Thaiföld - biztonság és egészségvédelem

Thaiföld

Milyen egészségügyi kockázatokkal jár Thaiföldön? Biztonságos-e, és hol a legmagasabb a bűnözés?

A 10 legjobb szálloda Thaiföldön

Egészségügyi kockázatok

Thaiföldön az egészségügyi ellátás magas színvonalú, és az egészségügyi létesítmények minősége jó. A távoli területeken az egészségügyi ellátás kevésbé hozzáférhető. Sürgős sérülés esetén az ellátást még a katonai kórházakban is biztosítják.

Nagy előny a gyógyszertárakban elérhető gyógyszerek elérhetősége. Vény nélkül és nagyon olcsón lehet gyógyszerekhez jutni, és a gyógyszertári hálózat még a legkisebb városokban is nagyon sűrű.

Az orvosi szolgáltatásokért azonban fizetni kell, nincsenek ingyenes szolgáltatások. Ezért ajánljuk a jó utasbiztosítást.

Ivóvíz

A vezetékes víz nem iható. Javasoljuk a palackozott víz fogyasztását, amelyet általában a helyi üzletekben lehet kapni.

Veszélyes állatok

Thaiföld a trópusokon fekszik, meleg trópusi tengerekkel és esőerdőkkel rendelkezik. Ez az egyik oka annak, hogy Thaiföldön vannak olyan állatok, amelyek veszélyesek az emberre.

Másrészt meg kell említeni, hogy a nagy népsűrűség miatt a turisták ritkán találkoznak veszélyes állatokkal.

Tengeri élőlények

Elméletileg a tengerben is találkozhatunk veszélyes állatokkal, de általában nem a sekély vizekben, és főleg nem a forgalmas strandokon.

  • A dobozmedúza - egy szúrós és halálos medúza, amely a mélyebb vizekben található, különösen Koh Phangan és Koh Samui környékén, és különösen éjszaka aktív.
  • Red lionfish - Ez a gyönyörű hal zavaráskor képes szúrni és csípni, ami rendkívüli fájdalmat okoz, de nem halálos.
  • Cápák - a Thaiföldet körülvevő mélytengerekben számos cápafaj él, de a strandok és szigetek közelében lévő sekély tengerekbe ritkán jönnek, és Thaiföldön rendkívül ritkák az emberre irányuló cápatámadások.

Kígyók és mérges pókok

Thaiföldön nincsenek olyan pókfajok, amelyek közvetlen veszélyt jelentenének az emberre. Kivételt képez a fekete özvegypók, amelynek harapása potenciálisan halálos lehet az allergiások számára, de ezek a pókok gyakorlatilag nem fordulnak elő olyan területeken, ahol emberek tartózkodnak.

A mérges kígyók közül a legveszélyesebbek a kobrák, amelyek Thaiföldön a dzsungelekben és a lakásoktól távol is bőségesen előfordulnak.

A városokban és üdülőhelyeken nem fog kígyókkal találkozni, de ha a trópusi dzsungelben túrázni megy, legyen óvatos, és ideális esetben ne lépjen magas fűbe.

Szúnyogok

A szúnyogok felelősek a legtöbb halálesetért az összes állat közül. Olyan betegségeket hordoznak, mint a dengue-láz és a Zika-vírus.

E betegségek nagy epicentrumai azonban nem gyakoriak Thaiföldön, és az életveszélyes állapotok különösen az idősek körében gyakoriak.

A szúnyogok ellen elegendő védelmet nyújt a repellens szerek használata, ha a városon kívül tartózkodik.

Kóbor kutyák

Potenciálisan a legnagyobb veszélyt az emberre nézve nem a mérges kígyók, a húsevők vagy a tengeri állatok jelentik, hanem a háziállatok.

Thaiföldön rengeteg a szabadon kóborló kutya. Némelyikük konkrét emberekhez tartozik, és őrzi az otthonukat, míg mások kóbor kutyák, amelyek falkákban gyűlnek össze.

Általában a hontalan kóbor kutyák nagyon kevéssé agresszívek, és inkább félnek az emberektől. A nagyvárosokban és üdülőhelyeken sem jelentenek nagy veszélyt a kutyák, mert hozzászoktak az emberekhez.

Ha azonban vidéken jársz, sok olyan kutyával találkozhatsz, amelyek a területüket védik, és potenciálisan agresszívek lehetnek.

A veszettség előfordul Thaiföldön, bár az utóbbi években jelentősen csökkent.

Kerülje a kutyákkal való érintkezést, ne etesse vagy simogassa őket. Nem valószínű, hogy felfigyelnek Önre.

Kötelező védőoltások

Thaiföldön nincsenek kötelező védőoltások. Azonban ajánlott a hepatitis A, B és tífusz elleni védőoltás.

A malária elleni gyógyszereket nyugodtan otthon hagyhatja, a kockázat minimális.

A szúnyogcsípés ellen azonban mindenképpen védekezzen repellenssel, mivel a malária előfordulását ritkán regisztrálják (különösen, ha az ország déli és északi határvidékeire utazik).

Bűnözés

A bűnözési ráta gyakorlatilag nem különbözik a világ más fővárosainak hasonló szintjétől.

Ügyeljen az összes szokásos óvintézkedés betartására. Nem ajánlott egyedül sétálni a csendes sikátorokban vagy az elnéptelenedett területeken. Gondoskodjon arról, hogy minden pénzt, ékszert, jegyet és útlevelet jól tároljon. Az egészséges elővigyázatosság mindig helyénvaló.

Thaiföldön nem gyakoriak a súlyos bűncselekmények, és pláne nem a turizmussal összefüggésben.

Átverések és turistacsapdák

A turista nagy valószínűséggel találkozik a kisstílű bűnözéssel és a helyi csalók azon törekvéseivel, hogy a külföldiek tudatlanságából pénzt csináljanak.

Gyakoriak például a robogóbérléssel kapcsolatos csalások, amikor kölcsönadnak egy már megrongált motorkerékpárt, és magas kárpótlási díjat számítanak fel, amikor visszaadják.

A turistavárosokban nagyon gyakoriak a tuk-tuk sofőrök erősen túlzó árai.

A különböző helyeken különböző csalások fordulnak elő, amelyekről az egyes útmutatókban olvashat.

Ha bármilyen problémája van, hívja a Turisztikai Rendőrséget az 1155-ös telefonszámon, ahol angolul beszélhet.

Katasztrófaveszély

Thaiföld fekvéséből adódóan nem zárható ki a monszunszezonhoz kapcsolódó esetleges áradások és az azt követő földcsuszamlások előfordulása.

Az esős évszak különösen augusztus végétől október végéig tart, amikor gyakran fordulnak elő heves felhőszakadások.

Thaiföldön nincs tájfun vagy hurrikán kockázata.

A tenger alatti földrengések miatt fennáll a szökőár veszélye, azonban Thaiföldön nagyon ritkák a veszélyes szökőárak. Ezenkívül Thaiföldön hatékony cunami-előrejelző rendszert fejlesztettek ki 2004 óta, amikor 2004-ben egész Dél-Ázsiát pusztító cunami sújtotta.

Fontos kapcsolatok

Thaiföldön tartózkodva a következő telefonszámokat kell ismernie.

  • Mentőszolgálat - 1669
  • Idegenforgalmi rendőrség (elsősorban a külföldiek problémáival foglalkozik) - 1155
  • Rendőrség - 191
  • Tűzoltóság - 199

Thaiföld nemzetközi telefonos előhívószáma a +66.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.