Sint Maarten - minden az autókölcsönzésről

Saint Martin

Franciaországhoz és Hollandiához hasonlóan itt is a jobbra vezetés a jellemző.

Szent Mártonban autóval közlekedni meglehetősen stresszes és fárasztó az állandó és nagyon hosszú forgalmi dugók miatt. Ha azonban a Maho Beach-en vagy a városokon kívül mást is szeretne felfedezni, az autó mindenképpen jól jön.

Hogyan és mikor foglalhat autót St. Martinon

St. Martinon számos nagy multinacionális és kisebb helyi autókölcsönző cég működik. Az autóbérlés itt is olyan, mint bármely más civilizált országban.

Ennek ellenére van egy sajátossága, mégpedig az autóhiány formájában. Foglaljon autót legalább 2-3 hónappal előre, különösen a december-áprilisi időszakban. Ellenkező esetben azt kockáztatja, hogy reálisan nézve egyik autókölcsönző cégnek sincs szabad kapacitása, és végül teljesen autó nélkül marad, ami a program teljes átdolgozását eredményezi.

Foglaljon autót SXM repülőtéren

Kifejezetten jó tapasztalataink vannak a Sixt, az Avis vagy az AutoUnion bérlésével.

Az autóbérlés árai Saint Martin

Szent Márton az egyik legdrágább úti cél a Karib-tengeren belül, de az autóbérlés árai viszonylag kedvezőek, ha legalább 3 hónappal előre foglalunk.

Az árak szezononként is változnak.

A nagyobb terepjárók árai a legkisebb autók árának akár háromszorosát is elérhetik.

Mint máshol a világon, minél hosszabb ideig bérelünk autót, annál alacsonyabb a napi ár.

Ezenkívül előnyös legalább 2-4 hónappal előre lefoglalni az autót. Ezzel szemben, ha 7 hónapnál hosszabb időre foglal, kevesebb ajánlatot lát, és érdemes várni.

Nemzetközi jogosítvány és egyéb dokumentumok

Ha St. Martinban szeretne autót bérelni, nemzeti jogosítványra van szüksége, és mindig legyen nála nemzetközi vezető i engedély.

St Martinon a legtöbb autókölcsönző cégnél továbbra is szükség van hitelkártyára. Általában 1 200 usd körüli kauciót számítanak fel.

Benzinárak és benzinkutak

St. Martinon drága a benzin. Az árak a francia és a holland részen szinte azonosak.

Itt európai mértékegységeket használnak, így minden ár literre értendő.

A benzinárak 1,50 usd és 1,65 usd között mozognak literenként. A francia részen az árat mindig euróban, a holland részen mindig antillai guldenben adják meg, azonban az autósok 99%-a amerikai dollárban fizet. Az üzemeltető mindig egy rögzített árfolyam szerint számítja át az árat, amely nem változik.

Hogyan működnek a benzinkutak Szent Mártonon?

St. Martinon a benzinkutak sűrűsége megfelelő, a sziget holland és francia részén minden nagyobb városban találhat benzinkutat.

Itt minden benzinkút személyzettel van ellátva, önkiszolgáló benzinkutak még nincsenek.

Csak álljon meg egy bódéhoz, nyissa ki a tankot, és mondja meg a kezelőnek, mennyit szeretne tankolni. Vagy literben, vagy maximum pénzben, vagy csak annyit mondj, hogy "full tank please".

Fizetni mindig készpénzzel és az esetek túlnyomó többségében kártyával is lehet. A fizetést közvetlenül az ügyintézőnek kell fizetnie, aki feltölti a tankot, így egyáltalán nem kell kiszállnia az autóból.

A legtöbb benzinkút ugyanúgy felszerelt, mint bárhol máshol: egy kis bolt, ahol rágcsálnivalók és autós kiegészítők kaphatók, vagy egy kávézó.

Minőség és útburkolati jelek

Szent Mártonon nincsenek autópályák, és csak egy fő körgyűrű veszi körül az egész szigetet.

