Thaiföld - Időjárás és a legjobb utazási idő

Thaiföld

Thaiföld kedvező trópusi éghajlata egész évben kellemes időtöltést biztosít. Azonban még itt is figyelembe kell venni az évszakok váltakozását és az 50-80% közötti páratartalmat. A három évszakot hűvös, forró és monszunesőre osztják.

A "hűvös" évszakban (november-február) az átlaghőmérséklet 26 °C, míg a forró évszakban (február-május) 36 °C körül van. Az esős évszak meleg és nagyon párás, akár 1500 mm csapadék is hullhat, az átlaghőmérséklet pedig 32 °C. A turistáknak nem kell aggódniuk emiatt az időszak miatt. Az eső gyakran csak nagyon rövid ideig vagy egy éjszaka alatt esik.

Más száraz és esős évszakos úti célokhoz képest Thaiföldön (és általában Délkelet-Ázsiában) nem az a helyzet, hogy csak a monszunidőszakban tapasztalja meg a zivatarokkal és esővel teli, csúnya időjárást. Tehát ne féljen Thaiföldre utazni a szezonon kívüli időszakban, a jó időjárás esélye még mindig nagyon magas, és fordítva, a monszunhoz kapcsolódó természeti katasztrófák (nagyobb áradások stb.) esélye is alacsony.

Bangkokban számolni kell az erősen szennyezett levegővel és a szmoggal, amely üvegházhatást okoz. Az épületek légkondicionált helyiségeiből (16 °C-21 °C) a szabad levegőre való átmenet jelentős igénybevételt jelent a szervezetnek és az egészségnek.

Az alábbiakban leírjuk, hogy az év egyes hónapjaiban általában milyen az átlagos időjárás Thaiföldön. Fontos azonban megjegyezni, hogy a leírás sosem lesz 100%-os, és ahogy a főszezonban többször is előfordulhat zápor, úgy a monszunidőszakban folyamatosan süt a nap.

Thaiföld földrajzi térképére pillantva a hozzáértőbbek számára az is világos lesz, hogy az éghajlat nem az egész országban egyforma, hanem a Maláj-félsziget nyugati és keleti partvidékén belül érezhetően változik. A két partvonalat gyakran csak csekély tíz kilométer választja el egymástól.

Tudja meg a thaiföldi járatok árait az előszezonban

Thaiföld különböző éghajlatú régiói

Thaiföld 6 zónára osztható, amelyek éghajlata és időjárása kissé eltérő.

  1. Bangkok és környéke - egész évben forró időjárás, május és június környékén nagyon fülledt, a monszunszezon leginkább szeptember és október folyamán tart.
  2. AMaláj-félsziget nyugati partvidéke (Phuket, Krabi) - egész évben stabilan meleg időjárás, erős monszunszezon májustól októberig.
  3. AMaláj-félsziget keleti partvidéke (Ko Samui ) - egész évben stabilan meleg időjárás, átlagosan néhány fokkal hűvösebb, mint a nyugati partvidéken, a csapadék szinte egész évben mérsékelt, jelentős özönvízszerű esőzések október és december között.
  4. Közép- és Észak-Thaiföld - egész évben stabil hőmérséklet, nyáron csapadékosabb évszak, de a csapadék nem olyan heves.
  5. Határmenti hegyvidék északon - télen hűvösebb és nagyon kellemes időjárás, nyáron jelentős monszunszezon.
  6. Keleti partvidék (Trat, Chanthaburi ) - "Esős partvidéknek" is nevezik a júniustól októberig tartó, heves esőzésekkel járó, igen jelentős monszunszezon miatt.

Thaiföld az év folyamán

Milyen az időjárás Thaiföldön az egyes hónapokban?

