Thaiföld - kultúra és történelem

Thaiföld

Mennyire könnyű angolul beszélni Thaiföldön? Milyenek a helyiek és mikor zárva vannak az üzletek Thaiföldön?

A 10 legjobb tengerparti üdülőhely

Nyelv

50 millió felhasználójával athai a legelterjedtebb hivatalos nyelv az országban. Ez egy négyhangú nyelv, amely eredetét tekintve közel áll a lao nyelvhez, és a thai-kadai nyelvcsaládba tartozik.

Írásmódja a kör alakú thai írás, amely Dél-Indiából származik. Mivel ez egy tonális nyelv, nehéz megtanulni, de nem árt, ha legalább néhány kifejezést megtanulsz, ami biztosan tetszeni fog a helyieknek, és egyben tiszteletet mutat a kultúrájuk iránt.

Lehet-e angolul beszélni Thaiföldön?

Thaiföldön minden üdülőhelyen és nagyobb városban lehet angolul beszélni, különösen az olyan szolgáltatásokban, mint a turisztikai irodák, üzletek és a városnézés.

A helyiekkel a turizmuson kívül nem sokat fogsz angolul beszélni.

Emberek

A thaiföldiek rendkívül barátságos és vendégszerető emberek. Nem véletlenül nevezik Thaiföldet a mosoly országának. Itt igazán szívesen látottnak érzed magad. Másrészt elég büszke emberek, és nem hagyják cserben a hazájukat.

Elsőre kissé visszafogottnak tűnhetnek (jó adag alázatossággal vagy félénkséggel), ami a mélyen gyökerező buddhista hagyományokkal függ össze. Sok thaiföldinek gondot okoz az önkifejezés, a nyilvános beszéd, sőt, még az olyan banális dolgok is, mint a kérdezősködés. Ez természetes félénkségükből és abból fakad, ahogyan mindig is nevelték őket. Feltűnően prűdek, ha a szexről és a kapcsolatokról van szó, de paradox módon nagyon nyitottak például a nemváltoztatással kapcsolatban - az úgynevezett Ladyboyok.

Ünnepek

 • Újév - január 1,
 • Makha Bucha - az időpont változó (január végétől március elejéig),
 • Buddhista ünnep, amikor a hívők összegyűlnek, hogy meggyújtott gyertyákkal felvonuljanak,
 • Chakri - április 6. (I. Ráma trónra lépésének emlékére),
 • Songkhran: április 13-15. (thai újév),
 • Munka ünnepe - május 1,
 • Koronázás napja - május 5,
 • Visakha Bucha - változó időpontban (május),
 • A legfontosabb buddhista ünnep, Buddha születésének, megvilágosodásának és halálának napja,
 • Asanha Bucha - az időpont változik (július),
 • Annak a napnak az évfordulója, amikor Buddha elmondta első nyilvános prédikációját. Ez az ünnep a szerzetesek három hónapos böjtjének kezdetét jelzi,
 • Khao Phansa (buddhista böjt) - az időpont változik (július),
 • Őfelsége a királynő születésnapja - augusztus 12. (ez egyben anyák napja is),
 • Chulalongkorn - október 23. (V. Ráma halálának napja),
 • Loi Krathong - a fények ünnepe (november első teliholdján ünneplik),
 • Őfelsége a király születésnapja - december 5. (ez egyben apák napja is),
 • az alkotmány napja - december 10,
 • Szilveszter - december 31.

Az üzletek általában nyitva tartanak az ünnepnapokon. Az irodák zárva vannak az ünnepnapokon és a hétvégéken, amelyek Thaiföldön szombatra és vasárnapra esnek.

Történelem dióhéjban

Thaiföld történelme mindig is a szántóföldi gazdálkodáshoz, különösen a rizstermesztéshez kötődött. A Srí Lankáról érkező buddhista misszionáriusok érkezése szintén nagy hatással volt a jelenlegi tájra.

