Svédország - hagyományos ételek

Svédország

Mit érdemes kipróbálni Svédországban a helyi specialitásokat? És hova menjünk olcsó ételekért?

Hotelárak Svédországban

Svéd konyha

Történelmileg a svéd konyha nem volt túl gazdag. A lakosság túlnyomó többségének élelmezése arra korlátozódott, amit helyben lehetett termeszteni vagy kifogni.

Az étrend ezért főleg zabkásából, kenyérből, répából (amelyet később a burgonya váltott fel), káposztából, hüvelyesekből és levesekből állt.

A húsételeket főleg halból, sertéshúsból, esetleg vadhúsból és vadmadarakból készítették. A szarvas (älg) és a rénszarvas (ren) húsa is általánosan elterjedt, leggyakrabban burgonyával és áfonyával tálalt steak formájában.

A svédek nagyon szeretik az édességeket. A helyi pékségek a specialitások széles választékát kínálják.

Tipikus svéd specialitások

Ezeket az ételeket nem szabad kihagyni Svédországban.

Húsgombócok

A svéd húsgombóc nem csupán egy egyszerű étel, hanem az ország egyik szimbóluma. A húsgombócokat általában darált marha- és sertéshúsból készítik, és burgonyapürével és áfonyával tálalják.

Az étel egész Skandináviában jellemző, de svéd ételként az IKEA bútoráruházlánc tette világszerte híressé, amely évtizedek óta főételként tálalja éttermeiben.

Lazac

A lazac nagyon népszerű étel, és tucatnyi különböző módon készítik el. A legnépszerűbb a sózott lazac burgonyával és kapormártással.

Surströmming

A több száz YouTube-videóról elhíresült étel, amelyben külföldi emberek próbálják megenni, de a hihetetlen illat ellenére inkább hányást vált ki, mint étvágyat.

A Surströmming egy tartósított savanyú hering, amelyet a halhús erjesztésével készítenek, és amely erős szagot áraszt. A hal rendkívül sós, és a szag olyan intenzív, hogy a surströmming fogyasztása számos középületben tilos.

A konzervet általában folyó víz alatt nyitják ki, és kenyérrel tálalják.

A surströmming szezonális élelmiszer, és körülbelül augusztus közepétől a készletek kifogyásáig, ritkán a következő tavaszig kapható a boltokban. A Surströmminget leginkább Észak-Svédországban árulják, ahol minden szupermarketben megtalálható. Délen nagyon kevés kerül forgalomba.

Számítson arra, hogy a surströmming drága élelmiszer, egy 400 grammos konzerv körülbelül 450 sek-be kerül.

Ärtsoppa

Svédország leghíresebb levesét sárgaborsóból készítik, és tetszés szerint különböző hozzávalókat adnak hozzá, leggyakrabban csirkét.

Sill (pácolt hering)

A hering az egyik legnépszerűbb tengeri hal, amelyet a svédek abszolút szeretnek.

Leggyakrabban különböző mártásokban, különböző fűszerekkel pácolják, így a heringből készült ételek regionálisan igen változatosak. A hering az egyik legnépszerűbb előétel vagy könnyű étel vacsorára vagy uzsonnára.

Kroppkakor

Dél-Svédország jellegzetes étele a szalonnával vagy füstölt hússal töltött gombóc, amelyet áfonyaszósszal tálalnak.

Ez az egyik legolcsóbb, ugyanakkor nagyon ízletes és kiadós étel.

Pytt i Panna

A szegények étele évszázadokon át a gyorsasága és igénytelensége miatt még ma is népszerű.

Ez egy maradék étel. Ami otthon maradt, azt összekeverjük. Az alapanyag a burgonya, amit feldarabolunk, és ízlés szerint szinte bármit beletehetünk. Leggyakrabban sertéshúst, paradicsomot, szalonnát vagy uborkát.

Smörgåstårta

Ez az egyedi sós desszert sok második szendvicsből, sonkából, sajtból vagy zöldségből áll. A Smörgåstårta ünnepi alkalmakra készül, de egyes pékségekben is árulják.

Desszertek és édességek

Rendkívül népszerűek afahéjjal és különösen a Svédországban nagyon népszerűkardamommal töltött édes kiflik.

Ugorjon be reggel a sok kávézó egyikébe, és vásároljon minden édes kifliből egyet-egyet. Garantáljuk, hogy sokkal jobb lesz a reggelije, mint a szállodai unalmas kontinentális asztaloknál.

Svédország északi részein abszolút fantasztikus zsemléket is készítenek sült áfonyával, édes és sós formában egyaránt.

Semla

A kis édes fánkok tetején tejszínhabbal, jellemzően mandulakrémmel töltve, fahéjjal, kardamommal ízesítve vagy ízesítetlenül hagyva.

Nagyszerű reggeli és délutáni kávé mellé.

Kladdkaka

A svédek legnépszerűbb süteménye csokoládéból készül, nagy arányban vajjal. Ezért kissé olajos és nagyon sűrű az állaga.

A Kladdkakát tejszínhabbal és málnával lágyítják.

Hogyan étkezzünk úgy, mint a helyiek

A svédek általában otthon esznek. Ha valaki hazahívja vacsorára, az annak a jele, hogy igazán nagyra értékeli Önt. Ritkábban járnak étterembe. Egyébként nagyon gyakori, hogy a svédek otthon előre főznek, és dobozban viszik az ételt a munkahelyükre/iskolába.

Ez az oka annak is, hogy Svédországban nem sok helyi éttermet találsz helyi konyhával, és ha vannak is, azok általában a turistákra koncentrálnak, és nagyon magasak az áraik. Az éttermekben kényelmes, ha van ebédmenü.

A legolcsóbb helyi ételeket (69 sek-től), húsgombóc formájában, az IKEA bútoráruház étkezőiben lehet találni.

Mi a legfontosabb a svédek számára? Elmenni a "fikára". Ez azt jelenti, hogy elmennek egy kávézóba, isznak egy kávét, valami édességet és beszélgetnek a barátokkal. Az éttermekkel ellentétben a kávézók mindenütt jelen vannak, és kisebb-nagyobb városokban egyaránt megtalálhatók.

A klasszikus gyorséttermek hamburgerrel és sült krumplival mindenütt jelen vannak. Svédországban a helyi MAX Burgers cég a vezető, de ott van még a McDonald's és a KFC is. Nagyon gyakran találkozhatunk pizzériákkal vagy kebabosokkal is.

A hot dogok is népszerűek a 7-Elevenben vagy a Pressbyrånban, amelyek még a legkisebb városokban is megtalálhatók.

Az éttermek szokásos árai

  • Étteremben ebédmenü - 130 sek
  • Étteremben étkezés, különlegességek nélkül - 170 sek egy olcsóbb étteremben, de általában 220 sek-től felfelé.
  • Sör - 60 sek
  • Koktél - 140 sek
  • Pizza - 100 sek
  • McDonald's menü - 110 sek
  • Víz - 25 sek
  • Hotdog - 30 sek
Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.