Időjárás januárban

Január a főszezon gyakorlatilag egész Thaiföldön, a legnagyobb eséllyel a nagyszerű időjárás. Az átlaghőmérséklet Thaiföld egész területén 27 °C körül mozog, jellemzően Bangkok és Közép-Thaiföld a legmelegebb. A relatív páratartalom azonban az év legalacsonyabb szintjén van, így a hőség elviselhető.

A csapadékmennyiség januárban a legalacsonyabb az országban. Kicsit több eső valószínű a keleti partvidéken (Koh Samui, Surat Thani), különösen január elején, de nem érdemes ide nyaralást tervezni. Itt tartózkodásának nagy részében sütni fog a nap.

Északon, Chiang Maiban a hőmérséklet éjszakánként 17 °C alá is csökkenhet, ezért érdemes melegebb ruházatot csomagolni.

Hová érdemes menni: egész Thaiföld

Időjárás februárban

Még februárban is jó idő van egész Thaiföldön. Januárhoz képest kissé felmelegszik, és a hőmérséklet általában 33 °C fölé emelkedhet Bangkokban, illetve Közép- és Észak-Thaiföldön, de az alacsonyabb páratartalom miatt ezek a hőmérsékletek elviselhetőek.

A déli tengerparti úti célokban mind az Andamán-tenger, mind a Thai-öböl partjainál érdemes felkeresni a strandokat. Havonta átlagosan 4 napon esik az eső, többnyire délutáni záporok, amelyek nem zavarják különösebben a nyaralást. A hőmérséklet a nyugati parton 30 °C körül mozog, míg a keleti parton 27 °C körül van.

Hová érdemes menni: egész Thaiföld

Időjárás márciusban

Március jó időszak egész Thaiföld meglátogatására. Bangkok, Közép- és Észak-Thaiföld, valamint az Andamán-tenger nyugati partvidéke a legmelegebb - 32 °C körül -, míg a keleti parton és Pattayán körülbelül 3 fokkal kellemesebb a hőmérséklet.

A páratartalom elfogadható szinten marad, akárcsak a csapadék. Átlagosan a keleti part (Thai-öböl) kapja a legtöbb esőt, de ez még így is csak havonta 4-5 nap, és ezek túlnyomó többsége csak esti heves, de rövid zápor.

Hová érdemes menni: egész Thaiföld

Foglaljon előre szállodát Thaiföldön

Időjárás áprilisban

Áprilisban a forró monszun előtti időszak kezd teljes mértékben érvényesülni. Ezt a hőmérséklet és különösen a páratartalom emelkedése jellemzi. Ez az emelkedés leginkább Bangkokban és környékén, valamint Thaiföld legkeletibb részén, Koh Chang szigeténél érezhető. Ezeken a területeken a hőmérséklet 34 °C fölé emelkedik, és az általános éghajlat nagyon fülledt.

Délen, a tengerparti célpontokon az időjárás általában valamivel elviselhetőbb, a hőmérséklet 30 és 33 °C között mozog (a nyugati parton melegebb).

Bangkokban, Chiang Maiban vagy a kelet-thaiföldi Koh Chang szigeténél még mindig csak kis mértékben fordulnak elő záporok. A Maláj-félsziget keleti partvidékén valamivel több eső esik, de még mindig az éves átlag alatt.

A legtöbb eső Phuket környékén esik, átlagosan kétnaponta záporok, de általában egy-két órára délután vagy éjszaka, így még a nyugati parton sem befolyásolja drámaian a nyaralást a csapadék.

Hová érdemes menni: egész Thaiföld

Májusi időjárás

Május a monszun előtti forró évszak csúcshónapja. A hőmérséklet 32 és 35 °C között mozog Thaiföld egész területén, a magas páratartalom és a szmog miatt Bangkok és környéke a legkellemetlenebb tartózkodási hely. A levegőt szó szerint átitatja a víz, de a hosszan tartó, egész napos esőzések meglehetősen ritkák, a felhőszakadások általában délután 4 óra után kezdődnek.

