Svédország - biztonság és egészségvédelem

Svédország

Milyen egészségügyi kockázatok vannak Svédországban? Biztonságos-e, és hol a legmagasabb a bűnözés?

Hasonlítsa össze a Svédországba szóló repülőjegyek árait

Egészségügyi kockázatok

Svédországban nincsenek egzotikus betegségek, ami északi fekvésének, valamint nagyon fejlett társadalmának és egészségügyi rendszerének köszönhető.

A higiéniai előírások a legmagasabb szintűek, és bármelyik étteremben vagy boltban gond nélkül fogyaszthatsz ételt.

A gyógyszertárak elérhetősége minden nagyobb és kisebb városban nagyszerű.

Az egészségügyi ellátás különösen magas színvonalú, és az uniós polgárok számára ugyanolyan áron biztosított, mint a svédek számára. Az önrész mértéke körülbelül 300 sek egy háziorvosi látogatásért, és akár 400 sek egy szakorvosi ambuláns látogatásért.

A kórházi tartózkodásért napi 110 sek átalánydíjat kell fizetni.

Ha nem rendelkezik európai egészségbiztosítási kártyával, akkor a teljes költséget kell fizetnie, ami akár több tízezer svéd koronát is jelenthet. Ebben az esetben jó utasbiztosítást ajánlunk.

Ivóvíz

A csapvíz Svédországban gond nélkül iható.

Veszélyes állatok

Svédországban számos nagytestű emlős és ragadozó él, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek az emberre. Ezek azonban viszonylag ritkák, és általában kerülik az emberrel való érintkezést.

  • Medvék - A barnamedve Svédország legnagyobb ragadozója, és Észak-Svédország mély erdeiben él. A medvék becsült száma körülbelül 2800 egyedre tehető, ami azt jelenti, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy medvével találkozzon az ember. Különösen aktívak alkonyatkor és reggel.
  • Farkasok - Svédország egész északi felében nagy számban fordulnak elő, de az emberre kevés veszélyt jelentenek, mivel a farkasok nagyon félénkek.
  • Jávorszarvasok - A jávorszarvasok ritkán támadnak emberre, de gyakoriak az elhaladó autók elleni támadások. Ha jávorszarvast lát az úton, húzódjon félre az út szélére, és hagyja, hogy a jávorszarvas békésen távozzon.

Svédországban nincsenek veszélyes rovarok vagy hüllők. Az ország déli felében egyetlen mérges kígyófaj él: az európai vipera. Mérge nem túl erős, és ritka esetben, ha megharapja, csak az allergiás embereket veszélyezteti.

Svédországban nincsenek kóbor kutyák vagy macskák.

Kötelező védőoltások

Svédországban nincsenek kötelező védőoltások. Nincsenek egzotikus betegségek, ezért semmilyen speciális utazási oltás nem szükséges.

Bűnözés

Az európai médiában időnként olyan hírek jelennek meg, hogy Stockholm és Malmö már nem biztonságos az Afrikából és a Balkánról érkező bevándorlók miatt. Állítólag nőket zaklatnak, gyerekeket lopnak stb.

A valóság azonban messze áll a médiajelentéstől. Időnként előfordulnak konfliktusok az egyes bevándorlócsoportokon belül, de ezek általában a háztartásokon vagy az egyes utcákon belül maradnak.

Stockholmban, Malmőben vagy Göteborgbannincsenek veszélyes "no-go zónák ".

Ellenkezőleg, a svédek nagyon bizakodóak, és azt mondanánk, hogy a kevésbé turisztikus helyeken gyakran azt sem tudják, mi az a lopás.

A bűnözés vidéken és a hegyvidéki túraútvonalakon talán csak más külföldi látogatók részéről jelent veszélyt. Annak a valószínűsége, hogy vidéken egy idegen miatt történjen önnel valami, tényleg csekély.

Katasztrófakockázat

Svédországban nincsenek olyan rendkívüli természeti katasztrófák, amelyek Európában szokatlanok lennének.

Nincs földrengés- vagy cunamiveszély, és nincs hurrikán- vagy rendkívül erős viharveszély sem.

A legjelentősebb kockázatot tehát a fagyos hőmérséklet jelenti, amely bizonyos napokon extrém lehet, és december és február között még Dél-Svédországban is -15 °C alá süllyedhet. Sundsvaltól délre azonban ezek a fagyok inkább kivételesek. Észak-Svédországban viszont a -15 °C és -25 °C közötti fagyok meglehetősen gyakoriak.

Nagy hóviharok nem túl gyakoriak Svédországban, és az egyszeri havazásokat gyakran nagyon gyorsan eltakarítják az utakról.

A legfrissebb időjárás-előrejelzéseket és figyelmeztetéseket a Svéd Meteorológiai Intézet hivatalos honlapján olvashatja: smhi.se.

Fontos kapcsolatok

A következő telefonszámokat érdemes ismernie, ha Svédországban tartózkodik.

  • Az európai általános segélyhívó szám - 112

Svédországban a 112-es szám tökéletesen működik, a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság segélyhívó telefonvonalait pedig megszüntették.

  • Rendőrség (nem sürgősségi) - 114 14
  • Információs vonal súlyos balesetek és katasztrófák esetén - 113 13
  • Nem sürgősségi orvosi segítség tartós betegség vagy kisebb sérülés esetén - 1177

A svéd mellett az összes telefonszámon könnyedén beszélhet angolul is.

A svédországi nemzetközi telefonszám a +46.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.