Korzika - mi a legjobb módja az utazásnak

Korzika

Korzika nem egy tipikus tengerparti úti cél, ahol az egész nyaralást egy helyen töltöd. Korzika egy olyan sziget, amelyet a természeti szépségeken és a festői hegyi falvakon keresztül történő utazásra terveztek.

Olvasson tovább tippeket arról, hogyan lehet a legjobban közlekedni Korzikán.

Autóval

Az autó a legideálisabb módja Korzika bejárásának. Ha nem saját autóval érkezik, a szigeten számos autókölcsönzőt talál, ahol autót bérelhet.

Hasonlítsa össze az autóbérleti díjakat Korzika területén

Mivel Korzikán az autóval történő utazás a legelterjedtebb közlekedési mód, ezért külön fejezetet készítettünk az autóbérlésről, de a közlekedésről, a közlekedési szabályokról vagy a benzinárakról is találhat információkat. Ez a fejezet azoknak is hasznos lesz, akik autóval érkeznek.

Vonattal vagy a "korzikai TGV-vel"

Érdekes utazási élményt nyújt a Bastia és Ajaccio között közlekedő egyedülálló vasútvonal, amelynek Calviig tartó mellékvonala a zord terep miatt helyenként igen merészen vezet.

A legérdekesebb szakasz Corte és Vizzavona között található. Ezen a viszonylag rövid szakaszon több mint 30 alagút és közel 80 híd található.

A Korzikán átívelő vonatozás az egyik legszebb tevékenység. A kilátás valóban mesés, és a középső hegyeken átrobogó vonatok sebessége olyan alacsony, hogy igazán teljes mértékben kiélvezheti a kilátást.

Ironikus módon az alacsony átlagsebesség miatt a helyi vonatokat a "korzikai TGV" becenévvel illetik, a francia szárazföldön a síneket felszántó legendás nagysebességű vonatok után.

Jegyárak és hol lehet jegyet vásárolni?

A korzikai vonatokra nem lehet online jegyet vásárolni, a jegyeket mindig az állomáson vagy a kalauztól lehet megvásárolni, ha az állomáson nincs jegypénztár vagy jegykiadó automata. Az árak viszonylag magasak, az alábbiakban egy példát mutatunk:

 • Ajaccio - Bastia - kb. 22 euró
 • Bastia - Corte: kb. 10,50 eur
 • Ajaccio - Calvi - kb. 25 eur

A teljes árlista a Korzikai Vasutak honlapján található: cf-corse.corsica/tariffs.

Menetrendek és járatsűrűség

A Bastia és Ajaccio közötti fővonalon a vonatok naponta átlagosan 5 alkalommal közlekednek, hétvégén és ünnepnapokon 3-4 alkalommal. A Calvi felé vezető mellékvonal, amely Ponte Leccia-nál válik el a fővonaltól, naponta 1-2 alkalommal közlekedik.

A legnagyobb városok, Ajaccio, Bastia és Calvi környékén ezeken a szakaszokon egy forgalmasabb elővárosi vasút közlekedik:

 • Ajaccio - Mezzana
 • Bastia - Casamozza
 • Calvi - Ile Rousse

A menetrendek a vasúttársaság honlapján is megtalálhatók: cf-corse.corsica/horaires.

Ezekben a menetrendekben minden egyes járat külön oszlopot kap, amelynek elején fel van tüntetve, hogy mely napokon közlekedik:

 • TLJ = minden nap közlekedik
 • SF SDF = hétfőtől péntekig közlekedik, ünnepnapokon nem.
 • SF DF = hétfőtől szombatig közlekedik, munkaszüneti napokon nem közlekedik.
 • SF Sa = minden nap jár, beleértve az ünnepnapokat is, kivéve szombaton, amikor nem jár.
 • SA DF = csak szombaton és vasárnap közlekedik

Busszal

Korzikán több társaság is üzemeltet buszjáratokat, de a buszhálózat még így is eléggé gyér, és a legjobb, ha nem hagyatkozunk rá.

Csak a legnagyobb települések között lehet busszal közlekedni, és általában nem többször, mint napi 2-3 alkalommal. A hegyvidéki turisztikai látványosságok többségét egyáltalán nem járnak buszok, és a városokon kívüli strandok többségét sem szolgálja ki tömegközlekedés.

Az áttekinthetőség kedvéért létrehoztak egy saját honlapot, a corsicabus.org-ot, amely megpróbálja egységes menetrendekbe foglalni a Korzikán működő összes busztársaságot.

A főbb járatokat általában a weboldal tartja naprakészen, de mindig érdemes minden egyes menetrendet külön-külön ellenőrizni, hogy mikor frissítették utoljára.

A jegyeket mindig a járművezetőtől kell megvásárolni, és néhány társaságnál online elővételben is lehet jegyet vásárolni, lásd alább.

Indikatív árak néhány népszerű útvonalon:

 • Ajaccio - Sartene: 8 eur
 • Ajaccio - Bonifacio: 20 eur
 • Ajaccio - Porto Vecchio: 20 eur
 • Ajaccio - Piana: 12 eur
 • Bastia - Porto Vecchio: 24 eur
 • Bastia - Saint-Florent: 10 eur
 • Calvi - Porto: 18 eur

Néhány busztársaság:

 • Collectivité de Corse - Ajacciótól a nyugati part mentén Bonifacioig és északra Porto/Ota üdülőhelyig közlekedő közforgalmú buszhálózat.
 • Autocars de l'Île de Beauté - Ajaccio és Porto/Ota között, ahonnan Calviig közlekedik tovább. Calvi és Evisa között is közlekedik.
 • Balesi Evasion - közvetlen összeköttetés Ajacciótól Porto-Vecchioig a Bavella hágón keresztül.
 • Corsicar - egy közvetlen Bastia - Ile Rousse - Calvi és Bastia - Calenzana vonal
 • Rapides Bleus - egy Bastia és Porto-Vecchio közötti járat, valamint egy szezonális járat Porto-Vecchio és a Santa Giulia strand között.

Ezenkívül Ajaccio és Bastia városában tömegközlekedési buszokat is igénybe vehet:

Az autóbuszos utazás mindenesetre fakultatív extra, és csak az utolsó választás lehet.

Kerékpározás

Korzikán a közúti kerékpározás, a nyugodt hegyi kerékpározás és az extrém downhill kerékpározás egyaránt élvezhető. A kerékpározásra kiválóan alkalmas helyek Korzikán: Castagniccia, Casinca, Cap Corse, a belföldi hegyek, Alta Rocca, La Balagne és a nyugati part Porto és Calvi vagy Ajaccio és Propriano között.

A szigeten több kerékpárkölcsönző cég is működik, például: Bcyclet Corse, Bike-Rental-Corsica, Wild Machja.

Motorbike

A kanyarokkal teli korzikai utak sok motoros kedvelt célpontjai. Motorbicikliket helyben is lehet bérelni, például a Rentalmotorbike vagy a Bike-Rental-Corsica.

Stoppolás

Korzikán a stoppolás nem jelent problémát, általában nem kell tizenöt percnél többet várni. Sok esetben az első autó megállítja Önt. A stoppolás meglehetősen elterjedt jelenség Korzikán, már csak a turisták nagy száma és a tömegközlekedéssel való rossz megközelíthetőség miatt is.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.