Rila kolostor

Rila kolostor

Bulgária leghíresebb ortodox kolostora Szófiától mintegy 120 km-re délre található, a Rila-hegység csúcsai közötti völgyben. Innen ered a neve is. A kolostor 1173 méter magasan fekszik.

Szálláshelyek keresése Rila

A kolostort a 10. században alapította Rilai Szent Iván, és 1983 óta az UNESCO Világörökség része.

A kolostor jellegzetes bizánci építészete játékos, színes és tele van aranyos részletekkel. Az épület fehér, piros és barna színei a bolgár népviseletet szimbolizálják. Itt látható az első bolgár földgömb és egy ritka ikon, és mindenekelőtt a Szűzanya templom szürreális falfreskói.

A kolostor látogatásakor tartsa tiszteletben az öltözködési szabályokat, és ne lépjen be a területre meztelen vállakkal és térdekkel.

Belépődíjak és nyitvatartási idő

A kolostor területérea belépés ingyenes.

A kolostor több múzeumába és egyes részeibe azonban belépődíjat kell fizetni:

  • Rila Múzeum - csak vezetett túrák (kb. 50 perc) 25 bgn-ért angolul vagy 15 bgn-ért bolgárul.
  • Az egyháztörténeti múzeum - 8 bgn.
  • Ikonok galériája - 3 bgn
  • Hrelov-torony (a kolostor legrégebbi fennmaradt része 1335-ből) - 5 bgn

A Rilai kolostor minden területe naponta 8:30-16:30 között tart nyitva.

Naprakész információkért látogasson el a rilskimanastir.org weboldalra.

Hol szálljon meg?

Szófiából biztosan nem kell csak egy napra a kolostorba menned, és kár is lenne érte. A Rila-hegység környéke lélegzetelállító és emberléptékű.

Közvetlenül a völgyben, ahol a Rila kolostor fekszik, számos szép szállodát és panziót talál, 37 eur körüli éjszakánkénti és kétágyas szoba árakkal.

A kolostortól kb. 4 km-re a városon kívül, vidéken két jól minősített szállodát talál:

Hogyan juthat el oda

A kolostor egy mellékúton található, Szófiától 120 km-re délre és Blagoevgradtól 40 km-re.

Autóval

A legkényelmesebb közlekedési forma mindenképpen a bérelt autó, amellyel korlátlanul bejárhatja a környező hegyeket. Szófiában a multinacionális autókölcsönző cégek standard választékát találja.

Árak összehasonlítása - autófoglalás

Tömegközlekedés

Szófiából (Ovcha Kupel buszpályaudvar a város déli részén) közvetlen minibuszok közlekednek júliusban és augusztusban a Rila Bus Express busztársaság által. A minibusz naponta egyszer közlekedik, az aktuális indulási időpontokat a rilskimanastir.org weboldalon találja. A jegy ára 17 bgn.

Naponta kétszer közvetlen minibuszjárat indul Blagoevgradba és Dupnitsa városába is (5 bgn), ahonnan vonattal és a szófiai Union Ivkoni távolsági buszokkal lehet utazni.

A kolostor honlapján menetrendet talál az indulási időpontokról, azonban ezek az időpontok nem mindig naprakészek: rilskimanastir.org.

Turista transzfer

A legbiztosabb és legdrágább megoldás a Szófiából a Rilai kolostorba szervezett egynapos kirándulásokat szervező turisztikai ügynökségek igénybevétele.

Ezek az utak mindig vezetettek, és általában megállnak a Bojana-templomnál is.

Költségük 35 euró körül van, és ilyen cégekkel lehet megszervezni őket:

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Bulgária-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.