Az utak minősége itt lényegesen jobb, mint más karibi szigeteken, de rosszabb, mint az USA-ban vagy Európában.

Az utak gyakran nincsenek vízszintes jelzésekkel ellátva, és az útpadkák néha instabilak.

A járművezetők számára nagy trükkösséget jelentenek a lassító küszöbök, amelyek teljesen váratlan helyeken (például a főútról való teljesen logikátlan kijáratokon, a látóhatár mögött vagy egy kanyarban) jelenhetnek meg. A legtöbb esetben ezek a sebességkorlátozó küszöbök egyáltalán nincsenek jelölve.

A közlekedési táblák mindkét oldalon európai formátumúak.

Közlekedési szabályok

Szent Mártonon a jobb oldali közlekedés megengedett.

A sofőrök meglehetősen előzékenyek, és gyakori, hogy a mellékutakról a főútra engedik ki az autókat.

Nem kell aggódnia a veszélyes gyorshajtás vagy az ideges előzés miatt, ha óvatosabban vezet, mint a helyiek. Az előzéskor a sofőrök általában dudálnak, de ez itt normális: ezzel csak azt adják tudtára, hogy úgy döntöttek, előzni fognak, és az udvariasság az, hogy lassítson vagy húzódjon inkább az út szélére.

Ha egy sofőr rádudál, miután elengedted az út szélén, az a köszönet jele.

Sebességek

A sebességet kilométer/órában mérik, és a maximális sebességhatárok a következők:

  • Lakott területen 50 km/h (kb. 32 mérföld/óra).
  • Lakott területen kívül - 60 km/h (kb. 37 mph).

Különösen a franciaországi részen, a településen kívül gyakran 70 km/h-ra emelik a sebességet táblával.

A nagy forgalom, a gyakori lassító küszöbök és a falvak nagy sűrűsége miatt ritkán lehet túllépni a sebességkorlátozást.

Elsőbbségadás és körforgalom

A jelzőlámpával vagy táblákkal nem szabályozott csomópontokban a jobb oldali elsőbbség érvényes.

Gyakoriak a körforgalmak, ahol mindig a körforgalomban közlekedő autónak van elsőbbsége. A körforgalomban nagyon gyakori a több sávos közlekedés, mindig szigorúan tartsa be a közlekedési táblákat. A körforgalomból való kihajtáskor mindig használni kellene a jelzőfényt, de a gyakorlatban ezt senki sem teszi meg.

Alkohol, biztonsági öv és telefonálás

A biztonsági öv használata kötelező, és vezetés közben telefonálni szigorúan tilos. A fülhallgatók használata sem megengedett.

Szent Mártonon zéró tolerancia van a vezetés közbeni véralkoholfogyasztás tekintetében.

Foglaljon autót St. Martinon

Forgalomsűrűség

A forgalom sűrűsége őrületes St. Martinon, különösen a Philipsburgtól Cole Bayen és a repülőtéren át Marigotig tartó sávban.

Gyakran hosszú sorok alakulnak ki, amelyek percekig teljesen mozdulatlanok, és a Maho Beachről Philipsburgba vezető út néha akár 2 órát is igénybe vehet.

A sorok véletlenszerűek. Nem minden nap alakulnak ki, és nem minden nap egyformán lassúak. A legrosszabb helyzet általában Simpson Bay és Cole Bay környékén van.

A sziget keleti és északi oldala viszont általában gond nélkül járható, és ezeken a területeken nem túl nagy a forgalom.

Parkolás

Míg a nagyon nagy forgalom megnehezíti az autós közlekedést Szent Mártonon, a parkolási lehetőségek viszont nagyon pozitívumot jelentenek.

A parkolás szinte minden utcán vagy parkolóban ingyenes.

A Maho Beachen például fizetős a parkolás, de az összes többi strandon és turisztikai látványosságnál ingyenesen parkolhatunk.

A városokban is könnyen találhat helyet az utcák mentén, vagy a Philipsburg főútja mentén lévő nagy parkolókban, illetve Marigot kikötőjénél.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.