Mae Klong

Maeklong

A Samut Songkhram tartományban található szerény Maeklong (közismertebb nevén Mae Klong) városa egy szokatlan látványossággal vonzza a turistákat. Tegyen egynapos kirándulást Bangkokból, és tapasztalja meg az adrenalintól duzzadó vásárlási élményt a piactéren, amelynek központjában vasútvonal fut keresztül.

Bár a vietnami Hanoiban található vasúti piac híresebb, a thaiföldi is mindenképpen megér egy látogatást. Utazzon vonattal, fedezze fel az autentikus thaiföldi vidéket, tapasztalja meg, hogy a vonat csak centikre halad el, és tegyen egy rövid kirándulást a közeli Amphawa úszó piacára is.

Piac közvetlenül a síneken

Maeklong (a térképeken gyakran tévesen Samut Songkhram tartományként szerepel) egy nyüzsgő város, ahol a halászat és a mezőgazdaság a gazdaság fő támasza. Maeklong központjában pedig a helyi halászok és gazdák minden nap árulják termékeiket.

Mivel a thaiföldi városokban általában helyhiány van, a piac némileg spontán módon alakult ki egy viszonylag kihasználatlan helyi úton, amely Ban Laem városába vezet. Valahányszor egy vonat közeledik, a piaci árusok élénken mozgatják standjaikat a kocsik hatósugarából, a vásárlók pedig a pirosan jelzett vonal mögé húzódnak, hogy elkerüljék, hogy a vonat elgázolja őket. Miután a vonat elhalad, a bódékat visszarakják a helyükre, még akkor is, ha csak 20 perc telik el az átkelés között.

A piac minden nap körülbelül reggel 7:00 órától délután 16:00 óráig tart nyitva, de egyes standok már dél után elfogynak.

A vonatok naponta 8 alkalommal haladnak át a piacon. Négyszer az egyik, négyszer a másik irányba.

Hány órakor megy el a vonat?

Bár a Mae Klongba vezető vasútvonalat az állami tulajdonú Thai Railways SRT üzemelteti, a hivatalos weboldalukon nem találsz menetrendet erre az útvonalra.

Az áthaladási idők azonban az évek során csak minimálisan változtak, mi a jelenlegi, 2023-as menetrendet írjuk át, amely valószínűleg a következő években is érvényes lesz.

  • Indulás Ban Laemből (fordított végállomás): 7:30, 10:10, 13:30, 16:40
  • Érkezés Mae Klongba (a piacon keresztül haladva kb. 2 perccel korábban): 8:30, 11:10, 14:30, 17:40
  • Indulás Mae Klongból (áthaladás a piacon körülbelül 1-2 perccel később): 6:20, 9:00, 11:30, 15:30
  • Érkezés Ban Laembe (a túloldalon): 7:20, 10:00, 12:30, 16:30

Mit lehet vásárolni a piacon?

A Maeklong piac Thaiföld egyik legnagyobb friss halpiaca. Nyilvánvalóan ez nem túl praktikus a turisták számára, de friss gyümölcsöket, italokat, édességeket és készételeket is vásárolhat, amelyek ideálisak egy könnyű ebédhez vagy uzsonnához.

Kirándulás Amphawa vagy Damnoen Saduak úszó piacaira

Maeklong közel van az Amphawa (7 km) és a Damnoen Saduak (19 km) úszó piacokhoz, amelyek Thaiföld két leghíresebb úszó piaca. Mindkét piac naponta körülbelül 7:30-tól 17:00-ig tart nyitva.

A közelebbi Amphawa piacra egy sokkal egyszerűbb útvonal vezet. A kék songthaews (nyitott furgonok, amelyek közös taxiként működnek) a vasúti piac közelében lévő állomásról(pontos hely a térképen) óránként körülbelül 1-4 alkalommal indulnak, attól függően, hogy mennyire telnek meg. Csak mondja meg a sofőrnek, hogy Amphawa felé tart, és ő segítőkészen elirányítja a megfelelő songthaew-hoz. A leszállás után fizetsz a sofőrnek, és az ár 15 thb kell legyen.

Van egy kisbusz is, amely kétóránként egyszer közlekedik a Mae Klong - Amphawa - Damnoen Saduak útvonalon a fő buszpályaudvarról(elhelyezkedés a térképen). Az Amphawába 30 thb, Damnoen Saduakba pedig 50 thb az ára.

