Ayutthaya

Ayutthaya

Bangkoktól mindössze másfél órányira található az egykori sziámi királyság egykori fővárosa, Ayutthaya, amely a legnépszerűbb turistaállomás, ha Thaiföld belsejében utazik.

A fenséges kőromok felfedezése számos titkot elárul a birodalom egykori anyagi, de mindenekelőtt szellemi gazdagságáról. A nyugodt hangulatot legjobban kerékpárral vagy a Chao Praya folyó vizéről élvezhetjük.

Az akkori fővárost 1351-ben alapították, de a feltételezések szerint már az i. e. 1. évezredben számos ősi templom és műemlék állt a helyén. A régi Ayutthaya nagyon nagy és jól megőrzött, így nem csoda, hogy az UNESCO Világörökség részeként büszkélkedhet.

Történelmi park vagy Thaiföld Velencéje

A régi Ayutthaya központja a Chao Phraya folyó nagy kanyarulatának közepén fekszik, amelyet ráadásul számos mesterséges vízcsatorna hálóz be, sok helyen szinte misztikus hangulatot teremtve. Ez az egyik oka annak, hogy Ayutthayát "Thaiföld Velencéjének" vagy "Kelet Velencéjének" is nevezik.

Az összes templom és fontos műemlék egy viszonylag kis területen található, és az Ayutthaya Történelmi Park részét képezi. Bár a hivatalos elnevezés azt sugallhatja, hogy a belépődíj átalánydíjas, a városközpontban teljesen szabadon mozoghatsz, és csak az egyes templomokba való belépésért kell fizetned.

A következő műemlékeket semmiképpen sem szabad kihagyni.

A Nagy Palota

A Wat Phra Si Sanphet, más néven a Nagy Palota Ayutthaya legnagyobb temploma, amely közvetlenül a történelmi negyed központjában található. A palota 1351-ben készült el, de a 18. században a burmaiak gyakorlatilag az egészet lerombolták. Részben visszaállították a történelmi megjelenését, és még ma is a város legnagyobb temploma.

A fő nevezetesség a 3 magas chedis a sziámi királyok maradványaival.

A templom reggel 8:30-tól este 7-ig tart nyitva, a belépő 50 thb.

Wat Chaiwatthanaram

Ayutthaya második legnagyobb buddhista temploma 1630-ból származik, és elhelyezkedése közvetlenül a Chao Phraya folyó partján teszi a város egyik fő nevezetességévé. A templomot (legalábbis Thaiföldön) szokatlan khmer stílusban, vörös téglából építették, és összesen 120 Buddha-szobornak ad otthont.

Ez az egyetlen, amely a folyó jobb partján található. A templom reggel 9:00 és délután 17:00 óra között tart nyitva, és a belépésért 50 thb-t kell fizetni.

Wat Mahathat

Ebből az 1374-ből származó templomból többé-kevésbé csak romok maradtak, mégis az egyik leglátogatottabb hely a városban. Régen ez volt Ayutthaya legfontosabb temploma, hiszen minden királyi szertartást itt tartottak.

A turistákat azonban a fa gyökereiből előbukkanó ikonikus Buddha-fej vonzza. Korábban a mellszobor a talajban rejtőzött, de a növekvő fával együtt fokozatosan a felszínre tört.

A helyszín naponta 8:30-tól 17:00 óráig tart nyitva, a jegyek ára 50 thb.

Wat Ratchaburana

Az 1424-ből származó, gyönyörűen díszített prang, amely egyben a legmagasabb is a város templomai közül, rabul ejti a turistákat. Meg lehet mászni, és élvezni a kilátást az egész történelmi parkra.

A többi templomhoz hasonlóan itt is 50 thb belépődíjat kell fizetni.

Fekvő Buddha szobra

A Wat Lokaya Sutharam templom maradványaiban találkozhatunk a híres 42 méter hosszú kőszoborral, a Fekvő Buddhával. Ez az egyik legfotogénebb emlékmű, bár a bangkoki Wat Pho templomban található bronzból készült Fekvő Buddha sokkal lenyűgözőbb.

A szobor a nap 24 órájában ingyenesen megtekinthető.

