Svédország - minden az autókölcsönzésről

Svédország

Svédországban jó a tömegközlekedés, de ha vidékre vagy a vadregényes tengerpartra utazik, mindenképpen kényelmesebb autóval közlekedni. A hegyekbe és nemzeti parkokba közlekedő buszok vagy egyáltalán nem járnak, vagy a menetrendet az iskolákhoz és az ingázáshoz igazítják.

Svédországban jobb oldali közlekedés van.

Hogyan és hol foglalhat autót Svédországban

A legtöbb multinacionális autókölcsönző cég működik az országban, és az összes helyi repülőtéren menetrend szerinti járatok közlekednek.

Svédországban nincs nagy különbség, hogy 14 nappal vagy 5 hónappal az utazás előtt foglal-e autót, ez főként az évszaktól függ. A bérleti díjak nyáron általában akár 50%-kal magasabbak, mint télen, különösen az észak-svédországi hegyvidéki kisebb repülőtereken.

A foglaláshoz javasoljuk, hogy használja a legtöbb autókölcsönző cég összehasonlító motorját, amely az Ön által kiválasztott szempontok szerint rendezi a találatokat:

Hasonlítsa össze az árakat és foglaljon autót

Az utazóknak jó tapasztalatai vannak például az Europcar, a Budget vagy a Sixt kölcsönzővel.

Autóbérlési árak Svédországban

Az autóbérlés Svédországban nem drága, és az egyik legolcsóbb Európában.

Az ár függ a bérlés hosszától (minél hosszabb, annál olcsóbb a napi bérleti díj), valamint az évszaktól és különösen a bérlés helyétől. Általában minél kisebb a repülőtér, annál magasabbak az árak (a kevés verseny miatt).

Az alábbiakban példákat adunk az árakra.

 • Heti bérlés (kisautó) Stockholmban, Göteborgban vagy Malmöben: -tól 180 eur
 • Heti bérlés (kisautó) Kiruna vagy Östersund repülőterén: -tól 390 eur
 • Heti bérlés (4x4 terepjáró) Kiruna vagy Östersund repülőtéren: -tól 450 eur

Svédországban több olyan nemzetközi vagy turisztikai repülőtér van, ahol az autóbérlés a legnépszerűbb.

Mindig olvassa el részletesen a bérleti feltételeket és különösen a biztosítási feltételeket. Egyes kölcsönző cégek a biztosítást a végső árba beépítik, máshol külön kell fizetnie, az autó típusától és a bérlés időtartamától függően napi 5 eur és 10 eur között.

Nemzetközi jogosítvány és egyéb dokumentumok

Svédország az Európai Unió része, így nincs szükség nemzetközi jogosítványra. A bérbeadó cég bármely uniós ország nemzeti jogosítványát is elfogadja.

Az autókölcsönző cégek általában hitelkártyát kérnek az autóbérléshez, de gyakran adnak kölcsön bankkártyát is, de vagy kedvezőtlenebb feltételekkel, vagy nagyon magas, gyakran 1 000 eurót meghaladó kaució ellenében.

Nemzetközi jogosítvány csak a nem uniós országokba utazóknak szükséges.

Benzinárak

A svédországibenzin- és gázolajárak az európai átlag felett vannak.

Átlagosan körülbelül 17,50 és 20 sek közötti összeget kell fizetni a benzin literjéért , de az árak gyakran változnak. Az aktuális benzinárakat például a következő weboldalon találja: fuel-prices.eu/Sweden.

A benzinkutak sűrűsége jó, és minden nagyobb városban, sőt vidéken is találhat benzinkutakat.

Ha elektromos autót bérel, nem kell aggódnia. Svédországban jóval több töltőpont van az elektromos autók számára, mint a hagyományos benzinkutak számára, és ezek gyakran igazán kis városokban találhatók, távol a civilizációtól.

Hasonlítsa össze az árakat és foglaljon autót

Hogyan működnek a benzinkutak Svédországban?

A svédországi benzinkutak önkiszolgálóak, és ugyanúgy működnek, mint a kontinentális Európában.

Először saját maga tankol, majd fizet a boltban, vagy - ami még gyakrabban fordul elő - kártyával és önkiszolgáló terminállal közvetlenül a kútnál.

Útdíj és autópályadíjak

Svédországban minden autópálya és út díjmentes. Kivételt képez a három hídon fizetendő útdíj.

Stockholm és Göteborg központjába való behajtásért külön útdíjat kell fizetni.

Az útdíjakról részletes információ a Svéd Közlekedési Hivatal hivatalos honlapján található: transportstyrelsen.se/road-tolls.

Híddíjak

A Svédországon belüli három hídon, valamint a Dániát és Svédországot összekötő Öresund-hídon való átkelésért útdíjat kell fizetni.

 • Sundsvallbron - Sundsvall elkerülő útja fizetős hídon halad át. A híd könnyen megkerülhető Sundsvall központján keresztül (kb. 20 perc plusz idő).
  • 9 sek - Személygépkocsik 3,5 tonnáig.
  • 20 sek - 3,5 tonna feletti személygépkocsik és lakókocsik
 • Motalabron - a közép-svédországi Motala városközpontját a városközponton keresztül lehet megkerülni (+ 15 perc felár).
  • 5 sek - személygépkocsik 3,5 tonnáig
  • 11 sek - 3,5 tonna feletti személygépkocsik
 • Skurubron - híd Stockholmtól keletre, Värmdö felé, nincs kerülőút.
  • 4 sek - minden személygépkocsi

Øresundsbron híd

A híres Öresund-híd egy víz alatti alagúttal kombinálva köti össze Koppenhágát a svéd Malmö városával. Autóval ide utazva útdíjat kell fizetni.