Hogyan juthat el Mae Klongba?

A Mae Klong-i "vonatpiacra" való eljutás többféleképpen lehetséges.

Utazási irodával megszervezve

A turisták túlnyomó többsége csoportos egynapos kirándulást foglal egy idegenvezetővel a több száz helyi utazási iroda egyikénél, amelyek elszórva találhatók Bangkok környékén (különösen a főbb látnivalók környékén, de a nagyobb szállodáknál is).

A legtöbb ilyen kirándulás magában foglalja a "vasúti piacot" és az "úszó piacot", néha csak Amphawát, néha Damnoen Saduakot. Mindig légkondicionált kisbusszal utazik, és a kijelölt bangkoki szállodákból indul.

Az árak változóak, de 60 és 75 usd között mozognak.

Saját vonattal

A vonatút a legszórakoztatóbb, és ezalatt látod a legtöbbet. Bangkokból körülbelül 2,5-3 órát vesz igénybe, és a rövid kompot használva egyszer kell átszállni. De emellett látni fogod Mahachai élénk, turistáktól teljesen mentes halászvárosát és Tha Chalom gyönyörű, csendes városát, ahol szintén kevés a turista.

Először vonattal utazol Bangkokból Maha Chaiba. A vonatok egész nap óránként egyszer indulnak Wongwian Yan állomásról(hogyan juthatsz el ide). Az első járat Wongwian Yanból 5:30-kor indul, amivel könnyen elérheted a következő vonal első csatlakozó járatát. Az út Mahachaiba kevesebb mint egy órát vesz igénybe.

Mahachaiban sétáljon végig a piactéren közvetlenül az állomás mellett, és 150 méteren belül szálljon fel a folyót átkelő kompra, amely egész nap körülbelül 5 percenként közlekedik. A jegypénztárnál a beszállással 5 thb-t kell fizetni.

A hajó a túlparton Tha Chalom városánál tesz ki, ahol időtől függően gyalogosan vagy egyenesen a Ban Laem nevű állomásig mehetsz. Elég egyértelmű táblák vezetnek oda, amelyek angolul is vannak.

Ban Laemből naponta négyszer indulnak vonatok Mae Klongba (lásd a fenti időpontokat).

Vonatjegyet mindig lehet vásárolni az összes állomáson található jegypénztárban. Bangkokból Mahachaiba és Ban Laemből Mae Klongba egyenként 10 thb-ba kerülnek. 25 thb. És ez kb. 45-ször kevesebb, mint az ár egy szervezett túrával...

Egyedül busszal/kisbusszal

Sok turista választja a gyorsabb buszjáratot egyetlen útra (általában vissza Bangkokba). Egyes csatlakozásokhoz kisebb minibuszok/kisbuszok állnak rendelkezésre. A járművek azonban mindig légkondicionáltak és viszonylag modernek.

A Mae Klong-i buszpályaudvar a vonatállomástól kb. 250 méterre délre található(elhelyezkedés a térképen), és a jegyeket az előcsarnok alatti kioszkoknál lehet megvásárolni. Csak kérdezd meg az első bódénál, hogy hol lehet jegyet venni Bangkokba, és az eladók segítőkészen elirányítanak a legközelebbi induláshoz.

Bangkokban minden minibusz/busz megáll a Déli buszpályaudvaron, néhány pedig a Mochit pályaudvarról indul (a belvárosi járatokkal kapcsolatos információkért lásd a Bangkok-kalauzban ).

A jegy 70 thb-ba kerül, és mindig csak készpénzzel lehet fizetni.

Szállás Mae Klong

Az utazás Bangkokból egyedül 4-5 órát vesz igénybe oda és vissza, így ha teljes mértékben ki akarod élvezni a piacot és a várost, maradj itt egy éjszakát. Közvetlenül Maeklong központjában nem sok szálláshelyet találsz, de a környéken és különösen az Amphawa úszó piacon tucatjával kínálnak szálláshelyeket.

Ezeket a szálláshelyeket ajánljuk:

  • Coco View Hotel **** - Maeklong központjához legközelebb (kb. 2 km), jó minőségű szálloda, árai 27 eur/éj-től kezdődnek.
  • Chuchaiburi Sri Amphawa ***** - 5*-os luxusszálloda Amphawa piac közelében, verhetetlen áron, 31 eur/éjszaka-tól

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Thaiföld-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.