Bulgária - mi a legjobb módja az utazásnak

Bulgária

Bulgária jó távolsági közlekedési rendszerrel rendelkezik. Nagy buszszolgáltatók üzemeltetnek modern, légkondicionált buszokat, és még a távolsági vonatok is kényelmes, többnyire légkondicionált kocsikkal rendelkeznek.

A kisebb városokba és falvakba irányuló helyi regionális közlekedés is elég jól működik, de általában régi minibuszokkal vagy légkondicionáló nélküli buszokkal, és nincs mód a menetrendek megbízható internetes ellenőrzésére.

Autóval

Az utak minősége meglehetősen rossz, és e tekintetben Bulgária a legrosszabbak közé tartozik Európában.

Az autópályák többnyire újonnan épültek, egyenesek és nagyon tiszták. Másrészt a rendes utak, beleértve az I. osztályú főutakat is, gyakran rossz állapotban vannak, sok kátyúval.

Ráadásul a helyi sofőrök meglehetősen agresszívek és veszélyesek, és - különösen vidéken - nem sokat törődnek a szabályokkal. Mindig jobb, ha a legrosszabbra számítunk, és inkább védekezően vezetünk.

A bulgáriai vezetésről, az autóbérlés árairól, a közlekedésről és az utakról részletes információkat az Autóbérlés című fejezetben talál.

Autóbérleti díjak összehasonlítása - Booking.com

Vonattal

Különösen a hosszabb távolságok esetén használhatja a vonatokat.

A vonatos utazás megtervezése lényegesen egyszerűbb, mint a buszoké, mivel Bulgáriában csak egyetlen vasúttársaság van - a Bolgár Állami Vasutak.

A távolsági vonatok (Szófia - Burgasz és Szófia - Várna) általában légkondicionáltak és viszonylag modernek. Az utazás valamivel lassabb, mint busszal, de a menetrendek megbízhatóak, és a hosszú késések nem jelentenek szabályt.

A regionális járatokon időnként még mindig közlekednek nagyon régi és légkondicionálatlan kocsik.

Hol lehet jegyet vásárolni?

A távolsági és egyes regionális járatokra szóló jegyeket online lehet megvásárolni a hivatalos weboldalon keresztül. bileti.bdz.bg.

A vásárláshoz regisztrálni kell a weboldalon. Az online jegyértékesítés mindig 5-7 nappal az indulás előtt kezdődik. Ezt megelőzően a vonatok túlnyomó többségére nem lehet jegyet vásárolni. Egyes regionális vonatokra nem lehet online jegyet vásárolni.

A vásárlás után a jegyet e-mailben, pdf formátumban küldjük el Önnek. A jegyet nem kell kinyomtatnia, csak mentse el a mobiltelefonjára, laptopjára vagy táblagépére, és mutassa meg a kalauznak a vonaton.

A regionális járatokra szóló jegyeket az állomáson található jegypénztárban lehet megvásárolni, ha pedig az állomáson nincs jegypénztár, akkor a vonaton a kalauztól is megvásárolhatja a jegyet.

Figyelem! Ha olyan állomáson száll fel, ahol van jegypénztár, akkor a jegyet előre kell megvennie, nem pedig a vonaton a kalauztól.

Mindig csak készpénzzel fizethet.

Menetrendek és járatsűrűség

Bulgária összes vasútvonalának menetrendjét nagyon jól áttekinthetően megtalálod a razpisanie.bdz.bg weboldalon.

A járatok járatsűrűsége nem túl nagy, a Szófiából a tenger felé vezető legforgalmasabb útvonalakon (Burgasz és Várna) általában 5-6 nappali és 2 éjszakai vonat közlekedik.

Busszal

A leggyakrabban használt tömegközlekedési eszköz a busz.

A nagyobb városok közötti távolsági járatok nagyon sűrűn közlekednek, és még a kisebb falvakat is legalább naponta egyszer buszok vagy kisbuszok szállítják.