Ráadásul a statisztikák szerint a május nem tartozik a legesősebb hónapok közé, és a félsziget keleti partján például sokkal nagyobb az esélye a szép időnek, mint a napközbeni esőnek. Még a nyugati parton is gyakran csak délután esik az eső, ha hevesen és hevesen is, de legfeljebb 3-4 órán keresztül.

Hová érdemes menni: a Maláj-félsziget keleti partja(Koh Samui, Koh Tao és társai) , Thaiföld északi része(Chiang Mai), de a nyugati part is(Phuket, Krabi és környéke).

Időjárás júniusban

Június első fele után a hőmérséklet ismét kissé visszaesik, de még így is 32 °C körül marad az egész országban, sőt Bangkokban és környékén 34 °C is lehet.

Statisztikailag a legkevesebb csapadék (nem is minden második nap) a Maláj-félsziget keleti partján a szomszédos szigeteken várható, a legtöbb a nyugati partján, majd Thaiföld legkeletibb részén és Trat és Koh Chang környékén.

Hová érdemes menni: a Maláj-félsziget keleti partvidéke(Koh Samui, Koh Tao és mások), Thaiföld északi része(Chiang Mai).

Időjárás júliusban

Annak ellenére, hogy sokan feltételezik, hogy a nyári szünidő nem a legjobb időszak Thaiföld meglátogatására, a valóság némileg más. Bár a hőmérséklet és a páratartalom magas (30-33°C), így különösen a városokban elég kellemetlen lehet, de a csapadék tekintetében a július nem tartozik azon hónapok közé, amikor lehetetlen utazni.

Ellenkezőleg, a félsziget teljes keleti partvidéke a szomszédos szigetekkel (Ko Samui és mások) többnyire félig felhős időjárást élvez, időnként esti zivatarokkal, de ezek kevéssé befolyásolják a tartózkodást. Hasonló a helyzet északon, Chiang Maiban, és a nyugati parton is élvezhető, bár itt a viharok intenzívebbek, és néha kora délután kezdődnek.

Hová érdemes menni: a Maláj-félsziget keleti partvidéke(Koh Samui, Koh Tao és mások), Thaiföld északi része(Chiang Mai).

Időjárás augusztusban

Augusztusban kezdődik Thaiföld fő monszunszezonja, de még ebben az időszakban is vannak olyan területek, ahová félelem nélkül utazhat. A hőmérséklet és általában a szabadban való tartózkodás nem olyan kellemetlen, mint májusban. A reggeli záporokat délutáni zivatarok enyhítik, a hőmérséklet Thaiföld egész területén stabilan 32 és 34 °C között mozog, az esőzések és az éjszakai órák alatt akár 24 °C-ra is csökkenhet.

A félsziget keleti partvidékén esik a legkevesebb eső, az esti záporok csak minden második nap fordulnak elő. Thaiföld más területein az eső intenzívebb, de biztosan nem mondható el, hogy egész nap zuhog az égből. Inkább rövid, heves záporokra kell számítani, amelyek napos és részben felhős időjárással váltakoznak.

Hová érdemes menni: a Maláj-félsziget keleti partvidéke(Koh Samui, Koh Tao és más szigetek).

Időjárás szeptemberben

Szeptember a fő esős évszak Thaiföldön. Az esőzések Bangkok környékén és a nyugati partvidéken(Phuket, Krabi stb.), valamint keleten, a kambodzsai határ közelében (Trat, Koh Chang) a legintenzívebbek. Azonban még szeptemberben sem biztos, hogy ezeken a területeken minden nap esik az eső, és biztosan nem minden nap. Bár sok felhő van az égen, és bármikor lehet számítani záporokra, de egész napos esőzések ritkák, és legalábbis az utazás szempontjából a szeptember nem rossz hónap.

Ráadásul a Maláj-félsziget keleti partvidékén lényegesen kevesebb eső esik, és itt nyugodtan eltölthetünk egy tipikus tengerparti nyaralást.

