Thaiföld - turistavízum

Thaiföld

Szükségem van vízumra a thaiföldi turistautakhoz? Mennyi ideig kell érvényesnek lennie az útlevélnek?

A thaiföldi repülőjegyek árainak összehasonlítása

Vízum egyszeri, legfeljebb 30 napos thaiföldi látogatáshoz

A leggyakoribb turistautak esetében a bevándorlási tisztviselő nem kér semmit. A Thaiföldi Királyságba való belépés a világ legtöbb országában vízummentes, 30 napos tartózkodási idővel.

Hivatalos információkért és azon országok listájáért, amelyek Thaiföldre történő beutazásához nem szükséges vízum, látogasson el a thai külügyminisztérium weboldalára: thaievisa.go.th.

A nemzetközi repülőtéren vagy a szárazföldi határátkelőhelyen az útlevelébe kap egy bélyegzőt, amelyen szerepel az a dátum, amikor legkésőbb elhagyhatja az országot.

Az érkezési és távozási kártyákat már nem töltik ki.

Nagyon ritka esetekben kérhetik, hogy mutassa be a visszautazási jegyet vagy az elegendő pénzeszköz (20 000 thb személyenként vagy 40 000 thb családonként) igazolását, pl. bankszámlakivonatot.

Ismételt beutazás Thaiföldre hat hónapon belül

Ha azt tervezi, hogy Délkelet-Ázsiában utazik, és több országot is meglátogat a térségben, vagy Thaiföld a második otthona, ne feledje, hogy egy hat hónapos időszakon belül legfeljebb összesen 90 napot tartózkodhat.

A maximális tartózkodási idő túllépése

Bármi legyen is az oka, ha véletlenül hosszabb időre hagyja el Thaiföldet, mint a 30 napos vízummentes határ, számíthat arra, hogy megbírságolják. Minden egyes plusz napért 500 thb-t kell fizetnie, de a minimum 1 000 thb, a maximum 20 000 thb.

A thaiföldi tartózkodás időtartamának durva megsértése esetén bíróság elé kerül, és 10 évre szóló beutazási tilalommal együtt kiutasítják az országból.

Vízum Thaiföldre 31 napos vagy annál hosszabb tartózkodás esetén

Ha hosszabb ideig szeretne Thaiföldön maradni, gyakorlatilag három lehetősége van a tartózkodás meghosszabbítására:

  • A bevándorlási hivatalban Thaiföldön további 30 nappal történő meghosszabbítással.
  • Hagyományos vízum igénylésével az Ön országában működő thaiföldi nagykövetségen.
  • "Vízumfutás" vállalásával.

Kérhet egyszeri vagy többszöri belépésre szóló vízumot:

Egyszeri beutazásra jogosító vízum Thaiföldre

Az ún. egyszeri beutazásra jogosító turistavízumot 3 napon belül lehet feldolgozni, kb. 1 300 thb díj ellenében. A vízum 60 napos tartózkodásra érvényes, és a vízum kiállításától számított 3 hónapon belül léphet be Thaiföldre.

Többszöri beutazásra jogosító vízum Thaiföldre

Az ún. többszöri beutazásra jogosító turistavízumot szintén 3 munkanapon belül, de 5 000 thb díj ellenében lehet megszerezni. A vízum a vízum kiállításától számított 6 hónapig korlátlan számú beutazásra érvényes. Az egyszeri tartózkodás nem haladhatja meg a 60 napot, de a tartózkodási napok teljes száma nem korlátozott.

Vízumfutás

A Visa run vagy Visa running kifejezés egyszerűen azt jelenti, hogy Thaiföldről egy másik országba utazik, majd azonnal visszatér.

Gyakorlatilag csak a szárazföldi átkelőhelyen kell átmennie a bevándorlási ellenőrzésen, és azonnal vissza kell térnie. Csak ebben az esetben kéri a vámtisztviselő, hogy igazolja, hogy 30 napon belül elhagyta Thaiföldet, és mutassa be a készpénzt, lásd fentebb.

Az ideális az, ha 1-3 napra hagyja el Thaiföldet, és a környező nagyvárosok vagy szigetek valamelyikére utazik, például Szingapúrba, Kuala Lumpurba, Langkawiba vagy Penangba.

Az útlevél érvényessége

Thaiföldre utazáshoz Thaiföld elhagyását követően legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkeznie.

Ezzel szemben nincs időkorlát arra vonatkozóan, hogy az útlevélnek milyen réginek kell lennie ahhoz, hogy beutazhasson az országba. Thaiföldre vadonatúj útlevéllel is utazhat.

Egyéb dokumentumok

Az érvényes útlevélen kívül más dokumentumokra nincs szükség.

Célszerű, hogy legyen nálad kinyomtatva vagy kéznél a telefonodban egy igazolás a hazautazásodról, illetve a legutóbbi bankszámlakivonatod, különösen az újbóli beutazás esetén.

Vámszabályok

Minden Thaiföldre behozott árucikknek ésszerű mennyiségben kell érkeznie. Ez például a cigaretták esetében személyenként 200 darab, az alkohol esetében pedig személyenként 1 liter. A határérték túllépése, bármilyen csekély is, súlyos bírságot von maga után. Például 5 doboz cigaretta esetében a bírság 366 euró.

Ne feledje azt sem, hogy a határértéket egy személy akkor sem lépheti túl, ha a poggyászában alkoholt vagy cigarettát tart a többi együtt utazó számára. Mindegyik személynek a határértéken belül kell maradnia.

A kábítószerek és a pornográfia behozatala és kivitele teljes mértékben tilos. A régiségek vagy vallási tárgyak és Buddha-szobrok kivitele engedélyköteles. Ez az engedély nem vonatkozik a kis szobrokra és a turistapiacokon általánosan vásárolt tárgyakra.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.