Távolsági buszok

A hosszú utakon (általában több mint 1 órás út) általában légkondicionált, modern buszokat használnak.

A legtöbb távolsági járatra könnyen vásárolhat jegyet online, és a felszálláskor csak fel kell mutatnia a sofőrnek vagy a kalauznak.

Ugyanakkor minden útvonalon a helyszínen is vásárolhat jegyet - a nagyobb buszpályaudvarok jegypénztáraiban, illetve ha egy kisebb megállóban száll fel, akkor a sofőrtől, gyakrabban pedig a buszon belül a kalauztól.

Hol találhatsz járatokat és vásárolhatsz jegyet online?

Megbízható járatkereső motorok nem nagyon működnek Bulgáriában. Hosszú távú útvonalak esetében a bgrazpisanie.com oldalon keresztül viszonylag megbízhatóan össze lehet hasonlítani több fuvarozót.

De mindig ellenőrizze az időpontokat közvetlenül a fuvarozó weboldalán, és a jegyet is közvetlenül az adott busztársaság weboldalán keresztül vásárolja meg.

A jegyvásárláshoz kattintson a társaság nevére.

  • Union-Ivkoni - Bulgária legnagyobb fuvarozója az ország legtöbb nagyvárosát köti össze.
  • Arda Tur - a fő fuvarozó főleg Szófia, Plovdiv és a tengerparti városok, például Burgasz és Várna között közlekedik
  • Biomet - gyakori járatokat kínál Szófia - Veliko Tarnovo - Várna között.
  • Flixbus - a Kaleyával együttműködve gyors járatokat biztosít Szófia, Burgasz és Napospart között.
  • Karat-S - egy kisebb fuvarozó, amely Szófiából Vidinbe vagy Plovdivba közlekedik.
  • Kar-Trans - déli irányú járat Szófiából Bansko vagy Blagoevgrad felé (de az Union-Ivkoni gyakrabban közlekedik ezeken az útvonalakon).

Regionális autóbuszok

A rövid távú buszjáratok nagyon gyakoriak a nagyobb városok (legalább 10 000 főnél több lakos) vagy a turisztikai helyek között. Kisebb, távoli falvakba azonban gyakran csak napi 1-2 járat közlekedik.

A pontos menetrendek internetes megismerése egyes útvonalakon lehetetlen, más útvonalakon pedig meglehetősen megbízhatatlan, mivel a honlapokon szereplő adatokat nem frissítik túl gyakran.

A népszerű bgrazpisanie.com közlekedési keresőről egyes regionális járatok teljesen hiányoznak.

Az indulási időpontok megismerésének legmegfelelőbb módja a nagyvárosok egyes buszpályaudvarainak honlapjai, de még ezeket is gyakran csak néhány évente egyszer frissítik. De legalább az egyes vonalak járatsűrűségének nagyjából való megismeréséhez elegendőek az információk.

Még nincs szállodája? Foglaljon előre

Buszpályaudvarok honlapjai:

Hogyan lehet jegyet vásárolni?

A regionális és helyi buszokra a jegyeket a legtöbb esetben a buszon belül a kalauztól lehet megvásárolni. A nagy buszpályaudvarokon a jegypénztárban kell megvenni a jegyet.

Ha a pályaudvaron nincs jegypénztár, szálljon fel a buszra, foglaljon helyet, és várja meg, hogy a kalauz megtalálja Önt.

Fizetni mindig csak készpénzzel lehet.

Repülővel

Szófiából Várnába és a nyári szezonban Burgaszba is elrepülhetsz repülővel.

A jegyárak meglehetősen magasak, átlagosan 51 eur körül mozognak az egy útra szóló jegyek, csak kézipoggyászra szóló terven.

Ha hozzávesszük a repülőtérre/ről való utazást, akkor körülbelül 2,5 órát spórolhatunk meg a buszozáshoz vagy vonatozáshoz képest.

A járatokat a helyi Bulgaria Air légitársaság üzemelteti, Szófiából Várnába naponta háromszor, Burgaszba pedig nyáron naponta egyszer.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.