Bulgária - kultúra és történelem

Bulgária

Mennyire könnyű angolul beszélni Bulgáriában? Milyenek a bolgárok és mikor vannak zárva az üzletek Bulgáriában?

Szálláshely keresése Bulgáriában

Nyelv

A hivatalos nyelv a bolgár, amelyet a lakosság 85%-a beszél. További kisebbségi nyelvek a török és a román.

Mint ilyen, a bolgár nyelv jelentős fejlődésen ment keresztül, és a szomszédos nyelvek hatására maga a nyelv formája eléggé eltávolodott a szláv típustól.

A bolgár nyelv a cirill ábécét használja, nem pedig a latin ábécét. A turistaközpontokban vagy az útjelző táblák nagy része azonban cirill és latin betűs. A cirill betűk olvasásának alapjai hasznosak például a helyi közlekedésben a vidéki területeken, ahol a latin nyelvet nemigen használják.

Angol és idegen nyelvek ismerete

Az angol nyelvet csak korlátozott mértékben beszélik Bulgáriában. Sokan ismerik az alapszintű angol nyelvet, és a szolgáltatási szektorban a szokásos angol kifejezésekkel is boldogulhatsz.

Ha azonban valami másról szeretnél angolul kérdezni, mint amiről az általad igénybe vett szolgáltatás szól, nem fogsz túl jól boldogulni.

A többi nyelv közül az orosz nyelvet beszélik a legtöbben.

A miniszótár

 • Hello - Dóbar dén
 • Jó reggelt! Dobró útro
 • Goodbye - Viszontlátásra. Dovíždane
 • Köszönöm. Blagodarjá
 • Kérem - Mólja
 • Szívesen. Njama zašto
 • Elnézést. Izvinětě
 • Nem értem... Ně vi razbiram
 • Nem értem... Ne
 • Igen. Da
 • Hová? Kadé?
 • Az állomáson. Gara (гара) / autobusové nádraží – Avtogara (автогара)
 • A parton. Pljaž (плаж)
 • Menetrend - Razpisanja (разписание)

Emberek

Bulgáriának mindössze 6 385 000 lakosa van, és az egyik legalacsonyabb népsűrűségű európai ország.

A bolgárok nagy számban vándorolnak Nyugat-Európába a jobb munkahelyekért, és az ország elnéptelenedése az EU országai közül a leggyorsabb ütemben zajlik.

A lakosság nagy része a főváros, Szófia környékén vagy a tengerparti területeken él.

A nemzeti mentalitás Európa délkeleti részének felel meg. A bolgárok kissé lobbanékonyak, szeretnek szocializálódni, szeretnek veszekedni és szeretnek kibékülni. Gyakran kissé lazák, és sok minden egyáltalán nem zavarja őket, például egy kis rendetlenség az utcán elfogadott norma.

Nagyon gyakran találkozhatunk laza hozzáállással és általános improvizációval. A bolgárok szlávok, és a lakosság közel 90%-át teszik ki. A többi kisebbség a törökök, az örmények és a romák.

A bolgárok barátságosak a turistákkal, de néha túlságosan is barátságosak. Ilyenkor ez általában csak affektálás, hogy valahogy plusz pénzt csaljanak ki belőled. Nagyon gyakran viselkednek így a pincérek, a kis magánszállodák üzemeltetői, az idegenvezetők vagy a különböző turisztikai szolgáltatások eladók.

Vallás és hit

A máltaiak több mint 62%-a a bolgár ortodox egyház híve, és körülbelül 10%-a az iszlám vallás híve.

A helyiek nagyon vallásosak, amit a szó szerint minden sarkon megtalálható templomok rendkívüli sűrűsége is bizonyít. A vallásból az is következik, hogy a bolgárok meglehetősen konzervatív nép.

Ennek ellenére a vallás nem kiemelkedő kérdés a társadalomban, és Bulgáriában nem fogsz találkozni vallási radikalizmussal.

Ünnepek

A turisztikai területeken a legtöbb üzlet éjfélig tart nyitva. A tengerparti üdülőhelyeken kívül a szolgáltatások és kisboltok szokásos nyitvatartási ideje este 7 óráig, a szupermarketek pedig este 10 óráig tartanak nyitva.

