Svédország - térkép és földrajz

Svédország

Keresi Svédország helyét a térképen? Ismerje meg Svédország összes földrajzi érdekességét.

Hasonlítsa össze az autóbérleti díjakat

Hol található Svédország?

Svédország Észak-Európában, a Skandináv-félszigeten található. Svédország egyszerre északi ország és Skandinávia része. Az ország partjait keleten és délen a Balti-tenger, nyugaton pedig az Északi-tenger öleli körül.

Svédország legészakibb részei a sarkkörön túl fekszenek.

Svédország teljes nyugati oldalán (1 630 km) szárazföldi határa van Norvégiával, északkeleten pedig Finnországgal határos (614 km). Svédországnak Dániával is van szárazföldi határa az Öresund-hídnál.

Mivel Svédország és valamennyi szomszédos országa a schengeni térség része, a határátkelőkön nincs ellenőrzés, és mindkét irányban szabadon át lehet lépni.

Svédország területe 450 295 négyzetkilométer, ezzel Európa 5. legnagyobb országa és az Európai Unió 3. legnagyobb országa.

Északról délre haladva Svédország hossza körülbelül 2 000 km, míg nyugatról keletre a legszélesebb pontjánál csak 490 km.

Svédország online térképe

Tekintse meg Svédország számos térképét, hogy könnyen megtalálja, hol érdemes megszállni, hol a legnagyobb a látnivalók vagy a túraútvonalak koncentrációja.

Földrajz

Svédország nem olyan hegyvidéki és nem rendelkezik olyan mély fjordokkal, mint a szomszédos Norvégia, de lényegesen zordabb, mint Finnország.

Az ország déli része Stockholmtól délre többnyire sík vagy enyhén hullámos, akárcsak a Balti-tenger partja mentén északon húzódó sáv.

A Norvégiával közös határ mentén az egész terület hegyvidéki, amely mentén húzódik a nem túl magas, de igen nagy kiterjedésű Skandináv-hegység. A legmagasabb hegyek Svédország legészakibb részén, az Abisko Nemzeti Park környékén találhatók.

Svédországnak összesen 267 570 szigete van, a legtöbb a világon. Ez azonban a nagyon kicsi, egyedi sziklás szigeteknek is köszönhető, amelyek például Kanadában vagy az USA-ban nem túl gyakoriak. A lakott szigetek száma összesen 984.

Svédország számokban

A fejezet végén bemutatunk néhány érdekes földrajzi adatot is Svédországról.

  • A legmagasabb hegy - Kebnekaise (2 120 m tengerszint feletti magasság)
  • Leghosszabb folyó - Klarälven (490 km Svédország területén)
  • Szomszédos országok - 2
  • A tengerpart hossza - 3 218 km
Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.