Egyéb templomok és műemlékek

Ayutthaya azonban még sok olyan látnivalót és nevezetességet kínál, amelyek nem férnek bele ebbe a mini útikalauzba. A templomok és műemlékek teljes listájáért látogasson el a hivatalos turisztikai weboldalra: tourismthailand.org.

A műemlékek belépődíjai és nyitvatartási ideje

A legtöbb templom és műemlék a városban minden nap 8:00 és 9:00 óra között nyit ki és 17:00 óra körül zár be.

Jegyeket mindig csak az egyes templomokba lehet külön vásárolni, és ezek ára 20 thb és 50 thb között mozog. Kizárólag készpénzzel lehet fizetni. A templomokon kívüli területek a nap 24 órájában nyitva vannak, a város történelmi negyedébe nem kell belépőt fizetni.

Hogyan közlekedjen a városban

A történelmi központ három fő módon közelíthető meg: gyalog, kerékpárral és tuk-tukkal.

A távolságok meglehetősen nagyok, és mivel Ayutthaya sík területen fekszik, az ideális közlekedési eszköz a kerékpár. Szó szerint minden sarkon vannak kölcsönzőboltok, és egy napi bérlésért körülbelül 150 thb-t kell fizetni.

Megállapodhatsz egy tuk-tuk sofőrrel, hogy körbejárja veled az összes nagyobb templomot, egy egész napra az elfogadható összeg akár 350 thb is lehet.

Szállás Ayutthaya

Ahhoz, hogy megfelelően élvezhesse a várost, mindenképpen javasoljuk, hogy legalább egy éjszakára maradjon itt. Több mint elég hostelt, olcsó és luxusszállodát is találsz. Mi ezeket a szálláshelyeket ajánljuk:

  • The Park Ayutthaya Resort And Spa *** - egy kisebb, nyugodt szálló közvetlenül a történelmi park szívében. Árak 17 eurótól éjszakánként
  • Baan Suan Krung Thao *** - nagyon szép, modern vendégház, pár méterre a Bangkokba tartó minibusz megállójától. Árak 26 eurótól éjszakánként
  • iuDia **** - modern butikhotel a Chao Phraya folyóra néző kilátással. Árak 62 eurótól éjszakánként

Ayutthaya összes szálláshelyét megtalálja a booking.com vagy az agoda.com oldalon.

Hogyan juthat el Ayutthayába

Ayutthaya Bangkoktól mintegy 80 km-re északra fekszik, így ideális hely egynapos vagy inkább kétnapos kirándulásra a fővárosból. A közlekedési vállalatoknál és a keresőmotoroknál néha a város teljes nevével is találkozhatunk: "Phra Nakhon si Ayutthaya".

Busszal

A városba leggyakrabban busszal vagy inkább kisbusszal/kisbusszal lehet eljutni. Bangkokban ezek mind a központi Mochit buszpályaudvarról indulnak, ahol van egy külön kültéri terület csak a kisebb furgonok számára. A peronok előtt mindig találsz jegypénztárakat.

Ayutthayában a legtöbb furgon a Naresuan Roadon áll meg(pontos hely a térképen), néhány a Naresuan Road és a Soi Bang Ian kereszteződéséből indul(hely a térképen).

Az út másfél órát vesz igénybe és 100 thb-ba kerül. A jegyeket nem kell előre lefoglalni.

Vonattal

A másik lehetőség a vonattal való utazás, amelynek az az előnye, hogy a buszokkal szemben a bangkoki állomásokon megáll, ahol közvetlen kapcsolat van a metróval (Bang Sue és Hua Lamphong). Hátránya a menetrendek jelentős rendszertelensége, mivel a vonatok kora reggel, majd csak délután közlekednek az útvonalon.

A vonat gyakorlatilag ugyanolyan gyors, mint a busz, és az állomáson lehet jegyet venni a 2. és 3. osztályú kocsikra. A 3. osztályra szóló jegy csak fapadokkal, 3+3-as elrendezésben 25 thb-ba kerül, a 2. osztály 2+2 üléses elrendezésben 65 thb-ba.

A menetrendek a Thai Railways honlapján találhatók: www.dticket.railway.co.th.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Thaiföld-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.