Svédország - mi a teendő

Svédország

Túrák

A leghíresebb és legérdekesebb a Kungsleden ("Királyi út"), egy észak-svédországi túraútvonal, amely körülbelül 440 kilométer hosszú, az északi Abisko és a déli Hemavan között. Európa egyik legnagyobb megmaradt vadonvidékén halad keresztül. Körülbelül minden 15-25 km után található egy kunyhó, ahol az éjszakát tölteni lehet. Ideális, ha van nálad sátor. Az útvonal természetesen lerövidíthető.

Kebnekaise - Svédország legmagasabb hegye Kungsleden közelében található. Nem mászható meg egy nap alatt. Legalább három napra kell számítani. Mászófelszerelésre nincs szükség. Csak a legelső csúcsot borítja jég, ezért célszerű kramponokat vinni.

Sarek Nemzeti Park - érintetlen természet, de hiányoznak a hegyi ösvények. Ideális a térkép és a bouzolla birtokában lévő rajongóknak.

Ferraták, falak, mászás

Az egyik legjobb mászóhely a Göteborg melletti Bohuslan falu közelében található.

A legjobb ferraták a tengerparti HögaKusten hegységben találhatók. Látogasson el a viaferrata.se oldalra.

Éjszakai élet

A legérdekesebb éjszakai élet természetesen a nagyvárosokban, Stockholmban, Göteborgban és Malmőben van. Stockholmban nyáron érdemes meglátogatni a Gröna Lund vidámparkot, ahol szinte minden nap különböző koncerteket tartanak. A Södermalm kerületben egész évben élénk a nyüzsgés, számos kocsmával és klubbal.

A napforduló ünnepeinek egyik legérdekesebb fesztiválja a Dalarna körzetben zajlik. A legérdekesebb Leksand városa, ahol Svédország legmagasabb májusfáját állítják fel. Érdemes megnézni a Brännbollsyran fesztivált is (lásd Kultúra).

Vásárlás

A legolcsóbb élelmiszereket a Lidlben lehet kapni. A tipikus svéd specialitásokért az ICA üzletláncot érdemes felkeresni. A legjobb minőségű, de drágább finomságokat a Saluhallban találja.

Természetesen Stockholm legrégebbi IKEA-ját is érdemes felkeresni. A SIBA-ban olcsón vásárolhatsz elektronikai cikkeket, ruhákat pedig természetesen a H&M-ben. Csehországban szinte mindent olcsóbban meg lehet venni, ezért egyáltalán nem ajánljuk a vásárlást.

Parkok és foglalások

Minden svéd nemzeti park érdekes. Listájuk és részletes információik a hivatalos honlapon találhatók.

A legérdekesebbek közé tartozik mindenképpen Abisko, Sarek, Fulufjället, Skuleskogen.

Síelés és snowboardozás

Az Alpokhoz hasonló minőségű síelést Åre síközpontjában találhatunk. A Norvégiával közös határon, Riksgränsenben kiváló feltételeket találunk a síeléshez. Stockholm központjában, Hammarbybackenben is lehet síelni. A hegy meglepően meredek. Itt még női világkupát is rendeznek minden évben.

Sífutás

A svédek a sífutást jobban kedvelik, mint a lesiklást, és úgy néz ki, hogy ez így is van rendjén. Minden városban és faluban találsz gyönyörűen karbantartott pályákat mind a klasszikus, mind a korcsolyasíeléshez. Természetesen minél északabbra megyünk, annál hosszabb ideig sífuthatunk egész évben. Ha igazán lelkes sífutó vagy, ajánljuk, hogy vegyél részt a Vas futáson, amelyet mindig március első hétvégéjén tartanak.

Korcsolyázás

A nagyszámú tónak köszönhetően Svédországban a korcsolyázáshoz is kiválóak a feltételek. A városok rendszeresen takarítják a lehullott havat. A svédek hosszú késeken korcsolyáznak, amelyeket szinte minden tónál bérelni is lehet.

Gyerekeknek (vidámparkok, könnyebb kirándulások)

A svédek családbarát tippek, így az utazások a gyerekekhez igazodnak. Nem okoz gondot a nemzeti parkok vagy más látnivalók meglátogatása gyerekekkel. Megtalálják a sajátjukat.

A gyerekek számára legérdekesebb látnivalók közé tartozik a stockholmi Skansen, ahol az északi állatokat bemutató állatkert található. Szintén érdemes meglátogatni a Kolmårdensdjurparkot, amely Svédország legnagyobb állatkertje. A mesék és Pippi Hosszúharisnya szerelmeseinek érdemes ellátogatniuk Vimmerbybe, ahol Astrid Lindgren világába látogathatnak el.

A romantikusok számára

Svédország naplementéi romantikusabbak, mint bárhol máshol. Ezért ajánljuk, hogy keresse fel a gyönyörű kilátást. Stockholmban például a város legjobb kilátópontjáról, az úgynevezett Monteliusvägenről vagy a Kaknäs-toronyból.

A hajókirándulások is nagyon népszerűek, különösen a Stockholm melletti Mälaren-tónál vagy a Götakanalon.

A romantikusok számára azonban a fő vonzerőt az északi fény jelenti. Az északi fény szeptember közepétől április elejéig látható. Természetesen minél hosszabb az éjszaka, annál nagyobb a valószínűsége a látványnak. És persze minél északabbra van, annál nagyobb a valószínűsége, hogy láthatja. Stockholmban évente körülbelül tízszer lehet látni. Umeå-ban minden harmadik nap, Kirunában pedig szinte minden nap (természetesen jó, felhőtlen időben). További információkért ezen az oldalon az előrejelzést is megtalálod.

Kultúra

A fent említett fesztiválokon kívül minden Svédországba látogatónak érdemes meglátogatnia ezt a két stockholmi múzeumot:

Vasa Múzeum - egy tengeri múzeum Stockholmban, Djurgården szigetén. Itt található az egyetlen szinte teljesen megmentett 17. századi hajó, a Vasa hadihajó. A múzeum 1990-ben nyílt meg, és a hivatalos honlapja szerint Skandinávia leglátogatottabb múzeuma.

Stockholmi városháza - Nyolcmillió vörös téglát használtak fel ehhez a csodálatos épülethez. A kék udvar talán a leghíresebb és legszebb része az épületnek, és étkezőteremként szolgál, amelyet az éves Nobel-díj-átadó ünnepség utáni bankettekre használnak. A városháza tornyából csodálatos kilátás nyílik Stockholm óvárosára.

A múzeumok szerelmeseinek ajánljuk a Stockholm-kártya megvásárlását, amely ingyenes belépést biztosít a legtöbb stockholmi múzeumba.

Széllovaglás

Mivel Svédországban nincs hozzáférés az Atlanti-óceánhoz, nincs annyi lehetőség a szörfözésre. A lehetőség meglepően közel van Stockholmhoz, jó szélben a Torö Stenstrand strandon.

Másrészt Svédország kiváló feltételeket kínál a szörfözéshez és a kitesurfinghez. A nyugati part ideális. Például Varbergben. A stockholmi szigetvilágban is lehet gyakorolni. Számos iskola is van.

Strandok

Gotland szigetén gyönyörű homokos strandok találhatók. A nyugati parton, Göteborg és Malmö között (például Varberg és Falkenberg közelében) számos érdekes strand található. Meglepően meleg vízzel rendelkező gyönyörű strandok találhatók északon, az északi sarkkör közelében, Piteå közelében is.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.