúrkék tenger mos.

Szálláskeresés Barbadoson

A szolgáltatások itt is hasonló színvonalon vannak, mint Európában vagy Észak-Amerikában, talán csak az éttermek és üzletek választéka kisebb.

Minden üdülőhelyen, de különösen a nyugati és a déli parton vannak szupermarketek. A legjobban felszereltek a Massy szupermarketek, amelyek sok helyen megtalálhatók. Kisebb élelmiszerboltok szó szerint minden sarkon elszórtan találhatók.

Éttermek megint csak a legnagyobb falvakban vannak, de mindenhol máshol nem okoz gondot a helyi bódékban és rögtönzött gyorséttermekben enni.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.