Bonifacio

Bonifacio Korzikán

Bonifacio egy erődített középkori város, amely Korzika legdélebbi csücskén, krétafehér sziklákon fekszik. Szardíniától mindössze 12 km-re fekszik, ezért az olasz szigetről érkező kompok egyik fő kikötője.

Bonifacio népszerű turisztikai üdülőhely, teljes felszereltséggel és számos látnivalóval. Korzikai nyelven a város neve Bunifaziu vagy más néven Bonifacio.

Bonifacio hosszú és gazdag történelemmel rendelkezik, amelynek köszönhetően számos műemlék és látnivaló maradt fenn, így Korzika egyik legrégebbi városa.

Genovai citadella

Bonifacio meghatározó jellegzetessége a hatalmas citadella, amely a központ között áll a fehér sziklákon, hogy stratégiai kilátás nyíljon a tengerre. A 9. században, a Genovai Köztársaság idején épült, 1553-ban teljesen lerombolták, de aztán ismét teljesen újjáépítették, és fokozatosan modernizálták. A citadella védi La Haute Ville egész történelmi központját, amely egy 70 méter magas sziklán helyezkedik el.

A Bonifacio kikötőből egy lépcsőpár vezet a fellegvárba: a St Roch és a Rastello.

A citadella faláról a legszebb kilátás nyílik az egzotikusnak tűnő sziklákra, míg a citadella belsejében ma már a történelmi központ található, szűk, árnyas utcáival és kiváló éttermeivel. A bástyákra a belépés ingyenes, a citadellán belül található kis múzeumba pedig 3,50 eurót kell fizetni.

A szűk és védett kikötő bejáratát sziklák védik, a fotogén Madonetta világítótoronnyal együtt, amelyre szép kilátás nyílik a félsziget nyugati széléről, amelyen a történelmi központ fekszik.

Aragóniai király lépcsője

Egész Korzika egyik leghíresebb látnivalója az Aragóniai király lépcsője (Escalier du Roi d'Aragon), amely egy mészkősziklába vájt, és 45°-os szögben ereszkedik le a történelmi központból és a fellegvárból szinte a tengerszintig.

A legenda szerint a lépcsőt 1420-ban az aragóniai katonák az ostrom során egyetlen éjszaka alatt vájták a sziklába, de valójában a lépcsőt ferences szerzetesek építették több hónapon keresztül, és az volt a célja, hogy a kolostorból közvetlenül egy friss vizet tartalmazó barlangba jusson.

Összesen 187 lépcsőfok ereszkedik le alig néhány méterrel a tengerszint fölé, ahonnan egy vízszintes, mintegy 400 méter hosszú ösvényen lehet eljutni a ma már száraz barlangba. Ugyanezen az ösvényen juthatunk vissza a központba. Az Aragóniai lépcső meglátogatását nem szabad kihagyni, mivel látványos kilátás nyílik a sziklákra és a történelmi központra.

  • Bejárat a lépcsőhöz: 5 eur
  • Teljes látogatási idő: kb. 30-40 perc

Séta a sziklák mentén

A gyönyörű és vadregényes fehér mészkőszirtek Bonifaciótól délebbre húzódnak a Capo Petrusatóig, a kis Saint-Antoine sziklás stranddal és a Fanale di Petrusato világítótoronnyal.

Bonifacio központjától a Capoig egy 4 km hosszú (egyirányú) útvonal vezet, amely nagyrészt a sziklák mentén halad, és különösen naplementekor gyönyörű kilátást nyújt (lásd az útvonaltérképet). Körülbelül félúton a Petrusatu-fokot aszfaltúton lehet autóval megközelíteni.

Szállás Bonifacio

A város népszerű kiindulópont Korzika déli részének bejárásához, és jó szálláshely. A normál szállodák árai itt 110 eur 128 eur körül mozognak , de találhat magánapartmanokat is kb. 73 eur/éjért.

Néhány konkrét szálláshoz is adunk tippeket:

  • L'Escale - egy kis magánpanzió egyszerű, de tiszta felszereltséggel közvetlenül a kikötőnél.
  • Hôtel A Madonetta - egy szép, modern 3*-os szálloda, rövid sétára a kikötőtől, fedett parkolóval, ideális az autóval utazók számára.
  • Faro di Capo Testa - kiváló minőségű magánapartmanok a fellegvár központjában.
  • Hotel Colomba - romantikus szálloda Bonifacio történelmi központjában, rövid sétára az Aragon-lépcsőtől.

Hogyan juthat el oda

Bonifacio Korzika legdélebbi részén található, és a T10-es és a T40-es parti út is itt ér véget. Bonifacióban csak a kikötőnél és a történelmi központtal rendelkező félszigeten lévő hivatalos turistaparkolókban lehet parkolni. A parkolók jól láthatóan ki vannak táblázva, és 15 percért 0,70 eurót kell fizetni, vagy 19 eur és 20 eur közötti összeget az egész napra.

Bonifacio tömegközlekedése csak busszal lehetséges:

  • Ajaccio: naponta 2-3 alkalommal az M1-es járat, átszállással Scupet-ben, az út körülbelül 3,5 órát vesz igénybe és 16 eur-ba kerül, menetrend: corsicabus.org
  • Porto Vecchio: naponta 2-3 alkalommal, az utazás 30 percig tart és kb. 2 eur-ba kerül, menetrend: corsicabus.org
  • Bastia: csak Porto Vecchio-i átszállással.

A Piantarella strandra naponta 6 alkalommal helyi busz is közlekedik, egy útra 5 eurót kell fizetni.

Közvetlenül Bonifacio városából kompjáratok indulnak a szomszédos Szardínia szigetére, konkrétan Santa Teresa Gallura városába.

Az ár autóval együtt 55 eur és 60 eur között mozog, a hajóút 1 órát vesz igénybe, és a következő társaságok naponta többször is közlekednek az útvonalon: Corsica Ferries, Ichnusa Lines, Moby.

A különböző hajózási társaságok árait összehasonlíthatja, és közvetlenül vásárolhat például a directferries.com oldalon.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Korzika-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.