Sint Maarten - mi a teendő

Saint Martin

Hogyan szórakozzunk Sint Maarten / Saint-Martinon egy egynapos hajóút során?

És hogyan lehet jól érezni magunkat a hosszabb tartózkodás során? Fedezze fel, milyen főbb tevékenységeket kínál Saint-Martin.

A 10 legjobb szálloda - Sint Maarten

Plane-spotting

A repülés szerelmesei körében kevés hely híresebb, mint Sint Maarten.

Finom fehér homokos tengerpart, az egyik oldalon a tenger, a másik oldalon pedig alig néhány méterre az SXM repülőtér kifutópályájának kezdete. Ez a híres Maho Beach, ahol a repülőgépek szó szerint néhány méterrel a fejed fölött szállnak le.

Felszálláskor a gépek ismét a lehető legközelebb gurulnak a strand melletti kerítéshez, hogy a lehető legtöbb időt kapják a guruláshoz, majd a kifutópálya másik oldalán lévő viszonylag magas hegy miatt meredekebben emelkednek. Ennek a felszállásnak köszönhetően, amely közvetlenül a repülőtér kerítésén kívül történik, első kézből tapasztalhatjuk meg az olyan sugárhajtóművek erejét, mint amilyenek az Airbus A 330-as gépeket hajtják.

A közelmúltig itt egy Boeing 747-est is meg lehetett tapasztalni, de ezt sajnos felváltotta az Airbus A 330-as.

Itt gyakorolják a kerítésrepülést, ahol az adrenalinfüggők a kerítésbe kapaszkodva hagyják, hogy ezeknek a sugárhajtóműveknek az ereje dolgozzon rajtuk. Ha ezen a strandon sznorkelezel, rengeteg napszemüveget, sapkát és sok más dolgot találsz a tengerfenéken, amelyekkel az emberek ide repültek.

Az igazi repülésrajongóknak a francia részen található kis Grand Case repülőtéren is jut idő a spotterkedésre, ahová naponta csak körülbelül 10 gép repül be.

Strandok és fürdőzés

A szigeten közel 40 strand található, így tényleg mindenki számára van megfelelő strand. A leghíresebb strand minden bizonnyal a Maho Beach, ahová a legtöbb turista ide tart.

Maho Beach - Ezt a strandot néha a világ legzajosabb strandjaként is emlegetik, amiatt, hogy mindössze néhány méterre található a repülőtér kifutópályájától. A kifutópálya mindössze 2300 méter rövid, így a repülőgépek a lehető legalacsonyabban repülnek a kifutópálya tetején, szó szerint alig néhány méterrel a napozó turisták feje felett elhaladva.

Happy Bay - A számunkra egyértelműen a legjobb és legszebb strand, ahol eddig jártunk. Happy Baybe nem lehet autóval vagy motorral eljutni, így tényleg nagyon kevesen vannak ott (néha teljesen egyedül voltunk). Egyrészt eléggé meglepődtünk, mert ez a strand szinte minden útikönyvben vagy útikönyvben szerepel. A strandot gyalogosan a Friar's Bay strandról lehet megközelíteni. Kb. 15 perc séta a "dzsungelen" keresztül, ahol leguánok ugrálnak a fejünk felett.

Happy Bay meglehetősen nagy és színes korallzátonyáról is ismert, ahol rengeteg halat, polipot vagy ráját láthatunk. Számunkra valószínűleg ez volt a sziget legjobb snorkeling helye. A strandon nincsenek szolgáltatások vagy WC-k, így erre fel kell készülni.

Great Bay Beach - Philipsburg strandja. A strand egy rövid sétára van a kikötőtől, ahol az óceánjárók kikötnek, így onnan láthatod őket.

Ilet Pinel - a Pinel-szigeten található természetvédelmi területen lévő strand. Gyönyörű strand türkizkék vízzel és finom homokkal. A strandon van egy bár, ahol ételt és italt lehet rendelni. Zsúfoltabb, de mindenképpen érdemes meglátogatni, ahogy Pinel egészét is.

Mullet Bay - Gyönyörű tágas és nagyszerű strand, csak egy rövid távolságra a híresebb Mahótól. Azonban lényegesen csendesebb.

Snorkeling

Egyértelműen a legjobb snorkelező hely, amit találtunk (és amit tényleg kerestünk) a Happy Bay volt, egyébként tényleg nem sokat ér a sziget körül.