A normál hőmérséklet nem sokban különbözik az év többi részétől és Thaiföld egészétől, 30 és 33 °C között mozog, de esőzések idején 24-25 °C-ra is csökkenhet.

Hová érdemes menni: a Maláj-félsziget keleti partvidéke(Koh Samui, Koh Tao és mások), de északon Chiang Mai környékén is.

Időjárás októberben

Október a monszunszezon utolsó hónapja Thaiföld nagy részén, de október végéig nem fordul elő nagy mennyiségű csapadék. Az időjárás nagyon hasonló a szeptemberihez, csak statisztikailag valamivel kevesebb eső esik, kivéve Thaiföld középső-északi részén, Chiang Mai környékén, ahol az esős évszak sokkal jelentősebben visszahúzódik.

Ezzel szemben a félsziget keleti partvidékén és a szomszédos szigeteken lassan beköszönt az esős évszak, de ez október folyamán eddig általában csak gyakoribb és erősebb délutáni zivatarokat jelent.

A hőmérséklet stabil marad, és 30 °C felett marad.

Hová érdemes menni: északra Chiang Mai körül, Maláj-félsziget - Koh Samui, Koh Tao, Phuket, Krabi és más üdülőhelyek (plusz-mínusz mindkét parton, gyakori, de rövid záporok).

Időjárás novemberben

Novemberben az időjárás gyakran varázsütésre változik. Rendszeres délutáni zivatarok itt-ott előfordulnak, az égbolt részben felhős, a hőmérséklet pedig kellemesebb, 28 és 30 °C közötti értékekre csökken. Ráadásul a páratartalom is jelentősen csökken, így a szabadban való tartózkodás kifejezetten kellemes.

Novemberben gyakorlatilag egész Thaiföldön megkezdődik a szezon. Kivételt képeznek a Maláj-félsziget keleti partvidéke és a szigetek (Ko Samui stb.), ahol viszont komolyan kezdődik az esős évszak. Különösen novemberben a keleti partvidéken nagy az esélye a szakadó esőzéseknek. Azonban csak néhány tucat kilométert kell utazni a másik partvidékre, és valószínűleg gyönyörű napsütéses időjárásban lesz részünk.

Hová érdemes menni: Thaiföld egész területére, kivéve a félsziget keleti partvidékét.

Időjárás decemberben

A december az egyik legjobb időjárású hónap, a január és a február mellett. Még ebben a hónapban is előfordulhatnak délutáni záporok, de ennek valószínűsége összehasonlíthatatlanul kisebb, mint az év többi részében. A hőmérséklet országszerte kellemes 27-29 °C-on marad, és a páratartalom sem szélsőséges.

Az egyetlen csapadékos terület a Maláj-félsziget keleti partvidéke, ahol az esős évszak véget ér. A hónap elején még előfordulhatnak heves felhőszakadások, de ezek az év vége felé fokozatosan csökkennek.

Hová érdemes menni: Thaiföld egész területére, kivéve a Maláj-félsziget keleti partvidékét.

A tenger hőmérséklete Thaiföldön

Míg Thaiföldön az időjárás az év során meglehetősen nagymértékben változik, a tengervíz hőmérséklete - akár a keleti, akár a nyugati parton tartózkodik - többé-kevésbé állandó marad.

A leghidegebb téli hónapokban 29 °C-os meleg vízben fürödhet, míg a forró nyári hőségben a tenger hőmérséklete 31 °C körül alakul. A különbségek tehát valóban elhanyagolhatóak, és gyakorlatilag nem érzékelhetőek.

