Bulgária - biztonság és egészségvédelem

Bulgária

Milyen egészségügyi kockázatokkal jár Bulgária? Biztonságos-e, és hol a legmagasabb a bűnözés?

Egészségügyi kockázatok

Bulgáriában nincs egészségügyi kockázat, ami miatt aggódni kellene. Hasonló szabályok és gyakorlatok érvényesek (az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban), mint az EU más részein.

A kockázatok főként a Bulgáriában végzett tevékenységekből adódnak.

A tenger itt általában viszonylag nyugodt, de azért előfordulhatnak nagyobb hullámok. Ha Ön nem gyakorlott úszó, és a tenger zord, akkor jobb, ha nem úszik.

Ha a hegyekben túrázik, mindig gondoljon arra, hogy legyen nála elegendő víz és élelem, és számoljon az időjárás gyors és váratlan változásának lehetőségével is.

Ivóvíz

Bár a csapvíz hivatalosan iható, inkább a palackozott víz fogyasztása ajánlott. A csapvízzel azonban biztosan nem lesz gondja a fogmosáshoz.

Veszélyes állatok

Milyen állatokra kell vigyázni, ha vidéken járunk?

Tengeri állatok

A tengerben úszás Bulgáriában nagyon biztonságos.

A sekély vizekben tengeri sünök és néhány helyen medúzák is előfordulnak, de egyik állat sem életveszélyes, bár fájdalmas sérüléseket okozhatnak.

A Fekete-tengerben nincsenek veszélyes cápák.

Kóbor kutyák

Mint mindenhol a Balkánon, Bulgáriában is találkozhat kóbor kutyákkal, különösen vidéken.

A nagyvárosokban vagy a tengerparti üdülőhelyeken a kóbor kutyák száma minimális vagy egyáltalán nem létezik.

Vidéken a kóbor kutyáknak gyakran van gazdájuk. A falvakban azonban gyakori, hogy a kutyák szabadon szaladgálnak. A kóbor kutyák általában nem agresszívak, de azért kerülni kell őket, mivel különböző fertőzéseket hordozhatnak.

A veszettség, bár Bulgáriában nem teljesen felszámolták, még mindig nagyon ritka.

Medvék, kígyók és egyéb állatok

Bulgáriában nagyon nagy és sűrű erdők és több magas hegyvonulat található, ami ideális környezetet biztosít a barnamedvék számára.

A medvék viszonylag nagy számban fordulnak elő Bulgáriában minden hegységben, azonban az emberekkel való érintkezés meglehetősen ritka, és a medvék kerülik őket. Ha mégis medvét lát, mindenképpen próbálja meg mindenáron elkerülni az érintkezést.

A hegyekben való túrázáskor a biztonság kedvéért érdemes medve spray-t magunkkal vinni.

A mérges kígyók közül a szarvaskígyó megtalálható Bulgáriában, mind az alföldön, mind a hegyekben. Ez azonban egy nagyon félénk kígyófaj, és a harapások ritkák.

Egészségügyi ellátás és kezelés

Az egészségügyi intézmények minősége Bulgáriában érezhetően alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, de még mindig európai szinten van, és mindig viszonylag jó minőségű ellátást kap, ha problémája van.

Az Európai Unió minden polgára jogosult ingyenes kezelésre az államilag finanszírozott kórházakban és klinikákon a biztosítási kártya felmutatásával.

Minden turistának tudnia kell, hogy a biztosítási kártya felmutatásával történő kezelés csak a legszükségesebb költségeket fedezi, és súlyosabb sérülések esetén jobb, ha előzetesen utasbiztosítást köt a biztosítónál.

Bulgáriában bőséges a gyógyszertárak száma és minősége.

Kötelező védőoltások

Bulgáriába nem kötelező védőoltásokat beadatni. Ez egy fejlett ország, ahol nincsenek egzotikus betegségek.

Bűnözés

A nyári hónapokban a turisztikai területeken jelentősen megnő a bűnözés. Ide tartoznak a zsebtolvajlások, a szállodai szobák kirablása és az autólopások. Ennek ellenére Bulgária világszerte nagyon biztonságos országnak számít.

A súlyos és súlyos bűncselekmények száma nagyon alacsony Bulgáriában, de a lopás és a csalás gyakoribb, mint Nyugat-Európában vagy az USA-ban.

Foglaljon kedvezményesen tengerparti szállodát

Katasztrófakockázat

Bulgáriában alacsony a természeti katasztrófák kockázata.

Az ország nem fekszik földrengési zónában, és a tartós heves esőzések ritkák Bulgáriában, így az árvízveszély sem túl nagy.

Nyáron azonban megnövekedhet a tűzveszély, ezért semmiképpen ne gyújtson tüzet, és ne dobjon el cigarettacsikket a szabadban.

Fontos kapcsolatok

A következő telefonszámokat érdemes ismernie, ha Bulgáriában tartózkodik.

  • Európai segélyvonal: 112
  • Egészségügy: 150
  • Rendőrség: 166
  • Tűzoltóság: 160
  • Közlekedésrendészet: 165
  • Közúti segítségnyújtás: 146

Bulgária nemzetközi telefonos előhívószáma: +359.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.