Az üzletek és éttermek vasárnap és ünnepnapokon is nyitva tartanak.

Ünnepnapok

 • Január 1. - Újév
 • Március 3. - Felszabadulás az oszmán uralom alól (1878)
 • Május 1. - A munka ünnepe
 • Május 6. - Szent György-nap, a bolgár hadsereg és a bolgár vitézség napja.
 • Május 24. - Szent Cirill és Metód napja, a szláv kultúra és oktatás napja.
 • Szeptember 6. - Kelet-Rumélia és a Bolgár Fejedelemség egyesítésének napja (1885)
 • Szeptember 22. - A függetlenség napja (1908)
 • November 1. - A nemzeti építők napja
 • December 24., 25., 26. - Karácsony

Ezeken az ünnepnapokon minden hivatal, pénzintézet zárva tart.

A bolgárok általában szeretik és megünneplik az összes ünnepet és családi eseményt, mint például az esküvők, születésnapok vagy vallási szertartások. Nagyon népszerűek a bor- és farsangi fesztiválok is, ahonnan nem hiányoznak a hagyományos viseletek és a hagyományos choro kerék táncot is láthatjuk.

Kultúra

Bulgária egész évben számos érdekes kulturális fesztivált és rendezvényt szervez.

Élvezheti a "Golden Rebeck" folklórfesztivált, a népi "Rózsafesztivált" Kalzanakban, vagy a "Madara" zenei fesztivált. Saját tapasztalataink alapján azt kell mondanunk, hogy a bolgárok elképesztően természetesek és spontánok, és a sok folklórfesztivál lenyűgözött minket. Sőt, a legtöbb fesztivál és rendezvény ingyenes.

Történelem dióhéjban

Bulgária legrégebbi és első ismert lakói a trákok voltak. A múltban Bulgária területe része volt Nagy Sándor birodalmának, a Római Birodalomnak vagy a Bizánci Birodalomnak.

Az első szlávok a 6. században léptek be a mai Bulgária területére. Bár az első bolgár államot 681-ben Aszparukh kán alapította, azt más államok vagy birodalmak többször meggyengítették és elfoglalták. Bulgária végül 1908-ban, Ferdinánd herceg vezetésével nyerte el függetlenségét az Oszmán Birodalomtól. Bulgária átélte az 1. és 2. balkáni háborút, valamint az 1. és 2. világháborút.

A II. világháborúban Bulgária a náci Németország oldalán harcolt, de 1944-ben fegyverszünetet kötött a Szovjetunióval, Nagy-Britanniával és az USA-val, és átállt a szövetségesek oldalára.

A Bolgár Népköztársaság 1989-ig a kommunista párt uralma alatt állt. 2004-ben Bulgária a NATO, 2007-ben az EU, 2024-ben pedig a schengeni térség tagja lett.

Turizmus

Bulgária nagyon sokszínű és gyönyörű ország. Nyáron a tengerparton nyaralhat a népszerű üdülőhelyeken: Szozopol, Aranyhomok, Albena, Burgasz és Várna.

Télen a hegyvidéki központokban (például Bansko a Pirin-hegységben vagy Pamporovo a Rodope-hegységben) lehet síelni.

A bulgáriai turisztikai infrastruktúra, különösen a tengerparti üdülőhelyeken és a nagyvárosokban, nagyon jól kiépített, és a szolgáltatások teljes skáláját kínálja.

Bulgáriában a hegyekben nagyon sűrű a turistaházak, az úgynevezett faházak hálózata, amelyek között turistajelzések futnak. A szállás ára 5 euró körül van, amihez a szolgáltatások is illeszkednek. Jó ötlet hálózsákot vinni magunkkal. Egy másik szálláslehetőség a buszmegállókban található, amelyek hasonlóak a nálunk található buszmegállókhoz. Általában padok, asztal és néha tűzrakóhely is van.

Aki pedig a friss levegőn szeret aludni, az szinte bárhol büntetlenül sátorozhat.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.