A következő évszázadokat az első birodalmak kialakulása jellemzi, mint például Sziám (Kr. u. 13-15. század), amelynek központja Sukhothai volt, és az egykori Ayutthaya királyság (14-18. század), amelynek befolyása a mai Thaiföld egész területére kiterjedt. Ezzel párhuzamosan a Lanna Birodalom (13-19. század) virágzott Chiang Mai környékén (a mai Thaiföld északi részén). A növekvő zavargások végül Ayutthaya akkori központjának kifosztásához és a Chao Phraya folyó túlsó partjára, délebbre történő áthelyezéséhez vezettek, ahol ma az ultramodern Bangkok büszkén áll.

Ez egyike azon kevés "harmadik világbeli" országoknak, amelyek soha nem váltak gyarmattá Európa terjeszkedési politikája során.

Sziám 1932-ben az abszolutizmusból alkotmányos monarchiává vált, és hivatalosan is Thaiföld lett. A második világháború idején Thaiföldet először Japán szállta meg, majd (a vietnami háború idején) az USA szövetségese lett. Csak az országot 70 évig irányító IX. Ráma király érdemei (2016. október 13-án halt meg) vetettek véget az országban zajló véres puccsoknak és tüntetéseknek.

Ma a királyság, pontosabban alkotmányos monarchia, Délkelet-Ázsia egyik újonnan iparosodott országa. Ma Thaiföld gazdasága elsősorban a turizmusra épül, így a 20. század második felének egyik leggyorsabban fejlődő országa.

Kultúra

A helyiek nyugalma és alázatossága, amelyet örök mosoly kísér, a 2500 éves buddhista hagyományt tükrözi, amely mélyen gyökerezik a helyiekben. Ez a lélektani-filozófiai rendszer tükröződik életmódjukban, és mindenütt érezhető. A helyiek itt sokkal távolságtartóbban veszik az életet, mint a világ nyugati részén. Egyszerűen alázattal fogadják a dolgokat vagy helyzeteket, amelyek eléjük kerülnek, és nem állnak ellen nekik.

Tekintettel a buddhizmus fontosságára, ezért fontos, hogy az országba látogatva tisztában legyünk az ezen alapuló szabályokkal. A lábakat itt piszkosnak tekintik, nagyon tiszteletlen és rendkívül udvariatlan dolog a lábujjakkal mutogatni bármire (Buddha szobrára vagy ábrázolására). A fejet viszont szentnek tekintik. Ez az a testrész, ahol a bölcsességünk lakozik, ezért nem merik megérinteni egymást. Ugyanakkor a szentélyek látogatásakor tiszteletben kell tartani, hogy a szentélybe való belépés előtt le kell venni a cipőt, vagy el kell takarni a vállat és a térdet (különösen a nők esetében).

Minden Buddha-kép, legyen az kicsi vagy nagy, elpusztult vagy megjavított, szent tárgynak számít. A férfiak és nők közötti nyilvános szeretetnyilvánítás sértő lehet, különösen vidéken. A buddhista szerzetesek nem érinthetnek meg nőt, nemhogy egy nő megérintse őket, de még csak nem is fogadhatnak el semmit egy nőtől. Ha egy nő valamit adni akar egy szerzetesnek, akkor azt először a férfinak kell odaadnia, aki aztán átadja neki, vagy a szerzetes közelében elhelyezi.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a király, akit a nép szó szerint szeret (sőt imád), az első számú személy, és a helyiek nem fogják elengedni. Ezért a rá (vagy a családjára) vonatkozó bármilyen becsmérlő megjegyzésért minimum 15 év börtön vagy az országból való kiutasítás járhat, az úgynevezett Lese majesty értelmében.

Turizmus

Thaiföld a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, amely évről évre egyre szélesebb tömegek számára válik elérhetővé. Délkelet-Ázsia országai közül talán itt a legfejlettebb a turisztikai ipar, így itt viszonylag könnyű mindent elrendezni és megszervezni.

A szolgáltatások magas színvonalúak, és az ember biztonságban és szívesen látottnak érzi magát itt.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.