A sziget északi részén lévő Anse Marcelnél is jó körülmények vannak.

Általánosságban elmondható, hogy Szent Márton vizeinek víz alatti élővilága nem olyan bőséges, mint más karibi szigeteken, de a kirándulásokkal és úszással megszakított rekreációs snorkelinghez a sziget tökéletesen megfelel.

Kirándulások a közeli szigetekre

Ha legalább egy hétig St. Martinon tartózkodik, mindenképpen ajánlott hajóval vagy repülővel elutazni a környező szigetekre is.

A St. Martinra és onnan történő közlekedéssel kapcsolatos részletes információkat a Hogyan juthat el ide című fejezetben találja.

St. Bartholomew

Egy francia sziget, amely az igazi repülésrajongók körében talán még híresebb, mint maga Sint Maarten.

A helyi kis SBH repülőtér rövid kifutópályájáról híres, amelyet egyik oldalon egy meredek domb, a másikon pedig egy gyönyörű tengerpart határol.

St Barthélemy azonban Gustavia gyönyörű városával is elbűvöl, ahol keverednek a svéd és a jelenlegi francia uralom idejéből származó hatások, és persze a jellegzetes karibi strandok a fehér homokkal.

A sziget a luxuscélpont jellegzetességeivel rendelkezik, ahol egy éjszaka egy tengerparti szállodában 900 usd körül kezdődik. A nagyon gyakori légi és hajójáratoknak köszönhetően azonban könnyen tehetünk egynapos kirándulást.

 • Repülővel - menettérti jegyek 200 usd-tól, Winair járattal az SXM repülőtérről vagy St. Barth Commuterrel a franciaországi Grand Case repülőtérről, a repülés körülbelül 13 percet vesz igénybe.
 • Hajóval - menettérti jegyek 115 usd-tól, a hajók Philipsburg vagy Marigot felé közlekednek, a hajóút 45 percig tart.
 • Hotelek keresése - St. Barth

Saba

Az aprócska Saba sziget a legkisebb a holland területek közül, és itt található egész Hollandia legmagasabb hegye, a Mount Scenery is.

Saba nagyszerű hely a túrázásra, ahol akár több napot is eltölthetünk a hegyekben sétálva. Emellett az egyik legnépszerűbb búvárkodási célpont is.

Részletes szabai útikalauzunkból megtudhatja, mit érdemes tenni és látni.

 • Repülővel - menettérti jegyek kb. 200 usd, csak a Winair repül, a repülési idő kb. 15 perc.
 • Hajóval - menettérti jegyek kb. 115 usd, csak Philipsburgból indulnak, menetidő kb. 80 perc.
 • Szállodák keresése - Saba

Anguilla

A St Martinhoz legközelebb eső sziget a brit Anguilla szigete, amely nagyszerű búvárhelyeiről és gyönyörű strandjairól ismert.

A világ legrövidebb nemzetközi járata 19 km-re közlekedik SXM és Anguilla repülőtere között.

 • Repülővel - menettérti jegyek kb. 200 USD, csak az Anguilla Air Services repül, a repülési idő kb. 7 perc.
 • Hajóval - menettérti jegyek kb. 60 eur, csak Marigotból indulnak, menetidő kb. 20 perc, drágább jegyek az SXM reptéren lévő dokkolóból vásárolhatók a vonalon.
 • Szállodák keresése - Anguilla

Túrák

Gyakran kérdezik, hogy Sint Maartenen a strandok mellett van-e túrázás is.

Sint Maartenen nincsenek hosszú, kijelölt túraútvonalak, inkább rövid sétákra alkalmas, például a marigoti Fort Louisba (kb. 1 km) vagy az út végétől a legmagasabb hegyre, a Pic Paradisra (kb. 2 km).

Adrenalin szórakozás

Élvezze az utazást a világ legmeredekebb kötélpályáján, vagy tegyen egy másik kötélpályát a sűrű dzsungel fák koronái felett.

St Martinon két adrenalin-központ is található.

 • Sentry Hill - A holland oldalon a 853 hosszú kötélpályát használhatja ki, amely 320 méteres magasságkülönbséget küzd le, és ezzel a világ legmeredekebb ilyen jellegű attrakciója.
 • Loterie Farm - A francia oldalon a dzsungel felett húzódó kötélpályán élvezheti a kötélpályát, vagy sétálhat a sűrű erdőben.
Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.