Thaiföld - hagyományos ételek

Thaiföld

Thai konyha

Az itteni ételek egyszerűen lenyűgözőek. Készítsd fel az ízlelőbimbóidat, sok mindenre számíthatsz.

A levesektől kezdve a különböző típusú és formájú tésztákig, rizs (sok rizs), csípős szószok, szója, tofu, hal és tenger gyümölcsei. Desszertnek pedig elképesztően lédús és édes gyümölcsök, mangó ragadós rizs (kókusztejjel főzött rizs mangószeletekkel tálalva) vagy frissítő kókuszfagylalt. A világon csak egyetlen konyha kínálja mindezt abszolút frissességben, és ez a thaiföldi. Bár az ételek hihetetlenül csípősek (tehát aki nem szereti a csípőset, annak rendeléskor jeleznie kell), a csípősség szintjét nagymértékben a turistákhoz igazítják.

A sok finom étel közül különösen ajánljuk a pad thai tésztát édes szójaszósszal, zöldségekkel és mogyoróval, vagy a finom kókusztejlevest, gyömbérrel, hússal és citromos tom yum likőrrel. A fűszerekkel és gyógynövényekkel ízesített halakkal sem tévedhetsz. A rák- vagy más húsdarabkákkal, hagymával, tojással és sáfránnyal készült rántott rizs, a kao pat szintén gyors és népszerű fogás.

Fel kell készülni az olyan ínyencségekre is, mint a sáskák, bogarak, tücskök és más élősködők. A thaiok egyszerűen a mottót követik: "Mindent megeszek, ami nem eszik meg engem". Az ember akkor sem marad éhes, ha a thai konyha nem nyeri el a tetszését (ami nagyon valószínűtlen). Vannak nemzetközi éttermek, amelyek a világ minden tájáról származó ételeket kínálnak. Az ottani étkezés azonban természetesen drágább.

Figyelem: a csapvíz nem iható.

Hogyan étkezz úgy, mint egy helyi

A thaiföldi emberek nagyon is tudatosan ügyelnek az etikára az étkezések során. Általában az összes fogást egyszerre, nagyobb tálakban tálalják, és mindenki együtt kanalazza, amihez kedve van. Általában villával vagy kanállal esznek (az étel állagától függően). Nem szokatlan, hogy hagyományos evőpálcikával is esznek, de késre ne számítson az asztalon. Ezért az ételt apró darabokra törik (épp a szájnak megfelelő).

A thaiföldiek társaságkedvelők, ezért nem szeretnek egyedül enni. Az evés számukra egyfajta napi rituálé, amikor az egész család és a barátok összejönnek, és együtt élvezik a finom ételeket. A levest (velünk ellentétben) csak utolsó fogásként fogyasztják.

Az éttermek szokásos árai

Az utcai éttermek árai, ahol szokás műanyag székeken ülni az utcán felállított asztaloknál, ahol a helyiek esznek, 40 és 70 baht között mozognak étkezésenként. A középkategóriás éttermek étlapján 70-100 bahttól felfelé kínálnak ételeket. Az árat általában a köretek nélkül adják meg, amelyeket külön kell rendelni. Ez leggyakrabban rizs.

  • Hal - 50 baht / 100 g,
  • Pad thai - 70 thb / adag,
  • Tom yum - 80-100 thb / adag,
  • Sült rizs csirkével vagy marhahússal stb. - 70 thb / adag,
  • Sült csirke / marhahús curry fűszerekkel - 100 thb / adag.
Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.