Sint Maarten - kultúra és történelem

Saint Martin

Mennyire könnyű angolul beszélni Szent Mártonon? Milyenek a helyiek, és mikor vannak zárva az üzletek St. Martinon?

A 10 legjobb tengerparti üdülőhely

Nyelvek

A sziget holland és francia részén eltérő a hivatalos nyelv.

A holland rész

Sint Maarten holland részének hivatalos nyelvei a holland és az angol.

Bár a hivatalokon, a rendőrautókon vagy egyes táblákon a hivatalos feliratok hollandul vannak, itt szinte senki sem beszél hollandul.

A helyiek még egymás között is szinte kizárólag angolul beszélnek, már csak azért is, mert a lakosság túlnyomó többségét a Karib-tenger túlnyomórészt angol nyelvű szigeteiről bevándorlók alkotják.

Sint Maartenen az angol a legelterjedtebb nyelv, és egyáltalán nem lesz gond, ha a helyiekkel, az üzletekben és a hivatalokban is ezen a nyelven beszél.

A francia rész

A francia felén a hivatalos nyelv kizárólag a francia.

A holland részhez képest itt valóban minden gond nélkül beszélhetsz franciául, és sok helybéli számára a francia az anyanyelv.

Azonban az angol is széles körben beszélt nyelv itt, és biztosan nem okoz majd gondot, ha a francia részen angolul beszélsz.

Történelem dióhéjban

Szent Mártont Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1493-ban, és Tours-i Szent Mártonról nevezték el, akinek születésnapját november 11-én ünneplik. A sziget eredeti neve "Soualiga" (a só városa) volt.

Szinte minden európai gyarmatosító hatalom érdeklődött Szent Márton iránt a sóban való gazdagsága miatt. A helyzet végül 1648-ban rendeződött, amikor is a szigetet egy északi francia és egy déli holland részre osztották.

A 19. századig Saint Martin gyarmata a gyapot, a dohány és a cukornád termőhelye volt. Több mint 150 éven át Afrikából hoztak ide rabszolgákat, akiknek száma sokszorosan meghaladta az európaiakét. Ezért van az, hogy a ma élő Szent Márton lakosok többsége afrikai rabszolgák leszármazottja.

Más gyarmatokkal ellentétben St. Martin a mai napig nem próbált függetlenedni.

A szigetet a mai napig megosztják a franciák és a hollandok, és ez az együttélés csaknem 400 éve minden probléma nélkül tart.

Emberek és vallás

Saint Martin a „Friendly island“. címen mutatkozik be, és a helyiek igazán barátságosak.

Az emberek segítőkészek az útbaigazításban, és nem aggódnak túl sokat semmi miatt. Az egyetlen problémás lakosok az alkalmi részegek a nagyobb városokban, de a koncentráció közel sem olyan magas, mint az európai vagy amerikai városokban.

Az alig 80 000 fős lakosság nagy része afrikai rabszolgák leszármazottja. Egy százaléknyi egységnyi európai vagy amerikai, akik ideköltöztek és állandóan itt élnek.

Vallás és hit

A lakosság nagyjából egyharmada katolikus, és más keresztény felekezetek is jelentős számban vannak jelen. A lakosság körülbelül 5%-a hindu, olyan indiaiak leszármazottai, akik a gyarmati időkben jöttek ide dolgozni.

A helyiek rendszeresen járnak templomba, de a hit nem játszik jelentős szerepet a mindennapi életben.

Ünnepek

Az üzletek általában hétfőtől szombatig este 8 óráig tartanak nyitva, vasárnap jelentősen csökkentett nyitva tartással. Az éttermek és bárok egész héten este 10 óráig tartanak nyitva.

Munkaszüneti napok Szent Mártonon

A hivatalok, postahivatalok és egyes üzletek munkaszüneti napokon zárva tartanak.

A sziget holland és francia részén eltérőek a munkanapok.

 • Január 1. - Újév napja (francia és holland)
 • Hamvazószerda előtti 3 nap (általában február) - Karnevál (francia rész)
 • Nagypéntek Húsvét - lebegő időpont (francia és holland rész)
 • Húsvét vasárnap - ingadozó dátum (holland rész)
 • Húsvét hétfő - mozgó dátum (francia és holland rész)
 • április 27. - királynő/király napja (holland rész)
 • Farsang - 1 nap április/májusban (holland rész)
 • Május 1. - Munka ünnepe (francia és holland rész)
 • Május 8. - A II. világháború győzelmének napja (francia rész)
 • Nagyboldogasszony napja - májusban lebegő dátum (francia és holland részről)
 • Pünkösd - mozgó dátum májusban (francia és holland rész)
 • július 1. - a felszabadulás napja (holland rész)
 • július 14. - A Bastille elfoglalása (francia rész)
 • Alkotmány napja - október 2. hétfője (holland rész)
 • november 1. - Mindenszentek napja (francia rész)
 • November 11. - Szent Márton napja (francia és holland rész)
 • December 25. - Karácsony (francia és holland rész)
 • December 26. - Karácsony második napja (francia és holland rész)

Turizmus

A sziget gazdasága a turizmusra épül, és a turisták a helyiektől bérelt szerény szobától az Airbnb-n keresztül a nagy és fényűző szállodai üdülőkig sokféle szállás közül választhatnak.

Top 10 szálloda - Sint Maarten

A repülőtér közelében található kölcsönző irodák egyikénél már megérkezéskor autót bérelhetünk. A szigeten is rengeteg cég van, amelyek rengeteg nagyszerű élményt kínálnak, a közeli szigetekre tett kirándulásoktól kezdve a jet-skik bérlésén át a cápákkal való búvárkodásig.

A turisták leggyakrabban olyan élményekért mennek Maho Beach re, ahol közelről szeretnék megtapasztalni a repülőgépek leszállását vagy felszállását, és "repülni a kerítésen".

A szigetet rendszeresen látogatják óceánjárók is, amelyeken több ezer ember is elfér. Ezek a hajók általában csak 1-2 napra kötnek ki itt, és az utasok a kikötés után azonnal a Maho Beachre igyekeznek. Javasoljuk, hogy tájékozódjon, mikor érkeznek ezek a hajók, és ezeken a napokon hagyja ki Maho Beachet.

A fő turistaszezon december közepétől április közepéig tart.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.