Bulgária - minden az autókölcsönzésről

Bulgária

Érdemes autóval utazni Bulgáriában, ha a vidéket szeretné felfedezni, vagy olyan hegyvidéki területekre szeretne eljutni, ahol a tömegközlekedés nagyon gyéren jár.

Ez a cikk azonban a közlekedési szabályokat, a benzinkutak működését vagy az autópályadíj fizetését is ismerteti, így a saját autóval Bulgáriába utazóknak is szól.

Hogyan és mikor foglaljon autót Bulgáriában

Ha autókölcsönzőknél kell autót foglalni, általában minél korábban foglal, annál olcsóbb lesz. Ez Bulgáriában is igaz, bár a különbségek nem annyira markánsak, mint más európai úti célok esetében.

Javasoljuk például, hogy használja a Booking.com összehasonlító motorját az összes autókölcsönző cégnél, amely az Ön által kiválasztott szempontok szerint rendezi az eredményeket.

Autóbérleti díjak összehasonlítása - Booking.com

A legjobb megoldás, ha közvetlenül az egyik nemzetközi repülőtéren bérel autót. Ellenőrizze az autók aktuális elérhetőségét és árait.

Autókölcsönzés árak Bulgáriában

Az autóbérlés Bulgáriában az egyik legolcsóbb az európai üdülőhelyek között. Az ár a bérlés hosszától függ, minél hosszabb a bérlés, annál olcsóbb a napi bérleti díj.

Jelentősen magasabbak az árak nyáron, míg télen az autóbérlés Bulgáriában valóban nagyon olcsó mulatság.

Példák az árakra:

 • 7 napos bérlés nyáron (Burgasz vagy Várna) - a következő összegektől 250 eur
 • 7 napos autóbérlés nyáron (Szófia vagy Plovdiv) - a következő összegtől 180 eur
 • 7 napos bérlés télen (Burgasz vagy Várna) - től 80 eur
 • 7 napos bérlés télen (Szófia vagy Plovdiv) - től 80 eur
 • Foglaljon autót Bulgáriában

Mindig olvassa el a részletes bérleti feltételeket és különösen a biztosítási kötvényt, amelyet szintén megtalál a Booking.com oldalon. Egyes kölcsönző cégek a biztosítást a végső árba beépítik, máshol külön kell fizetnie, az autó típusától és a bérlés időtartamától függően napi 5 eur és 10 eur között.

Az autó visszaadása egy másik helyen

Mivel Bulgáriában több repülőtér is található, sok utazó inkább az egyik repülőtéren bérel autót, és az ország másik végén adja vissza.

A legtöbb kölcsönző cég magas, körülbelül 100 eurós díjat számít fel az autó máshol történő visszaváltásáért.

Nemzetközi jogosítvány és egyéb dokumentumok

Bulgária az Európai Unió része, ezért az utazás előtt nem szükséges nemzetközi jogosítványt beszerezni. Az autókölcsönzőnek el kell fogadnia a klasszikus európai vezetői engedélyt is.

Az autókölcsönző cégek általában hitelkártyát kérnek az autóbérléshez, de gyakran adnak kölcsön bankkártyát is, de vagy kedvezőtlenebb feltételekkel, vagy nagyon magas, gyakran 1000 eurót is meghaladó kaucióval.

Autópályadíjak

Bulgáriában a legtöbb I. és II. osztályú úton való közlekedéshez is matrica szükséges. Ez ma már csak az elektronikus változatban, az E-Vignette-ben létezik. A matricás matricákat eltörölték.

A legegyszerűbben online vásárolható meg a bgtoll.bg hivatalos weboldalon, vagy egy automatánál, ahol beírja a rendszámot, és az automatikusan regisztrálja a fizetést. Az automaták minden nagyobb benzinkúton megtalálhatók.

Mennyi a matrica ára Bulgáriában, és hol kell fizetni? Tudja meg a részletes fejezetben - Autópályabélyegek Bulgáriában.

Benzinárak

Bulgáriában a benzin általában olcsóbb, mint Nyugat- vagy Dél-Európában, és olcsóbb, mint Görögországban, Szerbiában vagy Romániában.

Az ár 1,20 eurótól 1,45 euróig terjed. Az árak alakulását például a világhálón láthatja: fuel-prices.eu/Bulgaria.

A benzinkutak sűrűsége nagyon magas, és a benzinkutak gyakran nagyon távoli helyeken és mellékutakon találhatók.

Hogyan működnek a benzinkutak Bulgáriában?

A normál benzint "95-ös", míg a gázolajat "Diesel" néven emlegetik a kutaknál.

Bulgáriában szinte minden benzinkút önkiszolgáló.

Először megállsz egy standnál, magadnak pumpálod ki, hogy mennyi benzinre van szükséged, majd bemész a boltba fizetni. Minden benzinkúton lehet kártyával és készpénzzel fizetni.

Működés és közlekedési szabályok

Bulgáriában jobbra kell vezetni.

Az itteni szabályok nagyon hasonlóak a többi európai országéhoz, és nem kell felkészülni semmilyen kényes helyzetre.

Maximális sebességek

Bulgáriában a sebességet mindig kilométer per órában adják meg. Nagyon gyakran a sebességet kiegészítő közúti jelzésekkel csökkentik.

 • Városok és községek - 50 km/h
 • Falun kívül a normál utakon - 90 km/h
 • Gyorsforgalmi utak - 120 km/h
 • Autópályák - 140 km/h

Körforgalmak

A bolgár városokban nem sok körforgalom található, sokkal gyakoribbak a szabályos, jelzőlámpás kereszteződések.

Azelsőbbség mindig a körforgalomban már közlekedő járműnek jár.

A körforgalomban csak a körforgalom elhagyásakor kötelező jelezni.

Előnyök

Bulgáriában a jelöletlen kereszteződésekben a jobb oldali elsőbbség érvényes. Ilyen kereszteződésekkel elsősorban a városokban találkozhat.

A gyalogosoknak mindig elsőbbsége van a gépjárművekkel szemben a kereszteződésekben. Ezzel szemben a gyalogosnak a gyalogátkelőhelyen meg kell adnia az elsőbbséget a villamosnak.

Egyéb szabályok

Milyen egyéb hasznos közlekedési szabályok vannak még?

 • Avéralkoholszint legfeljebb 0,05% lehet.
 • Vezetés közbentelefonálni szigorúan tilos, és gyakran rendőrségi ellenőrzés alá esik.
 • Afényszóróknak egész nap és egész évben bekapcsolva kell lenniük.
Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.