Naprakész információkért látogasson el a híd üzemeltetőjének hivatalos honlapjára: oresundsbron.com.

Részletes információkat a Hogyan juthat el ide című fejezetben talál.

Torlódási díj - Stockholm és Göteborg

Svédország két legnagyobb városának központjába való bejutást fizetőkapuk érzékelik, és a bejutásért fizetendő pontos összeg napszaktól függően változik.

 • Göteborg - 9 sek és 22 sek között
 • Stockholm - 15 sek és 45 sek között

Hogyan kell fizetni az útdíjat?

Ha autót bérelsz egy kölcsönző cégtől, nem kell aggódnod semmi miatt. Az útdíj a hidakon, valamint Stockholm és Göteborg központjaiban a rendszámtábla leolvasásával működik. Nem állsz meg sehol, és fizikailag semmit sem kell fizetned.

Az útdíj vagy be van kalkulálva a teljes bérleti díjba, vagy a hónap végén kap egy végszámlát a kölcsönző cégtől, amely tartalmazza az Ön által a bérléssel együtt fizetett útdíjat.

Ha saját autóval utazik Svédországba, akkor regisztrálnia kell az EPASS24 rendszerben, ahol a hónap végén megjelenik a befizetett teljes összeg.

Közlekedés és közlekedési szabályok

Svédországban jobbra kell vezetni, és a metrikus rendszert használják. Minden sebességet kilométer/órában, a távolságokat pedig kilométerben adják meg.

Árak összehasonlítása és autófoglalás

Az itteni szabályok nagyon hasonlóak más európai országokéhoz, így nem kell felkészülni semmilyen trükkös dologra.

Mik a sebességkorlátozások?

Svédországban a következő sebességkorlátozások érvényesek:

 • Falun 50 km/h, de sok helyen a sebességet 30 km/h-ra csökkentik.
 • A településen kívül a normál utakon - 70 km/h (sok helyen táblával 90 km/h-ra vagy akár 100 km/h-ra emelik).
 • Autópályákon - 110 km/h (tábla alapján 120 km/h-ra emelhető).

Vezetési elsőbbség

Jelöletlen kereszteződésekben a jobbról érkező járműveknek van elsőbbsége.

A tömegközlekedési buszoknak mindig elsőbbségük van, amikor elhagyják a buszmegállót, ha a sebességkorlátozás az adott helyen 50 km/h vagy annál kevesebb.

A gyalogosoknak mindig elsőbbsége van a gépjárművekkel szemben a gyalogátkelőhelyeken.

Körforgalmak

A svéd városokban gyakoriak a körforgalmak. A körforgalomban közlekedő járműnek elsőbbsége van a körforgalomba behajtó autóval szemben.

Ha a körforgalom két sávos (ami nagyon gyakori), a belső sávban haladó járműnek mindig elsőbbsége van a külső sávban haladó járművel szemben.

A körforgalomban az alábbiak szerint köteles használni a jelzőfényt:

 • Ha a körforgalmat az első kijáraton hagyja el, akkor a körforgalomba való behajtás előtt jobbra villogjon.
 • Ha a második kijáraton távozik (azaz de facto egyenesen halad tovább a kereszteződésben), akkor csak körülbelül az első kijárat magasságától kezdve villogtasson jobbra.
 • Ha a harmadik (utolsó) kijáraton megy ki, akkor a körforgalomba való belépés előtt balra villant. Csak az utolsó előtti kijárat magasságában kezd el jobbra villogni.

Egyéb szabályok

 • Alkohol - legfeljebb 0,10 promilig tolerálható.
 • Telefonálás - vezetés szigorúan tilos, és gyakran rendőrségi ellenőrzés alá esik. Csak kihangosító használata esetén engedélyezett.
 • Világítás - egész nap kötelező (nappal rossz látási viszonyok között, éjszaka rossz látási viszonyok között).
 • Közlekedési lámpák - tilos pirosnál jobbra kanyarodni, kivéve, ha a kiegészítő zöld nyíl világít.

A svéd sofőrök nagyon figyelmesek és gondosan betartják a szabályokat. Még a magas bírságok és a gyakori radarmérések ellenére sem érdemes megszegni a szabályokat Svédországban.

Útminőség és vezetés télen

A főutak többnyire kiváló állapotban vannak, nincsenek nagyobb kátyúk. A táblák jól karbantartottak.

Sok vidéki út, különösen a hegyekben és az ország északi részén, csak kavicsos.

A téli svédországi vezetésnek sajátosságai vannak. A gyakran nagyon alacsony hőmérséklet és a természetvédelem miatt a sószóró sót csak az autópályákon és a főútvonalakon használják, különösen az ország déli részén.

Egyébként az utakat csak szántással kezelik. Számítson tehát arra, hogy Svédországban télen tömör havon kell közlekednie. Havazáskor kötelező a téli gumiabroncsok használata.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.