Hőmérsékleti táblázat az év folyamán

Thaiföld - Bangkok és környéke - Hőmérséklet és évszakok az év folyamán

Hónap
Időjárás
Air
Január
nap
33 °C
Február
nap
33 °C
március
nap
34 °C
Április
nap
36 °C
talán
nap
35 °C
Június
napos
34 °C
Július
eső
33 °C
Augusztus
eső
33 °C
Szeptember
eső
33 °C
Október
napos
33 °C
November
nap
33 °C
December
nap
32 °C

Phuket, Krabi és a nyugati partvidék - Hőmérséklet és évszakok az év folyamán

Hónap
Időjárás
Air
Január
nap
31 °C
Február
nap
32 °C
március
napos
33 °C
Április
eső
33 °C
talán
eső
32 °C
Június
eső
31 °C
Július
eső
31 °C
Augusztus
eső
30 °C
Szeptember
eső
30 °C
Október
eső
30 °C
November
nap
30 °C
December
nap
29 °C

Koh Samui, Surat Thani és a keleti partvidék - Hőmérséklet és évszakok az év folyamán

Hónap
Időjárás
Air
Január
napos
29 °C
Február
nap
29 °C
március
nap
29 °C
Április
napos
31 °C
talán
napos
31 °C
Június
napos
31 °C
Július
napos
31 °C
Augusztus
napos
31 °C
Szeptember
eső
30 °C
Október
eső
30 °C
November
eső
28 °C
December
eső
28 °C

Chiang Mai - Thaiföld északi része - Hőmérséklet és évszakok az év folyamán

Hónap
Időjárás
Air
Január
nap
28 °C
Február
nap
31 °C
március
nap
34 °C
Április
napos
35 °C
talán
napos
34 °C
Június
eső
31 °C
Július
eső
30 °C
Augusztus
eső
30 °C
Szeptember
eső
30 °C
Október
eső
30 °C
November
nap
29 °C
December
nap
27 °C

Thaiföld - tenger hőmérséklete - Hasonló értékek az egész országra vonatkozóan

Hónap
Időjárás
Air
Január
t.destination.weather.conditionOptions.
28 °C
Február
t.destination.weather.conditionOptions.
28 °C
március
t.destination.weather.conditionOptions.
29 °C
Április
t.destination.weather.conditionOptions.
30 °C
talán
t.destination.weather.conditionOptions.
30 °C
Június
t.destination.weather.conditionOptions.
30 °C
Július
t.destination.weather.conditionOptions.
30 °C
Augusztus
t.destination.weather.conditionOptions.
30 °C
Szeptember
t.destination.weather.conditionOptions.
30 °C
Október
t.destination.weather.conditionOptions.
29 °C
November
t.destination.weather.conditionOptions.
29 °C
December
t.destination.weather.conditionOptions.
28 °C

Mikor kell költözni Thaiföld

Bár Thaiföldön az évszakok jellegzetesek, az ország gyakorlatilag minden évszakban látogatható. Nagy előnye, hogy még a monszunszezonban sem esik általában egész nap az eső, és ha nem zavarnak a felhők az égen, akkor remekül lehet utazni. A csapadék leginkább a délutáni és az éjszakai órákban fordul elő.

A legideálisabb időszak a hideg évszakban, november és február között látogatni. Ilyenkor sokkal kellemesebb az éghajlat, kevésbé párás, minimális csapadékkal, és a hőmérséklet is elviselhetőbb a mieink számára. Ezt az évszakot nevezhetjük főszezonnak, amikor Thaiföldet a legtöbb turista keresi fel. Ezért figyelembe kell venni ezt a tényt, és fel kell készülni a jól ismert helyeken gyakran extrém tömegekre.

Ismerje meg a thaiföldi szállodák árait

A monszun- és esős évszakban a Maláj-félsziget keleti partvidékén és Koh Samui, Koh Lanta vagy Koh Tao szigetein van a legnagyobb esélye a gyönyörű nyaralási időjárásnak. Az előszezonban (májustól októberig) történő utazás előnye, hogy érezhetően kevesebb a turista és lényegesen olcsóbbak a szállások. Nagyobb az esélye annak is, hogy kedvező árú jegyeket kapjon.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.