Svédország - mit kell látni

17 látni kell a helyeket

Abisko
Abisko

Abisko egy gyönyörű nemzeti park, ahol Svédországban a legjobbak a sarki fény megfigyelési körülmények. Nyáron Abisko kiváló lehetőséget kínál a svéd hegyek felfedezésére az éjféli nap alatt. Abisko a nagy hideg Torneträsk-tó partján fekszik, ahol a jukkasjärvi Jéghotel jégtéglái "készülnek". Svédország legmagasabb hegye, a Kebnekaise (2103 m tengerszint feletti magasság) szintén a közelben található.

Bővebben
Svédország
Svéd Lappföld

Hatalmas északi erdők, nemzeti parkok és kisvárosok nyugodt tája, ugyanakkor Észak-Svédország (nem csak) nagy részét lefedő, jellegzetes terület - ez Lappföld.

Bővebben
Pitea
Piteå

Piteå egy kikötőváros Észak-Svédországban, a Botteni-öbölben. Nyáron gyönyörű homokos strandjait látogathatja meg. Télen egy helyi társaság jégtörőhajós túrákat kínál.

Bővebben
Gotland
Gotland

Gotland Svédország legnagyobb és legszebb szigete. A szigeten található Visby hanzaváros, gyönyörű homokos strandok és nagyon érdekes sziklaalakzatok - az úgynevezett raukarok.

Bővebben
Hoga Kusten
Höga Kusten

Höga Kusten Umeå és Sundsvall között található a tengerparton. Fő látványossága a Högakustenbron függőhíd, amely 1867 méter hosszú, és így csak néhány méterrel rövidebb, mint a híres Aranykapu. Ez a természetvédelmi terület magában foglalja a Skuleskogen Nemzeti Parkot, ahol megcsodálhatja a gyönyörű érintetlen természetet, és ingyenesen éjszakázhat a helyi faházakban. A Höga Kustenhez tartozik még Trysunda és Ulvön festői szigete is.

Bővebben
Kungsleden
Kungsleden

A Kungsleden a "királyi út", amely egy túraútvonal Észak-Svédországban. Körülbelül 440 kilométer hosszú, az északi Abisko és a déli Hemavan között húzódik. Európa egyik legnagyobb megmaradt vadonvidékén halad keresztül. Körülbelül 15-25 kilométerenként van egy-egy kunyhó, ahol térítés ellenében lehet éjszakázni. Ideális, ha van nálad sátor. Az útvonal természetesen lerövidíthető.

Bővebben
Fálun
Fálun

Falunban meglátogathatja a nagyon érdekes egykori rézbányákat. Ma Falunban az úgynevezett "Falun vöröset" is előállítják, amely a rézbánya mellékterméke volt. Ez a szín díszíti a tipikus svéd faházakat.

Bővebben
Umea
Umeå

Ha Erasmus-programra keresel helyet, nagyon ajánljuk. Itt van a legtöbb nemzetközi diák Svédországban. A városban kiváló egyetem működik, és a város ideális helyen fekszik az utazáshoz. Hetente többször is meg lehet nézni az északi fényeket. Umeå emellett az egyik legolcsóbb város Svédországban. A helyi klubban és a csütörtöki karaokénál a helyszínen tájékozódhat.

Bővebben
Göteborg
Göteborg

Göteborg Svédország második legnagyobb városa. A híres helyi látnivalók (Poszeidon, Opera, Avenyn, kikötői negyed) mellett hajókirándulást tehet a helyi szigetvilágba.

Bővebben
Lund
Lund

Lund egy festői kis egyetemi város. Sigtunával (egy Stockholm melletti kisebb város) együtt a modern Svédország legrégebbi városa. A városban található egy katedrális, amely már 1.103-ban épült.

Bővebben
Malmö
Malmö

Malmö Svédország harmadik legnagyobb városa és Skåne tartomány fővárosa. A város a lenyűgöző Öresund-hídra néz. A város nevezetessége a spirális felhőkarcoló, a "Turning Torso".

Bővebben
Ostersund
Östersund

Östersund egy gyönyörű város a Storsjön-tó partján, Svédország leghosszabb karbantartott korcsolyapályájával. Minden évben itt rendezik meg a biatlon világkupát.

Bővebben
Stockholm
Stockholm

Svédország fővárosa és egyben a legszebb is. Az úgynevezett "Észak Velencéjét" nem szabad kihagyni. A város több tucatnyi szigeten és szigetecskén terül el, gyönyörű környező természettel és sok zölddel.

Útmutató elolvasása
Uppsala
Uppsala

Uppsala egy egyetemi város Stockholmtól északra. Ha a fővárosba utazik, Uppsala tökéletes célpont egy egynapos kiránduláshoz. Észak-Európa legrégebbi egyeteme mellett a helyi katedrálist is meglátogathatja, amely 118,7 méter magas.

Bővebben
Are
Åre

Åre Svédország legjobb síközpontja, ahol minden évben megrendezik az Alpesi Sí Világkupát. Magasabb árakkal kell számolni, mind a szezonbérletek, mind a szállodák és a kapcsolódó szolgáltatások esetében. A síterepről további információkat a skistar.com oldalon talál.

Bővebben
Jukkasjarvi
Jukkasjärvi

Jukkasjärvi egy gyönyörű jéghotel. Minden évben új művészek tervezik, így minden évben egyedi. A faluban meglátogathatja a helyi lappokat eredeti lakóhelyükön, és megállhat egy levesre és egy túrára a rénszarvascsordájukhoz.

Bővebben
Kiruna
Kiruna

Kiruna Svédország legészakibb városa, amely vasércbányászatra épült. Napjainkban a város néhány kilométerrel arrébb költözött, mivel a bánya bővül. A bánya nagyon érdekes és látogatható.

Bővebben